Excelsior M. - AFC verslag

AFC in slotfase onderuit in Maassluis

The Reds zijn er in het Westland niet in geslaagd om voor de zevende keer ongeslagen te blijven. In de slotfase wisten de Tricolores een 0-1 achterstand om te zetten in een 2-1 eindstand. Een zeer belangrijke zege voor Excelsior Maassluis in de race tegen degradatie. AFC speelde een redelijke eerste helft, waarin via een penalty van Soufiane Hetli de leiding werd genomen. In de tweede helft waren de Amsterdammers niet in goeden doen en gaven de thuisploeg de ruimte om de wedstrijd op zijn kop te zetten. In de 83e minuut besliste Bram Wennekers het duel met een fraaie kopbal. Door deze en andere uitslagen blijft AFC met nog drie wedstrijden te gaan zesde, vijf punten achter de nummers vier en vijf Katwijk en GVVV.

Het is 4 mei, de dag dat de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen en vermoorde landgenoten, worden herdacht. Toch wordt er volop gevoetbald in Nederland. Ook door AFC, dat in Maassluis moet aantreden tegen Excelsior. Niet gepast, maar onze bond denkt daar kennelijk anders over. Wel goed dat de wedstrijd op Sportpark Dijkpolder een uur eerder kan beginnen in verband met de Dodenherdenking op AFC, die om 18.00 uur start.

Voor Excelsior Maassluis is het vanmiddag een belangrijke wedstrijd. Een blik op de ranglijst leert waarom. De ploeg van trainer/coach Steye Jacobs staat zestiende en moet, als dat zo blijft, meedoen aan de P/D-competitie die met acht deelnemers (zes clubs uit de Derde Divisie en twee clubs uit de Tweede Divisie) slechts één winnaar kent, die volgend seizoen in de Tweede Divisie mag uitkomen. Loodzwaar dus die P/D-competitie. Na een zwak seizoen hebben de Tricolores een eindsprint ingezet om degradatie te voorkomen. De laatste twee wedstrijden werd gewonnen van Rijnsburgse Boys (2-0) en HFC (1-2). Vooral de overwinning in Haarlem is een knappe prestatie. Maar ook concurrent Scheveningen laat zich niet onbetuigd en staat drie punten voor op Excelsior. De Schollekoppen spelen vandaag tegen rode lantaarndrager FC Lisse. Excelsior moet daarom beslist winnen om de P/D-competitie te ontlopen. Voor AFC staat er minder op het spel. In een seizoen met pieken en dalen staan The Reds zesde, ver achter koploper Spakenburg. Een vierde plaats is dit seizoen het hoogst haalbare. Voor vandaag is redelijk wat optimisme zeker op zijn plaats gelet op het feit dat AFC alweer zes wedstrijden ongeslagen is, de laatste drie wedstrijden werden gewonnen. Vorig seizoen werd met 1-4 gewonnen op Sportpark Dijkpolder. Hopelijk doen we het vandaag net zo goed.

Als de ploegen op het veld staan zien we tot onze verrassing dat Daniël Nolet bij AFC op doel staat, hij maakt vandaag zijn competitiedebuut. Ongetwijfeld een beloning voor deze uitstekende keeper, die natuurlijk ook een kans verdient. Captain Milan Hoek is geblesseerd. Guus van Weerdenburg draagt vandaag de aanvoerdersband. De wedstrijd start in een niet te hoog tempo. De bal gaat netjes heen en weer en daar is veel mee gezegd. De eerste mogelijkheid is voor de Tricolores als Splinter de Mooij een overtreding begaat. De bal ligt op een mooie plek niet ver buiten strafschopgebied, maar Pieter Langedijk, topscorer van Excelsior, schiet de bal hoog over. In de 24e minuut is het raak voor AFC na een lange aanval via Guus van Weerdenburg en Noa Benninga die van links door Soufiane Hetli gevaarlijk wordt voorgezet. Na een scrimmage belandt de bal bij Splinter die de bal omhoog tikt. De bal wordt weggewerkt door Kevin Dercks, maar wel met de arm. Penalty! Een zware straf, maar je kan ‘m geven. Dat doet scheidsrechter Daan Schaper dan ook, de protesten zijn tevergeefs. Tegen de strafschop van Soufiane is geen kruid gewassen en AFC staat met 0-1 voor. Natuurlijk probeert Excelsior wat terug te doen en plotsklaps staat Giovanni da Fonseca alleen voor onze keeper. Vliegensvlug plukt Daniël de bal van de voeten van Fonseca. Knap gedaan. Grote kansen zijn er niet meer in de eerste helft, waardoor AFC halverwege met 0-1 voor staat.

In het tweede bedrijf blijft de voorsprong van The Reds lang overeind, maar daar is alles wel mee gezegd. Veel gevaar hebben de Tricolores niet meer te duchten. De vorm die er de laatste tijd wel was ontbreekt vandaag bij The Reds. Excelsior wordt sterker. Dat moet ook wel gelet op de benarde plaats op de ranglijst. Een gevaarlijke aanval over rechts eindigt met een voorzet van Fonseca op de vrijstaande Langedijk. Maar ook nu onderstreept Daniël Nolet zijn stralende competitiedebuut met een fraaie redding. In de 73e minuut is het toch raak voor de thuisploeg na een aanval over links die door Calvin Tureaij wordt ingetikt. 1-1 en in de 82e minuut wordt de wedstrijd beslist door een mooie kopbal van centrumspits Bram Wennekers die Cody Claver te vlug af is. 2-1 en met die stand fluit scheidsrechter Schaper de wedstrijd de geschiedenis in.

Voor Excelsior Maassluis een zeer belangrijke winst, zeker ook omdat concurrent Scheveningen van FC Lisse wist te winnen. Voor AFC toch wel een flinke teleurstelling na een reeks van zes wedstrijden, waarin niet verloren werd. Ons aller eerste staat gelukkig nog wel zesde, hopelijk kunnen we die plaats in de resterende drie wedstrijden (ACV-thuis, HHC Hardenberg-uit en FC Lisse thuis) vasthouden. Succes!

MvdW

 Opstelling AFC: Daniël Nolet, Mitch van Kempen (63’ Sven Ederveen), Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Cody Claver (83’ Matthijs Jesse), © Guus van Weerdenburg (63’ Tim Linthorst), Julian van der Greft, Noa Benninga, Splinter de Mooij, Soufiane Hetli en Marciano Mengerink (63’ Wessel Been). 

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor het interview met onze ontevreden trainer/coach Benno Nihom klik hier