Excelsior M. - AFC met verslag

KAMPIOEN AFC NIET SCHERP GENOEG IN MAASSLUIS

Na het uitbundige kampioensfeest moest AFC zich weer opladen voor de lastige uitwedstrijd tegen Excelsior in Maasluis. De in de sterkste opstelling spelende runner up ging nadrukkelijk voor de winst tegen de kampioen én voor een fraaie tweede plaats in de eindrangschikking. The Reds misten scherpte, samenhang en te veel basisspelers om Excelsior te kunnen verslaan. Vooral na rust waren de Tricolores sterker en wonnen ten slotte verdiend met 3-1, de eerste zege ooit op AFC. 

Vandaag gaat de reis naar Maassluis waar we Excelsior ontmoeten. Vooraf kijkt uw scribent nog even naar de video van Tom Poederbach, die het kampoensfeest voor, tijdens en na de wedstrijd tegen Scheveningen op fantastische manier in beeld brengt. We zien o.a. Hans van Rossum, onze veelzijdige materiaalman sinds het seizoen 2010-2011, aan het werk en luisteren naar teamleider Jeroen Brussee die in de kleedkamer vol passie de mentale puntjes op de i zet, dream it, wish it en do it! Er moet op Bevrijdingsdag gewonnen worden, voor eeuwige roem!
Hoe zal dat vandaag gaan bij een wedstrijd die vooraf aan het weekend van 4/5 mei zeer belangrijk leek, maar er inmiddels nauwelijks meer toe doet? Kan ons aller eerste nog de drive opbrengen om Excelsior in eigen huis te verslaan, een team dat het in de tweede én derde periode zo uitstekend deed resp. doet? Het zal lastig worden. Zeker ook omdat we niet in de gebruikelijke opstelling spelen. Melvin Grootfaam en Milan Hoek, dé creatieve spelers van het elftal zijn buiten de basis gelaten, Johan Kulhan en keeper Patrick Zonneveld, zo goed in vorm dit seizoen, ook. Voeg daarbij dat captain Magid Jansen, vice captain Jonathan Richard, Thomas van den Houten en Tim Hilhorst om uiteenlopende redenen ook niet present zijn, en je hebt mogelijk een groot probleem. Gelukkig hebben we een brede selectie die in verband met de goed gevulde ziekenboeg rond de jaarwisseling nog is aangevuld met Dalian Maatsen, Cody Claver en Vincent Weijl. De eerste twee genoemde spelers starten in de basis, net als Derre Kwee, Sam Nijpels, Tiemen van Hezel, Matthijs Jesse en keeper Joey Potveer. Stuk voor stuk goede spelers, maar met weinig caps dit seizoen. Hopelijk pakt het goed uit tegen de keuze van Excelsior trainer Dogan Corneille die geen verrassingen kent.

Als onze spelers het veld betreden vormen de Tricolores een erehaag en dat wordt zeer gewaardeerd. Eerder werden we hartelijk gefeliciteerd met het kampioenschap in de bestuurskamer en getrakteerd op een tom poes met passende tekst. Veel dank! Na dit alles richt de aandacht zich op de wedstrijd die door scheidsrechter Sander de Brito Rocque op gang gefloten is. Al heel snel neemt Excelsior de leiding. Een steekpass van Daan Blij wordt door Vincent van den Berg onhoudbaar achter Joey geschoten. Onze defensie ziet er bij deze goal niet goed uit. Gelukkig kunnen we snel iets terug doen. Kenny Teijsse lanceert Matthijs op links en zijn voorzet wordt bij de tweede paal binnengegleden door Ignacio, zijn 25e goal van dit seizoen. Er zijn pas acht minuten gespeeld, dát belooft wat! In deze fase is Excelsior het meest in de aanval zonder echt gevaarlijk te zijn. Dat wordt in de 27e minuut anders als Blij uit een voorzet van Van den Berg op de paal schiet en de rebound vervolgens zelf intikt. 2-1 en er is weer werk aan de winkel voor AFC. Tot de rust is onze aanval een paar keer dicht bij een doelpunt. Raily gaat alleen op de keeper af maar wacht te lang met schieten. Even later schiet hij wel op tijd maar de bal raakt de bovenkant van de laat. Een knal van veraf van Yordi Teijsse wordt knap gepakt door keeper Jean Paul van Leeuwen. Een voorzet van Dalian Maatsen wordt bij de tweede paal op een haar na gemist door Raily. Aan de andere kant redt Joey Potveer flitsend na een schot van de 19-jarige rechtsback Milan van Ewijk, die laat zien waarom hij het volgend seizoen bij ADO Den Haag speelt.

Het is rust en met deze 2-1 stand is er nog van alles mogelijk. AFC begint de tweede helft goed. Twee keer moet Van Leeuwen handelend optreden na schoten van Matthijs en Vincent Weijl die in het veld is gekomen voor Fouad Belarbi. Daarmee is de AFC-koek echter voorlopig op. Onze spitsen worden niet meer in stelling gebracht en het is wachten op een derde goal van Excelsior dat in deze fase vooral gevaarlijk is door Giovanni de Fonseca. In de 63e minuut zijn de Tricolores heel dicht bij een doelpunt als Van Ewijk van elf meter mag aanleggen na een overtreding van Sam Nijpels in het strafschopgebied. De penalty wordt gestopt door Joey en AFC leeft nog. Even later kunnen we weer een fantastische redding noteren van onze keeper die volgend seizoen bij HBOK onder de lat staat. In de 70e minuut is het toch raak voor Excelsior als Joey een diepe bal voor de voeten van Blij trapt. De gevaarlijke spits profiteert optimaal en schiet zijn ploeg naar 3-1. Hoewel AFC hierna via een kopbal van Tom van den Brink, ingevallen voor Matthijs Jesse, en een 100% kans voor Tiemen van Hezel nog dicht bij een doelpunt is blijft de teller vandaag voor de in het groen-wit gehulde Reds op één staan. Ook Excelsior weet niet meer te scoren en daardoor blijft het in de laatste twintig minuten 3-1. Een verdiende zege voor de Tricolores, die vooral in de tweede helft sterker waren tegen een onsamenhangend spelend AFC.

Nog twee wedstrijden te gaan. Thuis ontvangen we aanstaande zaterdag VVSB dat zich in de nacompetitie moet zien te handhaven. De laatste wedstrijd van dit seizoen vindt plaats in Spakenburg, waar we IJsselmeervogels ontmoeten. Een mooi affiche, maar ook een duel om des keizers baard. Wie had dat vier wedstrijden geleden gedacht? 

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Derre Kwee, Dalian Maatsen, © Sam Nijpels (’65 Johan Kulhan), Cody Klaver, Kenny Teijsse, Tiemen van Hezel, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (’46 Vincent Weijl), Raily Ignacio en Matthijs Jesse (65’ Tom van den Brink).

Zie het beeldverslag en interviews op AFC-TV of klik hier

Voor enkele foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier