EVV - AFC 1 - 2 met verslag

Voor een beeldverslag klik op http://www.evvecht.nl/videos/video

DOOR WINST OP EVV IS AFC OPNIEUW KOPLOPER

AFC heeft zich uitstekend hersteld van de eerste thuisnederlaag dit seizoen tegen HBS. In Limburg werd EVV met 2-1 verslagen. Pieter Koopman tekende voor de Amsterdamse doelpunten. De zege was meer dan verdiend. Het team van trainer-coach Bart Logchies deelde vrijwel de gehele wedstrijd de lakens uit, maar vergat wel het overwicht in meer doelpunten om te zetten. Door deze overwinning neemt AFC de koppositie weer over van Kon. HFC, dat thuis gelijk speelde tegen HSC’21.

Het heeft de laatste dagen weer hard en veel geregend. Gaat de wedstrijd op het Limburgse gras van EVV wel door? Een blik op teletekstpagina 603 leert dat dat het geval is, hoewel de amateurwedstrijden in de lagere regionen er in district Zuid 2 uitliggen. Nu maar hopen dat de scheidsrechter van dienst de wedstrijd er ter plekke niet alsnog uitgooit. Om 11.10 uur stappen we in de vertrouwde rode bus, de FC Volendam-bus die ons vervoerde naar Groesbeek, heeft gelukkig een andere bestemming vandaag. Twee uur reistijd, genoeg tijd om de buitensporige situatie in de Zondag Topklasse door te nemen. WKE gaat in beroep tegen het besluit van de rechter, waarin het door de belastingdienst aangevraagde faillissement met onmiddellijke ingang wordt gehonoreerd. De nieuwe ranglijst zonder WKE kan weer worden vervangen door de oude. In Emmen wordt, hangende het beroep, ‘gewoon’ door gevoetbald, de twee zeges van AFC op WKE tellen weer mee. De beroepsprocedure gaat een tijdje duren, maar is naar het zich nu laat aanzien nog voor het eind van de competitie afgerond. Wordt WKE er op het allerlaatste moment alsnog uit de competitie gehaald als de eerdere rechterlijke uitspraak wordt bekrachtigd? Niets is onmogelijk. Hopelijk treedt onze bond nu wel op, vanuit haar verantwoordelijkheid voor een sportief competitieverloop. WKE mocht bij aanvang van de competitie willens en wetens participeren in de Topklasse, de consequenties hiervan moet de KNVB over het voetlicht brengen bij de belastingdienst en de betreffende rechter.

Na al deze bespiegelingen zijn we in Echt aangekomen en blijkt het veld door scheidsrechter Van den Elzen te zijn goedgekeurd. De wedstrijd tussen de nummers dertien en twee van de ‘gewone’ ranglijst kan beginnen. Dit in de wetenschap dat de Echter Voetbal Vereniging dit seizoen weinig scoort, maar ook bijzonder weinig doelpunten tegen krijgt. Een zege op AFC is broodnodig voor het team van trainer-coach Leo Beckers. Ondanks de geweldige resultaten in de oefencampagne en de rentree van topspits Jeroen Evelein valt het seizoen tot nog toe flink tegen. Voor iedere tegenstander is het in Echt wel lastig voetballen, dat geldt voor AFC ook. In het verleden zijn op Sportpark In de Bandert heel wat spannende wedstrijden gespeeld tussen EVV en AFC. Toch verloor AFC hier nooit, al scheelde het soms weinig. Van de vijf duels werden er twee gewonnen, drie keer werd het gelijk. In Amsterdam werd het eerder dit seizoen 0-0. Wat gaat het nu worden? Zijn onze jongens in staat het teleurstellende verlies afgelopen zondag tegen HBS van zich af te spelen? Het zal dit keer mede afhangen van de toss, want kies je er voor om in de eerste helft de zuidwesterstorm tegen of in de rug te hebben? Tegen FC Lienden kozen we voor wind tegen, waarna in de tweede helft de storm ging liggen, en AFC mede hierdoor met 3-2 het Betuwse schip in ging. Zouden we vandaag dezelfde situatie krijgen? Het antwoord is nee. Captain Magid Jansen wint de toss en kiest voor wind mee.

