Excelsior M. - AFC 0-1

AFC SPEELT ZICH VEILIG EN WINT DERDE PERIODE

AFC heeft de laatste wedstrijd van de competitie 2017/18 van Excelsior in Maassluis gewonnen. Door deze fraaie zege eindigde AFC in de eindrangschikking op een twaalfde plaats en spelen The Reds ook volgend seizoen weer in de Tweede Divisie. De resultaten waren de laatste tijd zó goed dat AFC ook nog de derde periode won. Al met al een prachtige prestatie na een bijzonder slecht verlopen periode voor de winsterstop, die uitmondde in een vrij kansloze plaats onder aan de ranglijst. Na de winterstop kwam de ploeg, mede op basis van de scoringsdrift van Raily Ignacio, onder regie van André Wetzel steeds beter op stoom, en werd ten slotte het Tweede Divisie–examen met vlag en wimpel gehaald.  

Vandaag gaat de reis naar sportpark Sportpark Dijkpolder in Maassluis. Voor AFC staat er nog veel op het spel en is een gelijkspel waarschijnlijk noodzakelijk om de nacompetitie te ontlopen. Het zou immers zo maar kunnen dat de andere, voor AFC relevante gegadigden voor een p/d plaats, De Treffers, FC Lienden en FC Lisse, hun wedstrijden tegen resp. De Dijk, Achilles’29 en Jong Sparta gaan winnen. Dat geldt ook voor TEC tegen HHC Hardenberg, maar de Betuwse ploeg  kan AFC niet meer achterhalen. Minstens gelijkspelen dus tegen Excelsior, 1-1 bijvoorbeeld, want die stand is men Maassluis wel gewend. Dit seizoen speelden de Tricolores immers al tien keer met 1-1 gelijk en eindigde de wedstrijd in Amsterdam tussen AFC en Excelsior ook met een 1-1 stand. Toch zullen de Maassluizers vandaag meer willen dan een gelijkspel. De club bestaat 100 jaar en een klinkende overwinning zou in dat verband een mooi cadeau zijn en zou ook het afscheid van de succesvolle trainer Jeroen Rijsdijk, die naar Sparta Rotterdam vertrekt en de 33-jarige spits Kevin Vink, die zijn sportieve carrière vanmiddag beëindigd, luister kunnen bijzetten. Een makkie zal het dus zeker niet worden, ook omdat het wel heel erg warm is en de wedstrijd op een bloedheet kunstgrasveld wordt gespeeld. We zullen het allemaal gaan zien, met teletekstpagina 833 onder handbereik.

Als de spelers het veld opkomen zien we dat bij Excelsior Jesse Lub op het doel staat en niet de bijna onpasseerbare keeper Jean-Paul van Leeuwen. Van Leeuwen hoefde in 33 wedstrijden maar 29 keer de bal uit het net te halen en dat is waarschijnlijk een record. Dat biedt wellicht mogelijkheden, maar misschien is deze reserve keeper wel net zo goed, zoals dat bij AFC ook het geval is met Joey Potveer, die vandaag zijn 17e wedstrijd keept  in ons eerste. Joey vervangt de geblesseerde Patrick Zonneveld keer op keer met verve. De opstelling van AFC is gelijk aan die tegen Kozakken Boys een week eerder. Tom van den Brink, Koen Bosma en Eelke de Graaf beginnen op de bank, net als Thomas van den Houten die vorige week geschorst was. Mark van den Boogaart, Sam Nijpels en Rob Rietveld zijn ook vandaag niet beschikbaar.

Vooraf aan de wedstrijd stellen beide teams zich op in de middencirkel. Onze jongens dragen een rouwband. Een indrukwekkende minuut is het stil in verband met het overlijden van ons bestuurslid Peter Dekkers dinsdag 22 mei jl.  De afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor de grote jeugdafdeling van AFC en deed dat  op een manier die veel respect afdwong. We zijn Peter bijzonder dankbaar voor zijn enorme inzet en zijn grote enthousiasme voor onze jeugd en zullen hem erg missen.

Nadat scheidsrechter De Brito Rocque de wedstrijd op gang heeft gefloten is het vooral Milan Hoek die opvalt. Milan heeft zich gedurende het seizoen in de basis geknokt en weet het spel vaak met een goede pass te verplaatsen, neemt veel vrije trappen en corners. Verder schiet hij vaak op doel, zo ook vandaag, maar helaas niet met succes. In de 37e minuut is Milan dicht bij de openingstreffer, maar hij ziet zijn schuiver goed gekeerd door keeper Lub. AFC is in de eerste helft wat sterker, combineert beter, maar de aanvallen zetten nog niet veel zoden aan de dijk, ook omdat Raily door het centrale duo van Excelsior,Ringeling en Smith, goed aan banden wordt gelegd. Op links is Matthijs Jesse zijn tegenstander enkele malen op snelheid de baas en dat biedt mogelijk perspectief. Van de andere velden is er niet veel nieuws. Alleen De Treffers heeft in de 15e minuut gescoord, er is dus nog weinig waar de vele AFC-supporters zich zorgen over hoeven te maken. Na een drinkpauze, het is inmiddels tropisch warm op het veld, is er de eerste speldenprik van de thuisploeg, maar Milan Hoek weet een solo van topscorer Van der Berg in ons strafschopgebied te ontregelen.  Even later is Magid Jansen attent bij een gevaarlijke actie van Van Ooijen. Vlak voor rust mogen we echt niet klagen als de boomlange Vink bij de tweede paal een teenlengte tekort komt om een voorzet van Van den Berg te verzilveren. De wedstrijd is beslist nog niet gespeeld, ook omdat de ontwikkelingen op de andere velden niet gunstig zijn in de tweede helft.

