Een dal

Onze beide aanvoerders, met oog voor de markt en de hand op de knip, hadden weinig tijd nodig om met een winterse transfer toe te slaan: Niet alleen voegden ze een nieuwe zaak aan hun horeca-imperium toe, maar ook hadden ze een oplossing voor ons keepersprobleem. Uri niet beschikbaar, Maarten geblesseerd, geen beschikbare reservekeeper, dan moest er maar een nieuwe keeper komen. Oud-speler, en laatst ook nog even tegenstander Evert werd met een aantrekkelijk aanbod (keepen in de 45+ 2) losgeweekt bij een competitiegenoot en dus stond hij woensdag op het trainingsveld, en zaterdag op doel. En meteen liet hij zien dat een aankoop van het technisch duo geen miskoop hoeft te zijn (tip misschien voor die andere Amsterdamse club); hij redde op een paar schoten en was alert bij de lange bal van de tegenstanders die hij met een felle sprint onschadelijk wist te maken.

En het was nodig, hoewel het onnodig was. (JC spreekt even mee).

AFC was veel sterker dan Overamstel, dat niet voor niets onderaan de ranglijst staat. Maar opnieuw, net zoals vorige week tegen een tegenstander die zich ingraaft in het eigen strafschopgebied, was het spel te onrustig, te veel naar voren gericht en werd er te haastig geschoten, waardoor alles naast en over ging. Bovendien zouden we eens af moeten van het postbodevoetbal, waarbij iedereen met de bal gaat lopen. Het gaat echt veel sneller en het is veel lastiger verdedigen als de bal direct van rood naar rood gaat (Maurice, hoewel afwezig, spreekt even mee).

Overamstel vond het best en probeerde in de counter voor gevaar te zorgen. Hun spits, die oogde alsof hij uit de 0-18 kwam, maar volgens zijn meespelende vader al 51 was, zorgde voor enig gevaar. Mario die in topvorm verkeert, speelde hem gelukkig volledig uit de wedstrijd. Ondanks de vele missers viel eindelijk de 1-0, toen Sander zichzelf lanceerde en koel binnenschoof. We dachten nu de score te kunnen gaan opvoeren, maar één enkele aanval van Overamstel was genoeg voor de 1-1, een verdekt schot van dichtbij was onhoudbaar, waardoor de drang naar voren bij AFC alleen maar toenam.

De Buddha zegt: “Als je een dal wordt, komt alles naar je toe”. Maar de enige die alles rustig beschouwde was scheids Nicky, die genoot van alles en zeker van zijn nieuwe tenue. En inderdaad kwam van tijd tot tijd iedereen naar hem toe.

En ja, met meer rust en overleg op het middenveld in de tweede helft, werd Overamstel onder druk gehouden en dat resulteerde na een fraaie combinatie vlak voor het doel in de 2-1 door Amit. Jan-Hein die heerste in de middenlinie, knalde van zeker 20 meter de 3-1 binnen en daarmee was het verzet gebroken. 4-1, Amit en 5-1, weer Jan-Hein, waren het logisch gevolg van het krachtsverschil. In deze wedstrijden komt het vooral aan op druk zetten en geduld houden. Dat geeft misschien ook wat minder stress en opwinding, ook aan de kant. Dat dal dus, waar de Buddha het over had.

 

@F