Een kans is een kans

Onderstaand artikel is overgenomen van Het Parool van 3 april, geschreven door Annemarie Postma
 

Het kan zomaar gebeuren dit weekend

AFC kan aanstaande zondag kampioen worden. Mits het zelf wint van WKE, de nummer twee, HBS, verliest bij JVC Cuijk en VVSB en EVV, de nummers twee en drie, gelijkspelen tegen elkaar. Dus die kans is gering. Maar een kans is een kans en het zal je als club maar gebeuren dat je eerste elftal de titel van de eeuw pakt maar je de feestelijkheden een weekje moet uitstellen omdat er niet op is gerekend.

En dus hebben ze bij AFC een draaiboek klaarliggen met daarin diverse geplande feestactiviteiten. Welke dat zijn wil secretaris Ronald Koster nog niet verklappen. Maar er is in ieder geval een artiest benaderd, meerderen zelfs, voegt hij er aan toe. “Tja, het viel niet mee om iemand te vinden die de komende drie weekeinden beschikbaar is. Dus hebben we op meerdere paarden gewed.”

Het regelen van een paar flessen champagne en twintig bossen bloemen is wat Koster betreft gemakkelijker. “Genoeg sponsors hebben al aangeboden om een flesje mee te nemen. Dus mochten we champagne nodig hebben dan staat er binnen tien minuten champagne op het veld,” zegt hij. De bloemen worden zondagochtend al opgehaald bij ‘een bepaald adres’. “En mochten we ze niet nodig hebben dan geven we ze aan de vrouwen van de commissieleden.”

Overigens is Koster geen voorstander van draaiboeken. “Natuurlijk is het leuk om een scenario te bedenken. En er zijn altijd van die standaard dingen, zoals de speeches bijvoorbeeld, waarvan het handig is als ze zijn voorbereid. Maar wat mij betreft laten we het verder gewoon over ons heen komen. De ontlading na de wedstrijd alleen al zal fantastisch zijn en dan volgt daarna het feest vanzelf. Zo ging het twee jaar geleden ook toen we kampioen werden van de hoofdklasse.”

De KNVB neemt in elk geval geen enkel risico en zal zondag met een flinke afvaardiging én de kampioensschaal in de kofferbak afreizen naar Amsterdam. Want als er een prijsuitreiking komt dan zal die vlak na de wedstrijd plaatsvinden. Of AFC er wel rekening mee wil houden dat ze dan het halve veld moeten afzetten.

“We zullen zien,” zegt Koster. “Zeven procent is niet veel maar het kan zomaar zo zijn.”