Erelid Hans de Wijs Sr 90 jaar!

Vandaag, 15 juni 2023, is ons Erelid Hans de Wijs 90 jaar. Hans is op een haar na 79 jaar lid en het gerucht gaat dat hij al die tijd in een AFC-pyjama slaapt. Er zijn weinig clubgenoten die zoveel van AFC houden en er ook zoveel voor hebben gedaan. Nog steeds is Hans aanwezig bij de wedstrijden van het eerste en schuift hij graag aan bij het Jaardiner, het diner van de Zilveren Ploeg en de Ridderlunch. En Hans gaf onlangs ook acte de présence bij de BBQ van de businessclub, als enige in AFC-blazer.

Zoals in het Honderdjarenboek te lezen valt was in 1995 al sprake van een imponerende loopbaan bij AFC. Hans voetbalde bijna veertig jaar in verschillende elftallen, waaronder AFC 9 en 12 (zie foto1 en foto 2), en was van die vriendenteams meestal de inspirerende aanvoerder. Inmiddels was Hans ook gestrikt voor het commissie- en bestuurswerk. Hij was in de periode 1974-86 voorzitter van de B-commissie (recreatievoetbal) en maakte in de periode 1976-1986 ook deel uit van het bestuur (zie foto 3). En of het niet genoeg was stond Hans nadat hij in 1982 gestopt was met voetballen ook nog 12 jaar als clubscheidsrechter op het veld. Niet voor niets dus werd Hans in 1986 benoemd tot Lid van Verdienste en in 2018 tot Erelid. 

Hans is een vrijwilliger waarvan je er in amateurclub als de onze heel veel te weinig hebt. Een zeer veelzijdige man, die naast een veeleisende baan als banketbakker en een geweldig gezinsleven met zijn helaas te vroeg overleden echtgenote Anneke en zijn kinderen Marjon, Paula, Hans jr, en Marcel, ook nog heel veel tijd heeft besteed aan ZIJN club. Bijvoorbeeld jarenlang en tot voor kort actief in de archiefcommissie, waarvan AFC tot op de dag van vandaag veel plezier heeft. De vitrines in het oude clubhuis lieten zien hoe creatief Hans was. Als je het clubhuis betrad bleef je voor de vitrines staan om kennis te nemen van de steeds wisselende foto’s en afbeeldingen die het clubleven van AFC lieten zien.

Vandaag viert Hans zijn verjaardag te midden van zijn familie en doet dat een paar dagen later met het Twee voor Twaalf genootschap, zijn voetbalvrienden van het illustere 12e elftal en hun partners, dat al 47 jaar ieder jaar bij elkaar komt (zie foto 4). Hans was de oprichter en nestor van Twee voor Twaalf en heeft ook op die manier bijgedragen aan het Clubgevoel dat AFC, maar ook hem, zo kenmerkt.

Van harte gefeliciteerd Hans met je 90e verjaardag, we wensen jou voor de komende jaren alle geluk.

Ger van Caspel
Machiel van der Woude