In Memoriam Ernst Huisman (1941-2024)

Opnieuw moet AFC in korte tijd afscheid nemen van een oud 1e elftalspeler uit de ‘gouden jaren’ van AFC, toen tussen 1961 en 1969 met trainer Gé van Dijk in acht jaar tijd vier keer het Kampioenschap behaald werd. Nadat ons in 2022 Jos Lonnee en Ernst Seunke ontvielen en in 2023 Henny Cruyff, Ben Slaap en Hans Loonstijn, bereikte AFC nu het verdrietige nieuws dat Ernst Huisman op 11 februari na een periode van afnemende gezondheid op de leeftijd van 82 jaar is overleden. AFC condoleert langs deze weg zijn echtgenote Ludy Huisman – Kemna, hun zonen en overige familie en vrienden.

Ernst Huisman werd in 1964 als speler van 23 jaar lid van AFC. Hij kwam over van Blauw-Wit, dat toen nog uitkwam in de Nederlandse Eredivisie. Omdat Ernst voor een maatschappelijke carrière koos, besloot hij over te gaan naar het amateurvoetbal bij AFC; een beslissing die later voor hem in zijn persoonlijk leven ook grote impact zou krijgen. Hij werd direct opgenomen in de A-selectie en was als solide en onverzettelijke rechtsback van 1964 tot 1972 een vaste waarde in het 1e elftal. In 1967 en 1969 speelde hij met AFC wedstrijden om het Kampioenschap van Nederland en in die jaren werd hij ook geselecteerd voor het Nederlands Amateur-elftal.

Bij AFC leerde Ernst het zusje van één van zijn medespelers, Jos Kemna, kennen en in 1969 traden Ludy Kemna en Ernst Huisman in Amsterdam in het huwelijk. Zij kregen drie zonen, Camiel, Martijn en Tim. Ernst was beretrots op hun jongens, hun partners en kleinkinderen.

Na het beëindigen van zijn actieve periode bij AFC 1 in 1972 ging Ernst in een lager elftal op zondagochtend spelen, daarna in de Zat. 1 en vervolgens maakte hij deel uit van AFC’s Klassieke Veteranen, met welk team hij deelnam aan mooie trips naar Londen, Barcelona en Griekenland. Gedurende de seizoenen 1992-1993 en 1993-1994 had Ernst met oud teamgenoten Nol Kulkens en Jean Bollen zitting in AFC’s technische commissie.

Toen hun zonen het ouderlijk huis hadden verlaten verhuisden Ernst en Ludy in 2006 naar Spanje, om in 2023 weer terug te keren naar Nederland.  Wanneer Ernst gedurende die periode in Nederland was probeerde hij aanwezig te zijn bij het Jaardiner, de Zilveren Ploeg bijeenkomsten of bij de Gouden Ballen wedstrijden en zo nu en dan bij de thuiswedstrijden van het 1e elftal.  En hij genoot van de golfwedstrijden bij de ASGS, waar veel AFC-vrienden lid van zijn.

Gedurende zijn bijna 60-jarig lidmaatschap van de AFC heeft Ernst regelmatig laten merken dat hij er trots op was AFC’er te zijn. Ook jongste zoon Tim liet ons weten dat AFC een belangrijke rol in hun vaders leven heeft gespeeld. AFC-Ridder Ernst Huisman zal dan ook zeker in de herinneringen van zijn generatiegenoten blijven voortleven, met respect voor wie hij als AFC’er was, op de velden en daarbuiten.

Kees Gehring.