Als scheidsrechter Van den Elzen voor het eerst fluit zien we dat Tom van den Brink debuteert in de basis in competitieverband en dat Melvin Grootfaam op de bank start. Geoffrey Galata is na zijn zware hoofdblessure van vorige week uiteraard niet inzetbaar. De medische berichten zijn gelukkig wel positief. De zes hechtingen zijn verwijderd door clubarts Lex Swaan en er is –groot geluk bij een ongeluk –  geen sprake van blijvend letsel. De hersenschudding verdient natuurlijk wel rust. Beterschap Geoffrey! Met de storm in de rug pakt AFC direct het initiatief, maar toch is de eerste grote kans voor EVV. Evelein wordt in de vijfde minuut de diepte in gestuurd en gaat alleen op Laszlo Sandor af. Gelukkig gaat Randel Shakison als een raket in de achtervolging en hindert Evelein net voldoende. Het rollertje is een makkelijke prooi voor onze keeper. Een paar minuten later is het aan de andere kant wel raak. Guido Moelee zet op links goed door, wint het duel van Jerome Beckers en bedient Pieter Koopman op maat. Links voor het doel staand haalt Pieter direct uit en de bal verdwijnt verwoestend hard via de binnenkant van de paal in het net. Een fantastisch doelpunt. Hierna is AFC heer en meester. De bal gaat in hoog tempo rond en ondanks het zware veld en de storm ziet het spel er heel verzorgd uit. EVV heeft weinig in de melk te brokkelen en trekt zich noodgedwongen op eigen helft terug. Het grote veldoverwicht leidt tot veel kleine, maar ook enkele grote kansen, maar wonder boven wonder blijft het in de eerste helft maar bij dat ene, wonderschone doelpunt van Pieter. Het regent corners op het doel van sterkeeper Michel Vercruysse, maar steeds weer weet de Echtse verdediging de bal weg te werken. In de 21e minuut wordt de bal na een scrimmage tot ieders verrassing toch nog van de doellijn getrapt door Rick Geenen. Vlak voor rust zetten onze jongens nog eens extra aan maar een mooie loopactie van Jonathan Richard eindigt met een ziedend schot over het doel en een pass van Pieter weet de volledig vrijstaande Edip Biberoglu net niet te bereiken. Maar 0-1 bij rust dus, zou het voldoende zijn, want in de tweede helft krijgt EVV de storm in de rug.

Hoewel de wedstrijd in de tweede helft wat betreft de kansen iets meer in evenwicht is blijkt AFC ook in de tweede helft het beste van het spel te hebben. Magid speelt een geweldige wedstrijd en ook onze middenvelders zijn in topvorm. Jonathan en Mark van den Boogaart verzetten bergen werk, Daan Sutorius weet steeds de beste man te vinden. Danny Goedkoop, die na rust de geblesseerde Randel vervangt, speelt uitstekend. De eerste twee kansen zijn voor AFC, maar Daan en Jonathan vinden Vercruysse op hun weg. In 54e minuut is EVV gevaarlijk via een uitval van Remy Joosten over links maar zijn schot gaat voor langs. Nadat Pieter net naast heeft geschoten is het aan de andere kant de beurt aan Evelein, die een verre uittrap van Vercruysse over Magid heen niet langs Laszlo weet te schieten. Even later stelt Michele Zotti onze keeper op de proef met een hard schot, maar Laszlo weet te redden. Uit de snelle tegenaanval vind Guido Pieter die de bal goed onder controle houdt en de uitlopende Vercruysse gedecideerd passeert. 0-2 dus, met nog een kwart wedstrijd voor de boeg. Het te verwachten offensief van EVV blijft uit. Hoe actief EVV-trainer Leo Beckers ook langs de lijn is, zijn spelers lijken zich neer te leggen bij de suprematie van AFC. Tot de 90e minuut als invaller Thomas Overhof een vrije trap van ver buiten het strafschopgebied ineens achter Laszlo schiet. Met nog drie minuten te gaan wordt het nog even spannend. Pal voor tijd krijgt EVV een corner, met alle 22 spelers in en rondom het doel van AFC. Gelukkig weet onze keeper de hoge bal weg te stompen en zit de wedstrijd er op. Onder moeilijke weersomstandigheden is vandaag met goed voetbal gewonnen in Echt. Een knappe prestatie, die AFC na het gelijke spel van Kon. HFC weer op kop brengt. Een mooie bonus!

Met nog negen finales te gaan staat ons eerste nu zes punten boven de Tweede Divisie-streep, ijs en WKE dienende. Er is dus nog helemaal niets beslist. De verschillen op de ranglijst zijn zeer klein en na het inhaalweekend kan de stand in de top weer helemaal anders zijn. Feit is wel dat onze jongens zich na de eerste thuisnederlaag tegen HBS weer uitstekend herpakt hebben. Dat biedt veel perspectief, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Magreb’90, waar we eerder in competitie uit met 3-0 van verloren. Laten we hopen op een geweldige sportieve revanche op zondag 6 maart as. Graag tot dan.

MvdW

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marien Willemsen, Guido Moelee, Magid Jansen ©, Randel Shakison (46. Danny Goedkoop), Mark van den Boogaart, Jonathan Richard Daan Sutorius, Edip Biberoglu (77. Melvin Grootfaam), Pieter Koopman, Tom van den Brink (84. Koen Bosma)

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Zie ook Topklasse Nieuws of klik hier