Excelsior M. - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT VOL VERTROUWEN OP BEZOEK BIJ ALGEHEEL KAMPIOEN EXCELSIOR MAASSLUIS

Zaterdag aanstaande gaat de 84 kilometer lange rit naar Maassluis, sinds 1340 gelegen tussen Rotterdam en de Noordzee. We kennen Maassluis van de sleepvaart (Smit-Tak). Niet voor niets is hier het Nationaal Sleepvaart Museum te vinden. Maar sinds 2016 kennen we Maassluis ook door de voetbaltrots Excelsior toen deze zaterdagclub op 28 mei jl. algeheel amateurkampioen van Nederland werd. Dit na twee geweldige duels tegen zondag kampioen FC Lienden. Excelsior Maassluis won in de Betuwe met 0-2, waarna de thuiswedstrijd in een 1-3 nederlaag leek te eindigen. Maar in de allerlaatste minuut scoorde Ahmed Mendes Moreira 2-3 en Excelsior was kampioen.
In de Tweede Divisie doen de Tricolores het ook uitstekend. Overigens zonder Mendes Moreira die dit seizoen voor Kozakken Boys uitkomt. Excelsior staat op een zesde plaats, in punten gelijk met Katwijk dat vijfde staat en maar twee punten minder dan AFC dat op een fraaie derde plaats prijkt. Het is dringen geblazen in de subtop achter koploper Jong AZ dat regelrecht op het kampioenschap lijkt af te stevenen.

Wanneer we de resultaten van Excelsior Maassluis wat nader onder de loep nemen valt op dat de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk thuis moeilijk te kloppen is. Op het kunstgras van het stadion aan de Lavendelstraat wist alleen Kon. HFC te winnen. En hoe! Op 26 november jl. werd het 0-3 voor onze Haarlemse vrienden. Excelsior Maassluis won thuis drie keer (van VVSB met 2-0, van Barendrecht 1-0 en van HHC Hardenberg met 3-0) en speelde thuis vier keer gelijk (GVVV 1-1, Katwijk 0-0, De Treffers 0-0, Spakenburg 1-1). Buiten Maassluis zijn de resultaten even goed als thuis met als blikvanger de 0-3 winst op Kozakken Boys. De Maassluizers doen dat overigens met een ploeg die nauwelijks afwijkt van het team dat vorig jaar Algeheel Kampioen werd. De nieuwkomers Quentin Albertus, afkomstig uit de jeugd van Sparta Rotterdam en Adair Veiga Lopes, vorig seizoen uitkomend voor RVVH, starten meestal op de bank. Kijken we tot slot naar de doelcijfers dan valt op dat de Tricolores met 22 doelpunten relatief weinig scoren.  Alleen FC Lienden, TEC en de onderaanstaande ploegen van HHC Hardenberg en Jong Twente zijn improductiever. De doelpunten van Excelsior werden o.a. gemaakt door Vincent van den Berg (4), Kevin Vink (3), Rosario Almeida (3) en Stefan Kruithof (3). Tegenover het geringe aantal doelpunten voor staat dat de keeper van Excelsior Jean-Paul van Leeuwen de bal maar 14 keer uit het net moest halen. Hij is daarmee verreweg de minst gepasseerde keeper van de Tweede Divisie.

De doelcijfers van AFC zien er geheel anders uit. Onze aanval wist 33 keer het net te vinden. Alleen Jong AZ (45) en Kozakken Boys (34) schoten scherper. Omgekeerd werden Patrick Zonneveld en Lazslo Sandor, die keepte tegen Kozakken Boys, 28 maal gepasseerd. Dat laatste is veel vergeleken met de meeste ploegen in de subtop: GVVV (23), Kozakken Boys (27), Katwijk (17), Excelsior Maassluis (14) en De Treffers (22). De vraag is waar al die doelpunten tegen vandaan komen, want Patrick staat al weer tijden uitstekend te keepen, terwijl de centrale verdedigers Sam Nijpels en captain Magid Jansen week-in week-uit tot de uitblinkers behoren. Het zal o.a. met het aanvallende concept van AFC te maken hebben. In ieder geval hield Patrick afgelopen zondag voor het eerst de nul tegen Barendrecht en dat geeft perspectief. Het was een wedstrijd waar trainer Ton du Chatinier niet erg tevreden over was, ondanks het feit dat na 93 minuten een 3-0 eindstand op het scorebord prijkte. Zijn ongenoegen zal ongetwijfeld te maken hebben met de kansen die Barendrecht kreeg op de gelijkmaker ondanks een groot veldoverwicht van The Reds. Maar het kwam na de fantastische goal van Koen Bosma in de zesde minuut allemaal goed in de tweede helft toen goals van Magid en Matthijs Jesse aan alle twijfel een eind maakten. AFC was voetballend duidelijk de baas tegen Barendrecht dat de afgelopen tijd juist zeer op dreef was. Ook tegen FC Lienden en HHC Hardenberg was dat zo, maar toen lukte het niet om het betere spel om te zetten in een zege. Afgelopen zaterdag dus wel en dat geeft, ondanks de kritische kanttekeningen, toch een uitstekend gevoel.

Wat gaat het zaterdag in Maassluis worden? Kijkend naar de ranglijst ontlopen de ploegen elkaar niet veel. De laatste (?) Algeheel Amateurkampioen scoort veel minder dan AFC maar krijgt ook veel minder doelpunten tegen. De laatste vijf wedstrijden pakten Excelsior en AFC resp. acht en zeven punten. De verschillen zijn dus op papier vrijwel nihil. Zaterdagmiddag om 14.30 uur de praktijk op het kunstgras van het complex aan de Lavendelstraat. Waar AFC toch wel met veel vertrouwen naar afreist, want eerdere uitduels tegen sterke clubs uit zaterdagvoetbal (Spakenburg en GVVV) werden gewonnen. Hopelijk is dat in Maassluis ook het geval. Veel succes!

MvdW