Excelsior M. - AFC voorbeschouwing

KAN KAMPIOEN AFC IN MAASSLUIS OOK VAN EXCELSIOR WINNEN?

Afgelopen weekend vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. IJsselmeervogels verloor op zaterdag van De Treffers en ons allereerste won een dag later met klinkende cijfers van Scheveningen, was daardoor Kampioen van de Tweede Divisie en dus ook voor de eerste keer de beste van alle 3070 amateurverenigingen die ons land rijk is.
Direct na de kampioenswedstrijd vond de indrukwekkende huldiging plaats van selectie en staf, hier en daar biggelde een traantje van geluk over de wangen. Een historisch moment voor onze club, om echt trots op te zijn, mogelijk gemaakt door een samenstel van clubgenoten, op het veld of achter de schermen. Hoewel AFC vooraf aan dit seizoen beslist niet tot de topfavorieten behoorde bleek het elftal vanaf het begin uitstekend opgewassen tegen de top van het zaterdagvoetbal én Kon. HFC dat dit seizoen ook aan de weg timmerde. De op dit niveau debuterende coach Uli Landvreugd hield vast aan zijn basis en had daar erg veel succes mee. De Commissie Topamateurs, die halverwege vorig seizoen al Raily Ignacio wist te strikken, schoot dit seizoen weer in de roos met de komst van de gebroeders Yordi en Kenny Teijsse, Tim Linthorst en Fouad Belarbi. Deze spelers completeerden een team dat het ook in de KNVB-beker uitstekend deed. Telstar en Top Oss weten er alles van. Al met al een topprestatie, met een overtuigend kampioenschap van de Tweede Divisie als bewijs. De derde grote titel binnen tienjaar (2010, 2014 en 2019), waar vier clubgenoten direct bij betrokken waren, bestuurslid en voorzitter commissie Topamateurs Bob Duis, teammanager en later lid commissie Topamateurs Henk Bijlsma, speler en later assistent-trainer Said Moumane en speler Magid Jansen, die inmiddels de meeste caps heeft en uitgroeide tot een zeer gewaardeerde captain. Chapeau!

Tegen deze feestelijke achtergrond gaat de 75 kilometer lange reis aanstaande zaterdag naar Maassluis, waar we Excelsior ontmoeten. De echte spanning is er natuurlijk af. Ook voor de Tricolores, zo genoemd vanwege het rood-wit-blauwe shirt, die al een periodetitel op zak hebben. De ploeg van trainer Dogan Corneille doet het dit seizoen uitstekend en staat inmiddels op een tweede plaats, in punten gelijk met IJsselmeervogels en elf punten achter AFC. Na een redelijk start in de eerste periode, werd in de tweede periode gas gegeven en gingen heel wat tegenstanders flink onderuit.  Zo werd thuis o.a. met grote cijfers gewonnen van Katwijk (3-0) en HFC (4-0). Sowieso is Excelsior in Maassluis tot veel in staat. Van de laatste 10 duels werd er maar één verloren. Met 24 punten uit 11 wedstrijden was de tweede periode voor de Tricolores. In de derde periode staat Excelsior na 8 wedstrijden op de derde plaats. AFC staat eerste met 21 punten, Kozakken Boys is tweede met 19 punten. We ontmoeten aanstaande zaterdag dus in Maassluis een hoogvlieger die tegen de kersverse kampioen graag een mooi resultaat zal willen behalen op weg naar een prachtige tweede plaats in de Tweede Divisie.

