Derby tussen AFC en De Dijk eindigt in 0-2

Door Hennie van de Weerd

AFC heeft de bekerderby tegen De Dijk met 0-2 verloren waardoor de ploeg van Jochem Twisker zich plaatste voor het hoofdtoernooi van de KNVB. De eindstand werd pas in de laatste vijf minuten bereikt.
Na de rode kaart van Sam Nijpels greep de ploeg van Jochem Twisker gelijk zijn kans en profiteerde Harry Zwarthoed optimaal van de ontstane ruimte 0-1. Voordat Nijpels kon gaan douchen leek de wedstrijd op een verlenging uit te gaan lopen tot het cruciale moment aanbrak dat Nijpels kon vertrekken. Zwarthoed had daar geen boodschap aan en kreeg wat hij graag wilde en dat was geen verlenging. Dat Loukili vlak daarna nog de 0-2 achter Joey Potveer werkte deed niet meer ter zake.

RODE KAART NIJPELS CRUCIAAL
Zwarthoed: “Ja die rode kaart kwam ons heel goed uit moet ik je zeggen. Ik zat eerlijk gezegd niet op een verlenging te wachten. Dat het dan nog zo loopt is mooi meegenomen. Maar eerlijk gezegd hadden wij de eerste twintig minuten van de wedstrijd minimaal twee keer moeten scoren. Als dat was gebeurd speel je de wedstrijd veel makkelijker uit maar zo is het maar net”.

DERBY NIET HOOGSTAAND MAAR WEL VERMAKELIJK
In het algemeen zijn derby’s saai en eindigen vaak met een brilstand. Er wordt altijd veel van verwacht, maar aan het eind van het liedje wilde geen van beide ploegen verliezen en wordt er behoudend gespeeld.
Maar afgelopen zondag herleefde de historie op Sportpark Goed Genoeg. Na lange tijd weer een derby in Amsterdam. En van behoudend spelen was bij deze pot voetbal niet aan de orde. De Dijk kletste er gelijk in en nam het initiatief wat twintig minuten aan hield. Daarna kwamen The Reds beter in de wedstrijd en werd het echt een wedstrijd met alles erop en eraan. Passie, strijd, goede spelhervattingen en fouten, en een aantal kansen voor beide teams. De beste kansen kreeg oud Volendam speler Jack Tuijp maar die verzaakte tweemaal op rij in het eerste kwart van de wedstrijd om zijn ploeg aan de leiding te helpen. Als het nog mee had gezeten terecht of niet terecht had AFC zelfs de kans om op 1-0 te komen maar Tom van den Brink zag zijn inzet gekeerd door Jeroen Verhoeven. Verhoeven keepte een uitstekende wedstrijd en bleek ook in deel twee een sta in de weg.

GALLERY PLAY
In de tweede helft kreeg je het gevoel wie er als eerste zou scoren de wedstrijd ook zou gaan winnen. Dat gevoel had ook de ingevallen Bosma. “Het eerste gedeelte van de eerste helft was echt voor De Dijk. Zij bepaalden wat er gebeurde vooral met de vele positie wisselingen. Wie pakt wie op was het euvel. Daar na pikken we het beter op en wordt de wedstrijd veel meer gelijkwaardig. Wij kregen toen ook een paar momenten waaronder Tom. Jammer dat hij niet tot scoren komt want dan had dat de wedstrijd helemaal open gebroken. In de tweede helft trekken we die lijn door en zijn de ploegen volledig aan elkaar gewaagd. Allebei de ploegen zijn van nature graag die willen aanvallen, en het niet moeten hebben van de verdediging. Na de rode kaart konden ze de wedstrijd naar zich toe trekken. We kwamen vijf minuten te kort anders had er nog een verlening ingezeten. Het was zeker geen saaie wedstrijd. Allebei gingen voor de winst en kon het de tweede helft twee kanten op. De focus gaat nu op de competitie”.

PATRICK ZONNEVELD
Afgelopen donderdag is vaste keeper van AFC geopereerd aan zijn meniscus. Zonneveld: “ Daar zat een scheurtje in en die is verwijderd. Het gaat goed want ik loop nu al zonder krukken na twee dagen. Ik kon er gelijk op staan en licht belasten. Hoe lang het gaat duren is even afwachten. Er staat vier tot zes weken voor. Het gaat de goede kant op en voorlopig even rustig aan doen is mijn devies. Zelf ga ik ervan uit dat ik er weer snel bij ben”, aldus Zonneveld.

Opstelling AFC: Joey Potveer (k), Derre Kwee, Sam Nijpels, Magid Jansen, Thomas van den Houten, Jonathan Richard, Milan Hoek, Ilias Zaimi, Tom van den Brink, Eelke de Graaf, Melvin Grootfaam.
Invallers: Malcom Esajas, Matthijs Jesse, Koen Bosma

Voor de video samenvatting klik hier 
Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor het verslag op hetamsterdamschevoetbal.nl klik hier