Excelsior M. - AFC voorbeschouwing

AFC HOOPT IN MAASSLUIS PLAATS IN TWEEDE DIVISIE VEILIG TE STELLEN

Zaterdagmiddag gaat de 79 kilometer lange reis naar Maassluis. Daar ontmoeten we op Sportpark Dijkpolder het jubilerende Excelsior, dat dit jaar 100 jaar bestaat. Van harte gefeliciteerd. Een zeer belangrijke wedstrijd voor AFC in de slotronde van de competitie  die afgelopen dinsdag overschaduwd is door het  volkomen onverwachte overlijden van Peter Dekkers op 63 jarige leeftijd. Peter was bestuurslid jeugdzaken van AFC en voor het vierde jaar voorzitter van de jeugdcommissie. In die functies verzette hij bergen werk voor de ruim 1000 jeugdleden die onze club telt. Van vroeg tot laat was Peter in de weer met de organisatie van trainingen, wedstrijden en de vele evenementen voor de meer dan 100 teams, altijd actief rond de velden en bevlogen in zijn talloze contacten met ouders, spelers, trainers, mede bestuurders en commissieleden. Peter raakte door zijn zoon Tommy, die nu voor AFC in zaterdag 1 speelt, jaren geleden betrokken bij het jeugdvoetbal van onze club , waar ook zijn vrouw Marja nauw bij betrokken is. In de afgelopen periode werd hij geroemd vanwege zijn enorme inzet, organisatievermogen en zijn grote enthousiasme voor onze jeugd. Onze club is Peter bijzonder dankbaar, we zullen hem heel erg missen. Marja en de kinderen wensen we alle sterkte toe.

De wedstrijd tegen Excelsior Maassluis vindt plaats op een moment dat boven en onder aan de ranglijst nog belangrijke beslissingen moeten vallen. Katwijk, dat 33 wedstrijden lang bovenaan staat, moet in Werkendam Kozakken Boys van het lijf houden om ook als eerste de eindstreep te halen. Onderaan zijn de twee degradanten, Achilles’29 en De Dijk, bekend, maar welke twee clubs nacompetitie moeten spelen is nog ongewis. AFC, De Treffers, FC Lienden, FC Lisse en TEC kunnen hiervoor nog in aanmerking komen. De laatste wedstrijden tegen resp. Excelsior Maassluis, De Dijk,  Achilles’29, Jong Sparta en HHC Hardenberg zullen uitsluitsel moeten geven. AFC heeft aan een gelijkspel genoeg, voor De Treffers, FC Lienden en FC Lisse is een puntendeling mogelijk te weinig, TEC moet in ieder geval winnen om de dans toch nog te ontspringen. Kortom een spannende affaire, waarbij teletekstpagina 833 vanaf 15.30 uur regelmatig bekeken zal worden.

Onze tegenstander heeft beslist geen degradatiezorgen. Na een aarzelende start met niet al te veel punten spelen de Tricolores (zo genoemd vanwege het mooie rood-wit-blauwe shirt) onder regie van trainer Jeroen Rijsdijk een uitstekend seizoen. Na 33 wedstrijden staat Excelsior op een zesde plaats met 51 punten. Zeer opvallend zijn de doelcijfers. Zo  scoorden de Maassluizers  maar 43 keer, alleen De Dijk maakte minder goals. Het bijzonder lage aantal tegendoelpunten, 29,  is nog opmerkelijker. Daarmee is Jean-Paul van Leeuwen ‘by far’ de minst gepasseerde  keeper van de Tweede Divisie.  Acht keer hield hij de nul, achttien keer moest Van Leeuwen maar één keer de bal uit het net halen. Hopelijk hebben onze spitsen een geniale middag om de ijzersterke defensie van de Tricolores meer dan eens te verrassen.

AFC hoopt aanstaande zaterdag een heel lastig seizoen succesvol te kunnen afsluiten. Een gelijkspel zou hiervoor in ieder geval genoeg zijn, mogelijk is een punt  niet eens nodig als De Treffers, FC Lienden of FC Lisse niet de volle buit binnenhalen. Het seizoen verliep vooral lastig omdat voor de winterstop veel wedstrijden werden verloren door een gebrek aan productiviteit. Na 16 wedstrijden hadden The Reds elf punten en was er ook maar elf keer gescoord.  2017 werd als rode lantaarn drager afgesloten en het zag er niet naar uit dat de tweede helft van het seizoen heel veel beter zou zijn. Gelukkig was dat wél het geval en werden in de volgende zeventien wedstrijden 29 punten behaald. Mede door de komst van Raily Ignacio liep het aantal doelpunten op van 11 naar 44. Scoorde Raily voor de winterstop vijf keer voor Kozakken Boys, hierna was hij twaalf keer succesvol voor zijn nieuwe club AFC. Al met al een geweldige opmars van ons aller eerste, mede geïllustreerd door de huidige eerste plaats in de derde periode en een twaalfde plaats op de ranglijst.  Toch is de ploeg van trainer André Wetzel, die op medio oktober 2017 het roer overnam van Ton du Chatinier, zeker nog niet veilig. Hopelijk is dat zaterdagmiddag om 18.00 uur wel het geval.

Wat gaat het worden op Sportpark Dijkpolder? Ondanks het grote verschil op de ranglijst en de uiteenlopende belangen mogen we op deze jubileum dag van Excelsior Maassluis een spannende wedstrijd verwachten tussen twee ploegen die in Amsterdam op 13 januari jl met 1-1 tegen elkaar gelijk speelden. Toen scoorden Daan Blij vlak voor rust en Raily vlak na de thee. Het was een aantrekkelijke wedstrijd met wisselende kansen, waarin de keepers uiteindelijk goed overeind bleven. Vorig seizoen werd het ook 1-1 in Maassluis tussen Excelsior en  AFC. Op Sportpark Goed Genoeg wisten The Reds afgelopen seizoen van de Tricolores met 3-1 te winnen. Voor verschillende spelers gaat het aanstaande zaterdag om een afscheidswedstrijd. Voor Excelsior-trainer Jeroen Rijsdijk ook. Hij vertrekt na een zeer succesvolle periode, waarin hij met de Maassluizers in het seizoen 2015-2016 de laatste Algeheel Amateurkampioen van Nederland werd, naar BVO Sparta waar hij Jong Sparta onder zijn hoede neemt  en trainer Henk Fraser gaat assisteren bij het eerste. Hopelijk is het in Maassluis ook voor André Wetzel  een afscheidswedstrijd. Na een enerverende reeks wedstrijden in de Tweede Divisie is André komend seizoen in zijn geliefde Den Haag weer actief als trainer actief bij Kon. HVV. Maar ook voor hem eerst dus nog ‘even’  het super spannende duel tegen de Tricolores. Succes!

MvdW