De Treffers - AFC voorbeschouwing

AFC WIL TEGEN DE TREFFERS WAT RECHTZETTEN

Dat was even slikken. De 4-1 nederlaag tegen vv Katwijk in de openingswedstrijd van het seizoen 2021-2022. Nog wel op het totaal vernieuwde sportpark Goed Genoeg. Daar had echt niemand op gerekend gelet op de kwaliteit van de selectie van AFC en de hoopgevende oefencampagne van The Reds. Maar we speelden wél tegen een oud-kampioen die beschikt over enkele dodelijke spitsen. Als er even minder wordt geacteerd, zoals in de eerste helft tegen Katwijk, wordt dat genadeloos afgestraft door spelers als Ahmed El Azzouti en Marciano Mengerink. En hoewel AFC beschikt over de beste spits van allemaal bleek dat afgelopen zaterdag niet voldoende. Nog 33 wedstrijden te gaan, te beginnen aanstaande zondag tegen De Treffers in Groesbeek.

Mede door de regionale indeling van het amateurvoetbal tot dan toe ontmoeten AFC en De Treffers elkaar voor het eerst in 2010 in de strijd om het algeheel kampioenschap bij de zondag amateurs. Het werd 1-1 in Groesbeek en Gemert ging er als lachende derde tenslotte met de titel vandoor. De Treffers en AFC plaatsen zich in dat jaar ook voor de Zondag Topklasse en spelen sindsdien regelmatig in competitieverband tegen elkaar. In totaal werden 22 duels uitgevochten, 12 keer was AFC de sterkste, 7 keer won De Treffers, en slechts drie keer werd het gelijk. Wat vooral opvalt is dat AFC in de beginjaren nauwelijks kon winnen van De Treffers, zeker als in Groesbeek moet worden gespeeld. De laatste jaren zijn de rollen volledig omgekeerd. Sinds de komst van de Topklasse won AFC 6 van de 9 wedstrijden, werd het 2 maal gelijk en werd 1 keer verloren. In Groesbeek, vroeger nog een onneembaar bastion, werd in de afgelopen 5 jaar 4 keer gewonnen en 1 keer gelijk gespeeld.

Op basis van deze cijfers maakt ons aller eerste aanstaande zondag in Groesbeek een goede kans op Sportpark Zuid. Maar ook hier geldt dat de resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Statistisch gezien is De Treffers misschien wel weer eens aan de beurt. In ieder geval is de ploeg van trainer Jan de Jonge het seizoen redelijk goed begonnen. In Rotterdam werd zondag jl. gelijk gespeeld tegen Jong Sparta, dat in de eerste helft wel het beste van het spel had en de meeste kansen kreeg. De getalenteerde Spartanen scoorden echter maar 1 keer via Marouane Afakar, die we nog kennen van Excelsior Maassluis. Toen Bram Zwanen De Treffers vlak voor rust op gelijke hoogte bracht met een van richting veranderd afstandsschot zag de Groesbeekse wereld er weer beter uit. Tije den Den had het allemaal nog mooier kunnen maken maar zijn schot belandde op de paal.

Na de thee was de wedstrijd op Het Kasteel redelijk in evenwicht en bleef de 1-1 stand op het bord staan. Een resultaat met perspectief voor De Treffers. Maar ook een wedstrijd waarin aanvoerder Pim Balkestein (hamstring) en Rick Wouters (gebroken pols) geblesseerd uitvielen. Voor De Treffers is het te hopen dat deze defensieve steunpilaren er weer snel bij zijn.

Door deze en andere blessures dus nog meer werk aan de winkel voor Jan de Jonge, want zijn ploeg kent veel nieuwe spelers, die zo snel mogelijk hun draai moeten vinden. Zoals de al genoemde Bram Zwanen (22), die in februari van dit jaar de overstap maakte van Gemert en daarvoor 54 keer voor BVO Helmond Sport uitkwam, de centrale spits Teije den Den (28), die het wit-rood van Kozakken Boys verwisselde voor het rood-zwart van De Treffers en de ongelukkige linkervleugelverdediger Rick Wouters (23) die de overstap maakte van UDI’19. Ook de ervaren spits Jordy Thomassen (28) tekende voor De Treffers. Hij speelde 237 wedstrijden in het betaalde voetbal, o.a. bij FC Den Bosch, Adelaide United in Australië en recent bij Helmond Sport. Verder verhuisden ook de 30-jarige middenvelder Ricardo Ippel (Lommel SK) en de 21-jarige middenvelder Brian Campman (Oss’20) naar Groesbeek. Allemaal spelers die in de basis stonden tegen Jong Sparta. Er vertrokken ook een flink aantal spelers bij De Treffers, waaronder Boy van de Beek en Lowie van Zundert naar Spakenburg en Saad Laazizi naar OJC Rosmalen.

Ook bij AFC zijn er ten opzichte van het vorige seizoen verschillende nieuwe spelers. Rechtsbuiten Segun Owobowale (24) kwam over van Noordwijk, spits Thomas Verhaar (33) van Excelsior Rotterdam, middenvelder Koen Wesdorp (23) van ASWH en middenvelder Splinter de Mooij (19) van Feyenoord. Splinter zette een punt achter zijn profcarrière in Rotterdam om geneeskunde te kunnen studeren in Amsterdam. Keeper Gijs van Zetten (22) en rechtsback Dean van Zetten maakten de interne overstap van Zaterdag 1 naar ons aller eerste. De veel scorende spits Jordy Teijsse vertrok daarentegen naar Kozakken Boys, zijn tweelingbroer Kenny bleef bij AFC. Per saldo kan trainer Ulrich Landvreugd, die na een profcarrière bij Cambuur en Ipswich Town negen jaar in het eerste van AFC speelde, weer beschikken over een brede selectie, die ook dit seizoen weer potten zou moeten kunnen breken. Maar het kan wel eens verkeren!

Wat gaat het aanstaande zondag worden? Vorig seizoen won AFC in Groesbeek op 20 september 2020 met 3-0 door doelpunten Raily Ignacio, Oussama Siali en Matthijs Jesse. Zover zal het altijd gastvrije De Treffers, de trotste Algeheel Kampioen van 1991 en 1988, het niet willen laten komen. Anderzijds is er voor AFC nog iets recht te zetten. De 4-1 nederlaag tegen Katwijk was weliswaar niet de grootste thuisnederlaag in de Tweede Divisie, want op 26 februari 2017 werd thuis met 6-2 verloren van Jong Vitesse, maar hij kwam vorige week wel hard aan. Onze jongens kunnen met name defensief heel veel beter. Zondagmiddag is een belangrijk moment om dat te laten zien. Veel succes!

MvdW