De Treffers - AFC voorbeschouwing

In Groesbeek start AFC vol vertrouwen het nieuwe jaar tegen De Treffers

De korte winsterstop is weer voorbij! Na een fantastische trainingsstage in Barcelona treedt ons allereerste in het nieuwe jaar in Groesbeek aan tegen De Treffers. Een zware wedstrijd om mee te beginnen, want De Treffers behoort al jaar en dag tot de beste clubs in het amateurvoetbal en is na een rustige start in de Tweede Divisie heel goed op stoom gekomen. De ploeg van trainer Anton Janssen staat na achttien wedstrijden met 31 punten vierde, maar één puntje onder AFC, dat de tweede plaats in punten deelt met Katwijk. We kunnen dus zondag in alle opzichten spreken van een topduel op Sportpark Noord.

Wanneer we de resultaten van De Treffers voor de winterstop nader onder de loep nemen vallen een paar dingen op. Allereerst de geweldige prestaties in de laatste maanden van 2017. Op 29 oktober verloren de roodzwarten van Barendrecht, de enige thuisnederlaag tot nog toe. Daarna volgden gelijke spelen in Maassluis tegen Excelsior (0-0) en in de Betuwe tegen FC Lienden (2-2). De laatste vijf wedstrijden werden allemaal gewonnen. Thuis tegen VVSB (2-1), Jong FC Twente (2-1)en Jong Vitesse (3-2), uit tegen Kon. HFC (1-2) en UNA. Op18 december haalde De Treffers in Zeelst met 1-5 flink uit tegen UNA. Verder valt op dat De Treffers het buiten Groesbeek vrijwel even goed doet als op Sportpark Noord. Qua doelcijfers doen De Treffers en AFC het per saldo (+9) precies even goed. De roodzwarten uit Groesbeek scoorden iets minder dan de roodzwarten uit Amsterdam (35/38), omgekeerd moest keeper Niels Kornelis de bal iets minder uit het net halen dan onze keeper Patrick Zonneveld (26/29).  Topscores bij De Treffers zijn Robert Mutzers (8), Wesley Meeuwsen (6) en de van Go Ahead Eagles afkomstige Nick de Bondt (5). Remy Raterink (kwam over van DOVO), Daniël van Straaten (van buurman Achilles’29), Cendrino Misidjan (hiervoor onder contract bij het Cypriotische Ermis), Rick Verbeek en Robin Janssen scoorden ieder twee keer.  Met o.a. Pim Balkestein in de laatste linie heeft De Treffers een uitstekende ploeg die niet voor niets zo hoog staat. We zullen er zondag een flinke kluif aan hebben.

Ons eerste draaide vooral in de periode eind september – midden november op volle toeren. In die periode werd vier keer gewonnen, thuis van TEC (3-2) en Jong Sparta (3-2) en uit van Spakenburg (1-2) en GVVV (1-3). Tegen Katwijk thuis en Jong AZ in Wijde Wormer werd met resp. 1-1 en 2-2 gelijkgespeeld. Hierna volgde een flinke thuisnederlaag (1-4) tegen Kozakken Boys, een sterke ploeg die ons op de een of andere manier niet tot grote daden aanzet.  Ook in de beker werd met dikke cijfers (1-5) verloren.  De Treffers speelde overigens gelijk tegen Kozakken Boys en Kon. HFC wist zelfs vlak voor de winterstop met 4-0 te winnen van deze vooraf als kampioen getipte ploeg. Het kan dus wel! Goed om te weten als we Kozakken Boys op 22 april in Werkendam weer treffen. De laatste vijf wedstrijden onderscheidde AFC zich vooral door uitstekend veldspel. In de uitduels leverde dit echter niet veel punten op. Tegen FC Lienden werd het 1-1, in Hardenberg ging ons eerste met 1-0 kopje onder en in Maassluis werden de punten gedeeld met Excelsior (1-1). Op Sportpark Goed Genoeg ging het een stuk beter. Van Barendrecht werd met 3-0 gewonnen, tegen Jong FC Twente werd het zelfs 4-0.  Met de zege op de jonge Tukkers werd een succesvolle eerste helft van het seizoen afgesloten, waarin AFC bewees goed mee te kunnen in de Tweede Divisie. Ook tegen de topploegen afkomstig uit het zaterdagvoetbal, met uitzondering dus van Kozakken Boys. Dit mooie resultaat nemen we mee naar de 16 wedstrijden die dit seizoen nog in petto heeft. Te beginnen dus in Groesbeek tegen De Treffers.

Kijken we naar de onderlinge resultaten van AFC en De Treffers door de jaren heen dan blijkt dat in de 15 ontmoetingen AFC acht keer de sterkste was, De Treffers zes keer won en dat het slechts één keer gelijk werd. Opvallend hierbij is het dat beide verenigingen vooral thuis de punten hebben binnengehaald. De Treffers won weinig in Amsterdam, AFC tot voor kort nooit in Groesbeek. Tot voor kort, want ons eerste wist de laatste zes wedstrijden van De Treffers te winnen, ook op Sportpark Noord. De laatste zege van de roodzwarten op The Reds dateert daar al weer van 25 augustus 2013 (3-2). We herinneren ons allen nog heel goed die mooie zomerdag op 10 mei 2015 toen op de zeer spannende slotdag van de competitie met 0-1 werd gewonnen in Groesbeek, een zege die AFC behoedde voor degradatie. Vorig seizoen werd op 31 januari 2016 een 1-3 overwinning behaald met AFC-goals van Pieter Koopman, Marien Willemsen en Edip Biberoglu. Vooral Edip was in deze wedstrijd in topvorm. Dit seizoen ontmoetten we De Treffers al in de tweede competitieronde op ons sportpark. In een super spannende wedstrijd trok de ploeg van trainer Ton du Chatinier in de 94e minuut aan het langste eind na een penalty van captain Magid Jansen. In deze met 3-2 gewonnen wedstrijd scoorden voor AFC ook Koen Bosma en Jordi van Gelderen, die na de winterstop zijn voetballeven in Duitsland heeft voortgezet.

Wat gaat het worden aanstaande zondag in de topper tegen De Treffers? Wint AFC voor de zevende keer op rij van onze voetbalvrienden uit Groesbeek of is De Treffers dit keer de sterkste? Wie het weet mag het zeggen. In ieder geval reist AFC af in het vertrouwen dat een goed resultaat beslist mogelijk is. Het attractieve spel in de eerste helft van de competitie kan niet tot een andere conclusie leiden. Hopelijk biedt het geslaagde trainingskamp van de Reds in Barcelona nog een extra stimulans. Hoe dan ook kijken we erg uit naar deze wedstrijd tegen De Treffers die het publiek zonder twijfel weer veel spanning en mooi voetbal zal bieden. Het is een 127 kilometer lange rit naar het mooie Groesbeek zeker waard.

MvdW