De Treffers - AFC voorbeschouwing

AFC wil in Groesbeek  weer  scoren tegen De Treffers

Zondag aanstaande gaat de 137 kilometer lange reis van ons aller eerste naar Groesbeek, waar op Sportpark Zuid de wedstrijd tegen De Treffers wacht. Altijd een spraakmakend en sportief duel tussen de beste zondagverenigingen aller tijden, die het in ieder opzicht goed met elkaar kunnen vinden. Het is daarom extra jammer dat onze supporters de wedstrijd niet live kunnen volgen vanwege de corona situatie. Hopelijk zijn de beperkingen bij de terugwedstrijd in Amsterdam op 15 mei 2021 helemaal passé en kunnen we het seizoen 2020-2021 volledig en op tijd uitspelen. 

De Treffers, algeheel amateurkampioen in 1991 en 1998, en AFC, de beste amateurploeg van het seizoen 2018-2019, zijn deze competitie na een lange ‘lock down’ met wisselend succes begonnen. Het team van trainer Jan de Jonge startte met een 0-0 gelijkspel tegen HHC Hardenberg. Gelet op het aantal kansen mocht HHC het meeste aanspraak maken op de overwinning, maar keeper Niels Kornelis wist veel inzetten onschadelijk te maken. Maar ook De Treffers kreeg enkele mooie kansen. Rechtsback Jermo Wilsterman en centrumspits Lowie van Zundert waren dicht bij een doelpunt. Afgelopen zondag werd met 3-1 aan de Spanjaardslaan verloren van Kon. HFC. Dat was een beetje verrassend omdat De Treffers in de voorafgaande twaalf ontmoetingen slechts één keer had verloren van de Haarlemmers. En het zag er dit keer ook naar uit dat die goede reeks kon worden voortgezet toen Boy van de Beek na 10 minuten al een penalty benutte. Na een fout van Dani Centen, die in het doel de geblesseerde Kornelis verving, werd het door een penalty van Khalid Tadmine al snel weer gelijk. Niet veel later was het 2-1 door Roy Castien, die zijn rentree bij HFC met een fraaie treffer bekroonde. Vlak na rust bepaalde Tadmine de eindstand op 3-1, mede omdat Saad Laazizi, Coen Maertzdorf en Van Zundert goede mogelijkheden voor de rood-zwarten onbenut lieten. Per saldo dus één punt voor De Treffers, geen vliegende start.

AFC startte uit tegen Noordwijk het seizoen ook niet al te best. In de mooie badplaats werd het een 2-2 gelijk spel en daar mochten The Reds best blij mee zijn. In een matige eerste helft scoorde de thuisploeg via Segun Owobowale de openingstreffer waarna Raily Ignacio de stand met een kopbal weer gelijktrok. In de tweede helft vlogen de vonken er wel vanaf en bezorgde Mark Kruijs Noordwijk weer een voorsprong. Maar AFC kwam opnieuw terug nadat de keeper de bal uit een corner in eigen doel werkte. Een knappe prestatie van de ploeg van trainer Ulirich Lanvreugd omdat die achterstand werd weggewerkt met 10 man door het geblesseerd uitvallen van Tim Linthorst. Een week later kwam Quick Boys, dat de eerste wedstrijd in Katwijk had gewonnen van GVVV, op bezoek. In Amsterdam kwamen de blauw-witten er nauwelijks aan te pas. AFC was veel sterker en drukte dat uit in een 5-1 zege, een score die mede bepaald werd doordat Quick Boys het laatste half uur met 10 man speelde. ‘Man of the match’ was Raily Ignacio die maar liefst vier keer scoorde en daarmee als vanouds de topscorerslijst aanvoert. Captain Milan Hoek maakte ook een doelpunt door een penalty te benutten. Bij elkaar een redelijk goed begin van de regerend `amateurkampioen met als beloning een vierde plaats achter Kon. HFC, IJsselmeervogels en Katwijk die, niet geheel verrassend, de eerste twee wedstrijden wisten te winnen.

Wat gaat het worden aanstaande zondag op Sportpark Zuid? Kijken we naar het verleden dan valt de balans iets in Amsterdams voordeel uit. In de Topklasse en Tweede Divisie speelden De Treffers en AFC 21 keer tegen elkaar. Elf maal was AFC de sterkste, zeven keer trok De Treffers aan het langste eind. Slechts drie keer werd het een gelijkspel. Zoals op 12 januari 2020 toen het 2-2 werd op Sportpark Goed Genoeg in een aantrekkelijk duel met wisselende kansen. De meeste aandacht ging toen echter uit naar de rode kaart voor o.a. Tim Linhorst nadat Tim een slokje nam uit de bidon van keeper Cornelis. In de ogen van de scheidsrechter een ernstig vergrijp. Gelukkig had dit verder geen gevolgen voor de uitslag. Wat betreft de onderlinge resultaten valt verder op dat AFC eerst nauwelijks kon winnen van De Treffers, zeker niet in Groesbeek. De laatste jaren zijn de rollen volledig omgekeerd. Van de negen wedstrijden in de Topklasse werden er zes gewonnen, één keer werd verloren en twee maal werd het gelijk. De afgelopen jaren was ons eerste juist ook in Groesbeek opmerkelijk succesvol met drie zeges en een gelijkspel.

Mooie resultaten dus, maar ze bieden natuurlijk geen enkele garantie dat het op 20 september wéér goed gaat lukken. De Treffers zal er alles aan doen om de eerste zege van dit seizoen te behalen. Met enkele nieuwe spelers, zoals de ervaren linkervleugel verdediger Guido van Rijn, die van FC Lienden kwam, de getalenteerde Kane Keizer van FC Eindhoven, centrumspits Marlon Versteeg van De Graafschap en rechtsbuiten Saad Laazizi. Samen met gelouterde spelers als Pim Balkestein, Boy van Beek, Coen Maertzdorf, Lowie van Zundert en Ifra Sow beschikt trainer Jan de Jonge over een prima, moeilijk te kloppen team. Collega Ulrich Landvreugd zal ook blij zijn met de kwaliteit van zíjn ploeg, hoewel hij enkele goede spelers zag vertrekken, waaronder Johan Kulhan (gestopt wegens studie in buitenland), Jonathan Richard (HBOK) en Thomas van de Houten (vorig seizoen al eerder vertrokken naar SV Spakenburg). De selectie werd versterkt met o.a. Joël Tillema (kwam over van Rijnsburgse Boys), Oussama Siali (FC Lisse) en Guus van Weerdenburg (Katwijk). Zondag jl. hebben we kunnen genieten van het vlaggenschip van AFC, van het verzorgde spel én de daadkracht. In die vorm kunnen onze jongens de wedstrijd tegen De Treffers op Sportpark Zuid met vertrouwen tegemoetzien. Succes!

MvdW

Vwb de wedstrijd De Treffers – AFC op zondag 20 september geldt dat uitsluitend  AFC-leden met een geldige bestuurspas toegang hebben.

Deze AFC-ers dienen zich van tevoren aan te melden via  www.detreffers.nl/. Het uitgeprinte toegangsbewijs moet worden meegebracht evenals de bestuurspas en een legitimatiebewijs.