AFC OVERKLAST EXCELSIOR IN KOUD MAASSLUIS

AFC OVERKLAST EXCELSIOR IN KOUD MAASSLUIS

Onder winterse omstandigheden kwam AFC op Sportpark Dijkpolder goed voor de dag. Zowel in de eerste als in de tweede helft waren The Reds de Tricolores de baas en gaf de 1-4 zege in Maassluis de verhoudingen goed weer. Vooral het veldspel van AFC maakte veel indruk. Excelsior was matig op dreef en kon geen vuist maken. Door dit resultaat pakte AFC de koppositie van De Treffers terug, omdat de rood-zwarten uit Groesbeek een dag later niet verder kwamen dan een gelijkspel in Oostzaan tegen OFC.

Het is 3 december 2022 en de temperatuur schommelt om het vriespunt. Vroeger dan anders stappen we in de bus in verband met de wedstrijd van Oranje tegen de USA, die om 16.00 uur begint. Na een uurtje rijden zijn we in Maassluis, op Sportpark Dijkpolder is het ook ijskoud. Druk is het niet en dat zal het ook niet worden. Inclusief twee bestuursleden en uw scribent zijn er vijf AFC-supporters, daar zal ons aller eerste het vandaag mee moeten doen. Onze jongens kunnen een lastige wedstrijd verwachten. Excelsior is thuis moeilijk te kloppen, alleen De Treffers was dit seizoen daartoe in staat. De ploeg van trainer Dogan Corneille staat op een achtste plaats, heeft in de maand november maar twee punten weten te sprokkelen. De Tricolores zullen op deze Oranje gekleurde dag willen toeslaan, net zoals tegen Katwijk dat op 29 oktober jl. met 3-2 verloor in Maassluis. Bij AFC is het de vraag hoe de kater van afgelopen zaterdag is verwerkt van de wedstrijd tegen OFC Oostzaan. Als je in blessuretijd een 3-1 voorsprong zo maar weggeeft en daarmee de koppositie verliest is dat natuurlijk wel ‘een dingetje’. Maar objectief gezien ook weer niet meer dan een incident, want de resultaten en het spel zijn de laatste tijd goed. Zes overwinningen, twee gelijke spelen en de doelcijfers 23-9 in de laatste acht wedstrijden moeten onze jongens hoe dan ook veel vertrouwen geven. Afgelopen seizoen werd het in Maassluis 1-1 tussen Excelsior en AFC, wat gaat het nu worden?

Als de ploegen staan opgesteld op het goed bespeelbare kunstgras zien we dat bij AFC Tim Linthorst weer in het hart van de defensie staat en dat ook Oussama Siali acte de présence geeft. Gevero Markiet en Raily Ignacio beginnen op de bank, net als Noa Benning, Kenny Teijsse, Matthijs Jesse, Djuric Ascension en keeper Jordi Stappershoef. Over zo’n bank hoeven we ons niet schamen. Bij Excelsior zijn er geen verrassingen. Topscorer Pieter Langendijk (11 goals) en de boomlange verdediger Gabri Urbanus (4 goals) zijn present en dat geldt ook voor de eveneens 1,99 meter lange keeper Tom Boks, die de naar Katwijk vertrokken Jean-Paul van Leeuwen tussen de palen moet doen vergeten. Als scheidsrechter Robin Vereijken om 14.00 uur voor het eerst gefloten heeft pakt Excelsior de draad met verve op en dat resulteert in een gevaarlijke situatie waar de assistent-scheidsrechter een eind aan maakt: buitenspel! Er volgt een aantal minuten later nog een corner van Excelsior die door onze keeper Gijs van Zetten keurig wordt geplukt. Vervolgens is het vooral AFC dat het spel dicteert. Vooral Joël Tillema timmert op rechts aan de weg en bevestigt zijn uitstekende vorm van de laatste tijd. In de tiende minuut is het raak voor AFC na een pass van Joël op Splinter de Mooij. Kevin Ringeling tikt Splinter aan en scheidsrechter Vereijken legt de bal op de stip. Joël schiet de bal er keurig in. 0-1 en een paar minuten later kunnen onze jongens weer juichen als Melvin Platje de bal in het net tikt na een prachtige combinatie die begint met een splijtende kromme bal van Oussama dwars over het veld naar Cody Claver en vervolgens een pass van Cody op de sprintende Guus van Weerdenburg. Helaas gaat het doelpunt niet door wegens buitenspel. Net als bij de penalty een beslissing die ook anders had kunnen uitvallen.