Bovendien hebben de Tricolores nog een appeltje te schillen met The Reds want in Amsterdam ging het op 13 oktober behoorlijk mis. Daar leek het in de eerste helft totaal niet op, AFC speelde matig en Excelsior scoorde, zoals wel vaker, al heel snel via Vincent van den Berg. The Reds mochten niet klagen dat het in de eerste helft bij deze kleine achterstand bleef. In het tweede bedrijf waren de rollen totaal omgekeerd en was AFC de bovenliggende ploeg. Tim Linthorst krulde uit een vrije trap de gelijkmaker in het net, waarna Raily Ignacio na een dieptepass van Melvin Grootfaam 2-1 liet aantekenen. Niet veel later is het weer Raily die een voorzet van Fouad Belarbi verzilverde. AFC kreeg in de eindfase nog heel wat kansen om de 3-1 voorsprong fors uit te bouwen maar keeper Jean-Paul van Leeuwen wilde met mooie reddingen niet van wijken weten. In de slotfase lukte het alleen Fouad Belarbi om deze uitstekende goalie te verschalken.

Voor AFC staat er natuurlijk (ook) niet veel meer op het spel tegen Excelsior Maassluis, dat in 2015 Algeheel Kampioen van Nederland werd door in de finale van zondag kampioen FC Lienden te winnen. Mogelijk kan het puntenrecord van Jong AZ, 76, in het seizoen 2016-2017 nog een uitdaging zijn. Als AFC de laatste drie duels wint gaat het Jong AZ voorbij. Voor Raily zijn er soortgelijke uitdagingen. Onze topschutter voert met 24 veldgoals de lijst aan, gevolgd door Rob van der Ley van HHC die er 21 maakte, waarvan 5 penalty’s. Het zou mooi zijn als Raily dit seizoen de topscorer wordt van de Tweede Divisie. Vorig seizoen was Marciano Mengerink de topscorer met 28 doelpunten, een Tweede Divisie record. Het zal niet makkelijk zijn voor Raily om deze score te evenaren, laat staan te overtreffen. Maar hij is tot veel in staat, zoals we afgelopen zondag weer hebben kunnen vaststellen met zijn prachtige hattrick in de tweede helft van de kampioenswedstrijd.

Wanner we nog even in zoemen op de ploeg van Corneille dan zijn Daan Blij met 15 goals en Vincent van den Berg met 13 de topscorers, gevolgd door de 19-jarige Marouane Afakar, die er tot nu toe 5 maakte. Deze jonge linksbuiten speelt volgend seizoen bij Katwijk. Verder heeft de 18-jarige Milan van Ewijk er al 29 wedstrijden opzitten. Dit talent gaat naar ADO Den Haag. Excelsior Maassluis, dat geroemd wordt om zijn jeugdopleiding, liet Giovanni da Fonseca en Redouan Omar Ouali dit seizoen uit de jeugd. Doorstromen. Met resp. 25 en 15 caps is dat met deze jonge spelersgoed gelukt. Ook wat betreft de doelcijfers staat Excelsior hoog op het lijstje. Jean-Paul van Leeuwen haalde pas 33 keer de bal uit het net. Alleen zijn collega van Katwijk moest één keer minder vissen. AFC-keeper Patrick Zonneveld werd tot nu toe 38 keer gepasseerd. Met 59 gescoorde goals staan de Tricolores op een vierde plaats. The Reds staan op deze lijst (ook) eerste met 81 doelpunten, waarvan Ignacio en de gebroeders Teijsse er 58 (!) voor hun rekening namen.

Wat gaat het zaterdag 11 mei worden in Maassluis? Wie het weet mag het zegen. Beide ploegen zijn in bloedvorm. AFC won de laatste 6 wedstrijden, Excelsior 5 van de 6. Vorig seizoen wisten The Reds het laatste competitieduel bij Excelsior te winnen met 1-0. Dit wel met de aantekening dat AFC op 26 mei 2018 per se deze moest winnen om p/d wedstrijden te voorkomen en dat voor de Tricolores, die toen het 100-jarig bestaan van de club vierden, ‘alleen’ de eer op het spel stond. AFC eindigde afgelopen seizoen op een twaalfde plaats, Excelsior werd zevende. Nu staan beide ploegen één en twee. Het ene seizoen is het andere niet. AFC gaat voor de zevende winst in successie, Excelsior voor de tweede plaats, het kan een mooie wedstrijd worden. Succes!

MvdW