Ondanks de hitte beginnen beide ploegen ongewijzigd aan de tweede helft. Lisse en  Lienden staan inmiddels voor, verrassenderwijs heeft De Dijk in Schellingwoude de gelijkmaker gescoord via oud-AFC’er Damian Menzo. 0-0 is dus nog steeds een dun draadje voor AFC, de onrust op de tribune neemt toe. Zeker als Raily in de 55e minuut een 200% kans voor open doel mist na een perfecte voorzet van Matthijs die Poeljes weer eens te snel af is. Raily raakt de bal niet goed en Lub kan de bal, ongetwijfeld ook tot zijn eigen verrassing, nog keren. Met een fraaie reactie weet Lub ook een tweede poging van Raily uit zijn doel te tikken. Maar onze spits zou niet zo goed zijn als hij bij een volgende mogelijkheid niet zou toeslaan. In de 67e minuut is het zover al Raily goed bij zijn tegenstander wegloopt en een fraaie trekbal van Melvin Grootfaam achter Lub schiet. 0-1 en er is een flinke stap richting handhaving gezet. Inmiddels is wel duidelijk dat we het vanmiddag geheel zelf moeten doen want ook De Treffers staat weer voor tegen De Dijk en FC Lienden loopt in Groesbeek steeds verder weg bij Achilles’29. Er is nog een kwart wedstrijd te gaan en het wordt al snel duidelijk dat Excelsior op deze jubileum dag beslist niet wil verliezen. De ene aanval na de andere rolt op ons doel af maar we hebben geluk dat enkele kopballen naast vliegen en dat Joey in alle warmte het hoofd super koel houdt. Een paar schuivers maakt hij vakkundig onschadelijk en vlak voor tijd houdt hij de nul door zich moedig in de baan van het schot te werpen van invaller Bakboord, die Vink vlak voor tijd is komen vervangen. Er zijn nog meer wissels, ook aan AFC kant. Zo maken onze vleugelspitsen Matthijs en Melvin plaats voor Tom van den Brink en Koen Bosma en wordt matchwinner Raily in de 87e minuut gewisseld voor Eelke de Graaf, die weer naar zijn oude club Odin’59 vertrekt. Begrijpelijk, maar ook wel jammer omdat Eelke met zijn lengte voor heel wat gevaar kan zorgen. Geen ruimte dus voor een publiekswissel voor Marien Willemsen, die na een prachtige carrière stopt met voetbal op dit niveau. Maar er zal ongetwijfeld een mooi moment gevonden worden om Marien te bedanken voor zijn geweldige inzet en mooie spel voor AFC in de afgelopen jaren. Wel ruimte is er voor vreugde na het laatste fluitsignaal van de uitstekende scheidsrechter De Brito Rocque. AFC heeft zich op eigen kracht gehandhaafd in de Tweede Divisie. Door de deze zege wordt ook de derde periode titel gepakt. Een heel knap staaltje!

Als we nog heel even terugblikken kunnen we vaststellen dat er in de tweede helft van de competitie een klein wondertje is gebeurd. Een vergelijk van de  stand van de eerste helft met die van de tweede helft van de competitie laat weinig twijfel over. (Zie hieronder) De komst van Raily Iganicio van Kozakken Boys is hierbij natuurlijk een heel belangrijke factor geweest. Hij scoorde voor AFC niet alleen 13 goals, maar was voor de rest van de ploeg ook een belangrijke stimulans. Trainer André Wetzel maakte samen met zijn assistent Said Moumane in 2018 van de nood een deugd en zorgde mede door hardnekkige blessures bij enkele sleutelspelers voor een compacte basis waarin Jonathan en Derre vaak uitblonken. Een compliment ook voor captain Magid Jansen, die ook in moeilijke tijden het hoofd koel hield. En tenslotte een woord van lof voor Ilias Zaimi, die na een jaar AFC naar een andere club vertrekt, maar die ook na een teleurstellend tijd zich in de afgelopen periode weer met veel elan in de basis speelde. Het ga je goed Ilias!

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Marien Willemsen, © Magid Jansen, Jonathan Richard, Derre Kwee, Milan Hoek, Johan Kulhan, Ilias Zaimi, Melvin Grootfaam(’81 Koen Bosma), Railiy Ignacio (’87 Eelke de Graaf) en Matthijs Jesse (’81 Tom van den Brink)

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk de samenvatting: