Excelsior M. - AFC voorbeschouwing

WINT AFC IN MAASSLUIS VOOR DE VIERDE KEER OP RIJ?

Zaterdag aanstaande, op 4 mei, speelt ons aller eerste uit tegen Excelsior Maassluis. Op Sportpark Dijkpolder start de wedstrijd al om 13.30 uur op verzoek van AFC in verband met de Dodenherdenking op ons sportpark. Die belangrijke bijeenkomst start om 18.00 uur in het clubhuis met een toespraak van onze voorzitter Brian Speelman. Direct hierna leggen de voorzitters van AFC en ACC een krans bij ons monument en wordt de herdenking besloten met twee minuten stilte.

Voetballen op 4 mei: gepast is het niet, maar in Zeist denkt men daar kennelijk anders over. Op dus naar Maassluis waar ons aller eerste een lastige wedstrijd wacht. Excelsior doet er alles aan om degradatie te ontlopen. Maar het wordt een zware klus voor onze vrienden uit het Westland, met nog vier wedstrijden te gaan. De Tricolores spelen nog tegen AFC (thuis), Katwijk (uit), Jong Sparta (uit) en ACV (thuis). Grote concurrent is Scheveningen dat nog uitkomt tegen FC Lisse (uit), Jong Almere City (thuis), Noordwijk (uit) en Kozakken Boys (thuis). Scheveningen staat nu nog op een veilige vijftiende plaats, Excelsior Maassluis is zestiende. Het verschil bedraagt drie punten en vier doelpunten. Noordwijk is ook nog niet veilig, de rood-witten, die heel vaak gelijk spelen, staan veertiende, en hebben zes punten en elf doelpunten meer dan Excelsior.

Vorig seizoen speelden de Tricolores zich in Amsterdam op de laatste competitiedag veilig tegen AFC, dat een week eerder gelijk speelde tegen het al gedegradeerde OFC. Daarmee verspeelden The Reds in feite het kampioenschap, want op puntenverlies van Katwijk én Rijnsburgse Boys tegen resp. Spakenburg en Noordwijk in de laatste ronde behoefden we niet meer te rekenen. Op 27 mei 2023 werd het 0-0 op sportpark Goed Genoeg en was het na afloop feest voor onze gasten uit Maassluis. Katwijk won met 2-1 van Spakenburg en kon weer eens de kampioensvlag hijsen. De Amsterdamse kater was erg groot.

Aanstaande zaterdag kan Excelsior weer goede zaken doen tegen ons aller eerste. Na het gelijke spel vorig jaar op de laatste competitiedag werd het op 25 november 2023 weer gelijk op Goed Genoeg. Dit ondanks een voortvarende start van AFC dat al na negen minuten met 2-0 voor stond door doelpunten van Melvin Platje en Oussama Siali. In de 18e minuut schoot Devin Planck onze gasten naar 2-1 en vlak voor rust werd het zelfs 2-2 na een penalty van Gabri Urbanus. De overtreding die hieraan voorafging betekende ook een tweede gele kaart voor Oussama. AFC moest hierdoor de gehele tweede helft verder met tien man. Excelsior profiteerde niet en dus bleef het bij een 2-2 gelijk spel. Een punt erbij dus voor de ploeg uit het Westland dat voor de winterstop maar acht punten behaalde uit vijftien wedstrijden. In 2024 ging het een stuk beter. Tot nog toe werden zeventien punten behaald uit vijftien wedstrijden. De laatste drie wedstrijden leverden zelfs zeven punten op tegen Scheveningen (2-2), Rijnsburgse Boys (2-0) en, heel knap, HFC (1-2). Aan de Spanjaardslaan opende captain Kevin Derks de score met een fantastische omhaal. In de tweede helft stond Dave van Delft met een lange rush op de rechtervleugel aan de basis van de tweede goal voor Excelsior. In de rebound schoot oud-prof Pieter Langedijk de bal achter HFC-keeper Joe van der Sar. Vlak voor tijd werd het nog 1-2, maar verder kwamen de Koninklijken niet.

De laatste tijd doet Excelsior Maassluis dus goede zaken, maar dat geldt ook voor AFC dat de laatste zes wedstrijden ongeslagen is. Drie keer werd het 1-1 tegen De Treffers, Scheveningen en Rijnsburgse Boys, daarna werd gewonnen van HFC (0-2), Jong Sparta (3-1) en Katwijk (3-2). Inmiddels staat de selectie van trainer/coach Benno Nihom op een zesde plaats en lijkt een vierde plaats dit seizoen nog haalbaar. De strijd om het kampioenschap spitst zich toe tussen Spakenburg en De Treffers. AFC was dit seizoen te wisselvallig om zich te mengen in de titelrace. Hopelijk is dat volgend seizoen wel weer het geval met een spelersgroep die gedurende dit seizoen al verjongd is. Tussentijds vertrokken Raily Ignacio naar Kozakken Boys en Darren Maatsen naar Excelsior Maassluis, waar ze allebei belangrijk zijn in de strijd tegen degradatie. Darren speelde alweer achttien wedstrijden in het blauw-wit-rood gestreepte shirt, scoorde twee keer en is met zijn snelheid en voorzetten ongetwijfeld een aanwinst voor de Tricolores. Zaterdag verwachten we hem in de basis, waar hij zijn broer Dalian ongetwijfeld zal ontmoeten. Een mooi duel. Naast Darren bestaat de gevaarlijke voorhoede van Excelsior uit centrumspits Bram Wennekers en de al even genoemde linksbuiten Pieter Langendijk, die met zes doelpunten topscorer is. Wennekers maakte tot nog toe vijf goals.

Wat gaat het zaterdag worden? Kijkend naar de onderlinge resultaten slaat de balans door in Amsterdams voordeel. Sinds de start van Tweede Divisie in 2016 speelden AFC en Excelsior Maasluis dertien keer tegen elkaar. The Reds wonnen zeven keer, vijfmaal werd het gelijk en één keer wisten de Tricolores thuis te winnen. De laatste wedstrijd in Maassluis op 3 december 2022 werd met overtuigende cijfers (1-4) door AFC gewonnen. (Zie samenvatting). Joël Tillema scoorde twee keer, Splinter de Mooij en Melvin Platje ieder één keer. Carlito Fermina (speelt dit seizoen bij Ter Leede, volgend seizoen bij Kozakken Boys) redde de eer voor Excelsior. Hierna volgden twee gelijke spelen in Amsterdam. Inmiddels is het eind van de competitie in zicht en zijn de Tricolores en The Reds goed op dreef. Eerder was dat ook al het geval in de KNVB-beker toen FC Volendam kopje onder ging in Maassluis en AFC thuis PEC Zwolle de baas was.

Hoe dan ook kunnen we zaterdag een spannende wedstrijd verwachten op Sportpark Dijkpolder. Excelsior Maassluis wil per se de zware nacompetitie ontlopen en zal daarom alles uit de kast halen om van AFC te winnen. En we weten natuurlijk dat een kat in het nauw rare sprongen kan maken. Maar we weten ook dat ons aller eerste geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Succes!

MvdW