Een waar voetbalfeest: AFC - Ajax met verslagen

Zie ons AFC Fotoalbum AFC – Ajax deel 1 en deel 2 en deel 3 en deel 4

AFC – AJAX         2-2 

De langverwachte en binnen no-time uitverkochte wedstrijd tussen AFC en Ajax werd gisteravond een waar voetbalfeest.

Als om half zes de bus van Ajax bij de (nieuwe) poort van Goed Genoeg arriveert, staat er al een grote groep kinderen en onvoorwaardelijke fans te wachten op de sterren uit de Arena. Mooi om te zien hoe enthousiast de spelers worden ontvangen.

Anderhalf uur later gaat onder de zomeravondzon de wedstrijd van start op de schitterend geprepareerde grasmat. Maar niet voordat de Pupil van de Week (Olivier Poelstra) voor de bomvolle tribunes alleen af mag gaan op de keeper van Oranje , Jasper Cillessen. De kleine man schiet de bal erin en krijgt een daverend applaus. Prachtig moment.

Na het eerste fluitsignaal vliegt AFC in het eerste kwartier met de nodige Amsterdamse branie en spelvreugde over het veld.  Ajax neemt daarna de touwtjes in handen en heeft het meeste balbezit. Younes speelt goed en ook Sinkgraven toont vaak zijn geweldige techniek. Verder is het ietwat plichtmatig. Uit een paar goede kansen moeten Ajaxieden Sinkgraven en Cerny eigenlijk de score openen. Maar mede door een aantal fraaie saves van keeper Patrick Zonneveld en goed verdedigend werk blijft het 0-0.  AFC biedt goed partij en speelt mannelijk en volwassen.
De Reds krijgen een schotkans na een actie van linksbuiten Melvin Grootfaam. In de 31e minuut komt AFC zelfs op voorsprong.
Een lange pass van achteruit wordt verkeerd verwerkt door Ajax Captain Joel Veltman en Koen Bosma maakt daar dankbaar gebruik van, door de bal technisch knap over Cillessen te koppen.  1-0!   Veltman kopt uit een volgende corner bijna de gelijkmaker binnen maar de bal gaat net naast. De teams gaan rusten met een verrassende 1-0 voorsprong voor AFC.  

In de pauze komt het Amsterdamse muziekkorps ATM  met ‘Koning Voetbal’ het veld op marcheren. Met een beetje fantasie doet het denken aan de mooie zomeravonden van het destijds befaamde ‘Amsterdam 700 toernooi’ in het Olympisch Stadion.

Na de rust starten twee nieuwe teams aan de tweede helft, die leuker is dan de eerste. Ajax speelt frisser en met name Donny van de Beek en Kasper Dolberg steken erboven uit. Ook Lasse Schöne laat zijn extra kwaliteiten zien door fraai te scoren uit een door de goed leidende scheidsrechter makkelijk gegeven vrije trap.
Waar alle toeschouwers nu verwachten dat Ajax de score uit zal breiden komt AFC opnieuw (en nog verrassender) op voorsprong.  Viergever let als laatste man niet goed op als de pijlsnelle Mathijs Jesse hem leep de bal afsnoept en in de 1 op 1 Diederik Boer verschalkt. Het publiek juicht voor deze leuke goal.

Ajax voert hierna de druk verder op en komt vaak in scoringspositie mede door een paar goede steekpassjes van Frenkie de Jong, maar het blijft lang 2-1. Marien Willemsen haalt nog een bal van de lijn en via een counter kan AFC er zelfs nog 3-1 van maken, maar tien minuten voor tijd schiet Muric dan toch de 2-2 binnen. En dat betekent ook de eindstand.

Een prachtige prestatie van de Rood-Zwarten, terwijl de Rood-Witten hier natuurlijk niet tevreden over waren.

