Excelsior M. - AFC voorbeschouwing

Zaterdag aanstaande gaat de 75 kilometer lange reis naar Maassluis. We ontmoeten daar de Algeheel amateurkampioen 2015/2016. Eindelijk mogen we dus weer voor de competitie voetballen: de laatste wedstrijd van AFC dateert van 27 november 2021 tegen GVVV in Veenendaal, die van Excelsior Maassluis op 4 december 2021 tegen HHC in Hardenberg. De Reds én de Tricolores verloren deze wedstrijden met 1-0. Vooral voor AFC een domper, want GVVV bungelt dit seizoen onderaan de ranglijst. Door de corona speelden Excelsior Maassluis en AFC hun laatste onderlinge wedstrijd op 1 februari 2020 op Sportpark Dijkpolder. Het was een spannend duel met wisselende kansen waarin Dalian Maatsen de Reds als snel op 0-1 bracht. Toch ging de rust in met een voorsprong voor de Tricolores door scores van Sekon Sylla en een penalty van Daan Blij. Met nog een kwartier op de klok ging ook voor AFC de bal op de stip maar de “Panenka” van captain Milan Hoek was een prooi voor keeper Jean-Paul van Leeuwen, die al vanaf 2010 tot op heden onder de lat staat bij Excelsior. Uiteindelijk was de winst voor AFC via goals van Tim Linthorst en pal voor tijd van Robbert Schilder.

Al met al ontmoetten Excelsior en AFC elkaar vier keer in Maassluis. Twee keer ging de winst mee naar Amsterdam, één keer was het gelijk, en één keer bleven de drie punten in Zuid-Holland, op 11 mei 2019, zes dagen na het kampioenschap van AFC in de Tweede Divisie. Thuis op Sportpark Genoeg wist AFC van de vier wedstrijden er drie te winnen, één keer werd het gelijk tegen de Tricolores, die in hetzelfde shirt spelen als Willem !!, met daaronder, anders dan de Tilburgers, een blauwe broek.

Per saldo dus een positieve balans in de afgelopen seizoenen voor AFC, maar hoe is het beide clubs dit seizoen vergaan? Excelsior staat na veertien wedstrijden op een tiende plaats. Zes keer werd gewonnen, zeven keer verloren. Een echte middenmoter dus, die nog wel een beetje moet uitkijken omdat de voorsprong op de clubs die op dit moment op een  degradatie- of nacompetitieplaats staan niet erg groot is. Opvallend is dat Excelsior vooral in Maassluis de punten pakt. (13 tegen 6 uit). De ploeg van trainer Dogan Corneille schitterde dit seizoen wel in de Toto KNVB Beker. Zo werd in Emmen de achtste finale gehaald door in de tweede helft FC Emmen met 0-1 te verslaan. Vervolgens was Ajax in de Johan Cruyff Arena Excelsior met 9-0 de baas.

AFC staat na dertien wedstrijden op een derde plaats, maar vijf punten (acht verliespunten) meer dan Excelsior. Koploper Katwijk staat een straatlengte voor en won maar liefst twaalf van de veertien wedstrijden. Lange tijd had ons aller eerste de Katwijkers aardig in het vizier  maar door nederlagen tegen Jong Volendam en GVVV en een gelijkspel tegen HHC Hardenberg liep de achterstand in de laatste maanden van 2021 op de koploper flink op. De ploeg van trainer Uli Landvreugd wist dit seizoen zeven keer van de dertien wedstrijden te winnen, drie keer werd het gelijk en drie werd verloren. Sommige zeges mochten er echt zijn waaronder de ruime zeges op Jong Sparta, Spakenburg, IJsselmeervogels en Kozakken Boys. Helaas ging de bekerstrijd op het nippertje verloren tegen BVO Heerenveen, maar wat was het een fantastische avond op een volgepakt en zeer sfeervol sportpark Goed Genoeg. De Reds hadden lange tijd het beste van het spel en misten de volgende bekerronde op een haar.   

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag? Op grond van de onderlinge resultaten in het verleden en de stand op de ranglijst lijkt AFC licht favoriet, maar Excelsior doet het dit seizoen juist in Maassluis goed en heeft de punten hard nodig om in veilige haven te komen. Veel zal afhangen hoe beide selecties de coronaperiode zijn doorgekomen. In ieder geval werd er de laatste weken flink geoefend, niet altijd met het gewenste resultaat. Zo verloor de ploeg van Corneille de laatste twee oefenwedstrijden tegen eerste klasser RVVH en Unitas, uitkomend in de Derde Divisie. Na winst op hoofdklasser Eemdijk verloor de ploeg van Uli Landvreugd afgelopen zaterdag van IJsselmeervogels in een matig duel. De grote vorm is er nog niet, maar wat niet is kan snel komen. Hoe dan ook wensen we ons aller eerste nog een succesvol competitievervolg toe, te beginnen in Maassluis tegen de Tricolores.

MvdW