AFC speelt goed en valt aan, op de linkervleugel zijn Cody en Guus regelmatig dreigend met loopacties en voorzetten. Op het middenveld zijn captain Milan Hoek, Kevin Visser en Splinter de baas. In de 24e minuut is het echt raak na een mooie voorzet van Cody. De voorzet stuitert het strafschopgebied in en Splinter komt voor zijn tegenstander en kopt de bal in de touwen. Knap gedaan! Het is inmiddels bijna rust en op een zachte kopbal na van Pieter Langedijk is Excelsior nauwelijks meer in de buurt van Gijs van Zetten geweest. Dalian Maatsen en Tim Linthorst spelen een prima wedstrijd, er is voor de thuisploeg geen doorkomen aan. Toch komt de ploeg van Corneille in de 45e op 1-2 na een dwarrelbal van Carlito Fermina van buiten het strafschopgebied die Gijs, een paar meter voor zijn doel staande, volkomen verrast.

Het is rust en onder het genot van een warm drankje bespreken we de impact van het doelpunt van Excelsior. Is hiermee de blauw-wit-rode beer in het tweede bedrijf eindelijk los? Het antwoord krijgen we al in de 49e minuut als Melvin na een slimme loopactie en een mooie steekpass van Kevin Visser de bal in het net schiet. Keeper Tom Boks is volkomen kansloos. 1-3. De wedstrijd lijkt beslist. Bijna is het 1-4 als Guus, weer uitstekend op dreef, opstoomt, schiet en Boks de bal uit de hoek haalt. Oussama snelt toe om de terugspringede bal in het doel te schuiven maar linksback Luivienno Statioa zet hem op het laatste moment de voet dwars. Er is in de tweede helft maar één ploeg die voetbalt en dat zijn de in het zwart en wit opererende Reds en dat blijft zo als Oussama Siali en Kevin Visser plaats maken voor resp. Raily Ignacio en Noa Benninga. Het regent kansen en mogelijkheden en het is mede aan Boks te danken dat de score niet hoog oploopt. Raily kapt en draait dat het een lust is, maar het lukt hem niet om in het vierde kwart te scoren. Wel schrijft hij een assist op zijn naam als hij Joël wegstuurt. De lob over de lange Boks mag er zijn, waarmee Joël zich tot ‘man of the match’ kroont. 1-4 en met die stand wordt de eindstreep gehaald. De goed leidende scheidsrechter trekt geen minuut bij waardoor de in 88e minuut ingevallen Kenny Teijsse, Gevero Markiet én Matthijs Jesse maar een ruim minuut in het veld staan. Erg bevredigend is dat niet.

Een mooie zege in Maassluis. Zo dik hebben we hier nooit gewonnen. En als we een dag later via teletekst vernemen dat OFC tegen De Treffers weer voor een stunt heeft gezorgd kan het weekend na de winst van Oranje op de USA niet meer stuk. AFC staat weer op kop van de Tweede Divisie en is dus op de helft van de competitie de beste. Je koopt er nog niks voor, maar het is wel een felicitatie waard aan trainer Benno Nihom en de spelers.

Zaterdag staat de kraker tussen AFC en De Treffers op het programma, een mooier competitieslot van het jaar 2022 hadden we ons niet kunnen denken. Hopelijk met heel veel supporters om ons aller eerste aan te moedigen en met elkaar na afloop een leuk feest te vieren, samen met onze vrienden uit Groesbeek.

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van ZettenDalian Maatsen (88’ Gevero Markiet), Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg, Joël Tillema, Kevin Visser (77’ Noa Benninga), © Milan Hoek, Splinter de Mooij (88’ Kenny Teijsse), Cody Claver, Melvin Platje (88’ Matthijs Jesse) en Oussama Siali (63’ Raily Ignacio).