Maar er is hoop; in 1985 speelde AFC en Ajax ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan van AFC een jubileum wedstrijd tegen elkaar, en ook toen was de uitslag: 2-2 ! In dat team speelde o.a Ronald Koeman, Bosman, van ’t Schip, Vanenburg, Rijkaard en van Basten. Toch niet bepaald ‘koekebakkers’. Dat team zou twee jaar later dan ook de Europa Cup II winnen!!   

Al met al was het een fijne voetbalavond tussen de twee oudste voetbalclubs van Amsterdam. Zeker voor herhaling vatbaar, of zoals Joël Veltman in een reactie na afloop zei: “Ik zou elk jaar wel op deze manier de voorbereiding willen openen. Liever in Amsterdam dan ergens op de Veluwe. Ik ken mensen, mensen kennen mij en voor de supporters en Amsterdam is dit natuurlijk ook hartstikke mooi. Het was ook prachtig om hier tussen de gebouwen te mogen voetballen met zoveel toeschouwers.”

Bobby Gehring

Opstelling AFC 1e helft: Patrick Zonneveld (k), Guido Moelee, Koen Bosma, Jonathan Richard, Pepijn Kluin, Melvin Grootfaam, Tom van den Brink, Magid Jansen, Jordi van Gelderen, Teun van Zweden, Johan Kulhan
Opstelling AFC 2e helft: Laszlo Sandor (k), Marien Willemsen, Sam Nijpels, Edip Biberoglu, Sem Witteveen, Glen van Zoolingen, Mallqui Cabezas, Danny Goedkoop, Pieter Koopman, Matthijs Jesse, Tim Wulffraat.

Opstelling Ajax 1e helft: Cillessen (k), Tete, Veltman, Riedewald, Dijks, Gudelj, Cerny, Bazoer, Cassierra, Sinkgraven, Younes
Opstelling Ajax 2e helft: Boer (k), Dankerlui, de Ligt, Viergever, Warmerdam, de Jong, Muric, van de beek, Dolberg, Schöne, El Ghazi

————————————————————————————————————————————————-

Verslag uit Het Parool door Wsley Meijer

Oefenduel: Amateurs houden profs knap op 2-2

AFC is niet echt onder de indruk van Ajax
Natuurlijk zou het grote Ajax van de amateurs van AFC winnen, en misschien wel met grote cijfers. Maar niets bleek minder waar. Het scheelde weinig of AFC had gisteren zelfs gewonnen.

Bij AFC konden ze gisteravond hun geluk niet op na het 2-2 gelijkspel tegen Ajax op sportpark Goed Genoeg. AFC is vanaf komend seizoen tweededivisionist, zoals de voormalige topklasse is gaan heten, maar de verschillen tussen de twee Amsterdamse clubs zijn veel groter dan slechts twee divisies.

De marktwaarde van de selectie van Ajax bedraagt meer dan honderd miljoen euro. Bij AFC moeten de betaalde amateurs het doen voor ongeveer 25 euro per training of wedstrijd. Meervoudig internationals speelden tegen studenten. Godenzonen tegen 'The Reds'. Die verschillen maakten van het wedstrijdverloop bijna een spektakelstuk.

Want het was nou niet per se de recordlandskampioen die de show stal met oogstrelende combinaties en fluwelen aanvallen. Niet dat AFC dat wel deed – natuurlijk niet, zou je haast zeggen – maar na een kwartier was het toch echt de amateurploeg die al drie keer gevaarlijk voor het vijandelijke doel was opgedoken. Dat Ajax daarna niet scoorde, kon voornamelijk Daley Sinkgraven en de nieuwe Colombiaanse spits Mateo Cassierra worden aangerekend.

AFC kreeg de handen wel op elkaar. Joël Veltman dacht de bal na een half uur rustig te kunnen terugkoppen op zijn doelman Jasper Cillessen, maar Koen Bosma doorzag dat plan. Hij kopte de bal met een boogje over Cillessen heen: 1-0. "We kunnen een divisie overslaan," concludeerde AFC-voorzitter Ad Westerhof met een glimlach in de rust.

NIET ECHT ONDER DE INDRUK

Met twee compleet nieuwe elftallen in het veld maakte Lasse Schöne een kwartier na rust gelijk, maar een minuut later stond AFC alweer op voorsprong. Nu strafte Mathijs Jesse geklungel van Nick Viergever af. Jesse pikte de bal op, omspeelde doelman Diederik Boer en schoof de bal in het lege doel.

Daarna had het zomaar 3-1 kunnen worden, als Pieter Koopman bij een uitbraak niet de volledig vrijstaande Jesse over het hoofd had gezien. Pas tien minuten voor tijd schoot Robert Muric Ajax naar 2-2, al had AFC geluk met een van de lijn gehaalde bal en een poging op de lat van Viergever.

Hoewel de Ajacieden er anders over zullen denken, was het een waar voetbalfeest: prachtig weer, prima mat en profs die voor de jonge fans aanraakbaar waren. "Een fantastische ervaring," zei doelpuntenmaker Bosma na afloop. Hij had meer van Ajax verwacht. "Ik was niet echt onder de indruk van de individuele spelers. Je hoopt echt dat ze heel goed zijn, maar dat vond ik op Amin Younes na wel meevallen."

Welke verwachtingen het glorieuze gelijkspel wekt voor de tweede divisie? Bosma, na wat wikken en wegen: "Dit was een wedstrijd op zich. Ajax had geen zin, wij waren extra gemotiveerd. Normaal zal je tien van de tien keer verliezen. Aan de andere kant: als we het team goed neerzetten en knokken, belooft het wat voor het nieuwe seizoen."

In de tweede divisie straks geen Ajax, daar treft AFC tegenstanders als Katwijk, Kozakken Boys en GVVV. Maar, zegt Bosma, daar zitten wel clubs tussen met grotere selecties en hogere budgetten dan AFC. Net als de godenzonen dus.

Aan het resultaat tegen Ajax moet volgens de nieuwe trainer Ton du Chatinier, die eind juni de plots vertrokken Bart Logchies opvolgde, absoluut geen waarde worden gehecht. Hij werkte van 2000 tot 2003 en van 2005 tot 2007 ook al aan de De Boelelaan. "Ik ken AFC. Na zo'n wedstrijd is AFC gelijk weer kampioenskandidaat. Maar laten we straks nou eerst maar eens vijf wedstrijden kijken hoe het eraan toegaat in die tweede divisie."

Ajax lijkt opgelucht adem te kunnen halen: Arek Milik blijft bij de club. Ajax maakte dat gisteren bekend op de eigen website. Het was de algemene verwachting dat Milik deze zomer een transfer zou maken. De Pool kwam op het afgelopen EK ver met zijn land, scoorde één keer en trok daardoor veel belangstelling uit het buitenland. Ajax, dat er niet in slaagde Klaas-Jan Huntelaar binnen te halen, zegt dat het met Milik heeft afgesproken in de huidige transferperiode niet mee te werken aan een overgang naar een andere club. Op 22 juli meldt Milik zich weer in Amsterdam. Hij zou dan eventueel kunnen meedoen in de eerste voorrondewedstrijd van de Champions League, een week later.

EERSTE MINUTEN VOOR MATEO CASSIERRA

Tegen AFC maakte aanvaller Mateo Cassierra zijn officieuze debuut voor Ajax. Omdat trainer Peter Bosz na rust elf nieuwe spelers het veld in zou sturen, moest de negentienjarige Colombiaan het in 45 minuten laten zien. Dat viel niet mee. In de 22ste minuut kreeg hij een goede voorzet van Kenny Tete, maar schoot Cassierra de niet te missen bal naast. Even later dook hij alleen op voor AFC-keeper Patrick Zonneveld, maar die was snel uitgekomen en keerde de poging van de nieuwe Ajaxspits.

Ook veel andere schoten en kopbal-len van andere Ajacieden troffen geen doel. "Beschamend," vond Tete. "Deze kansen moeten we afmaken."