De Treffers - AFC voorbeschouwing

Koploper AFC wil weer scoren bij zondagtopper De Treffers

Zondag aanstaande speelt ons aller eerste in Groesbeek tegen De Treffers, dat op 1 augustus 2019 100 jaar wordt. Sinds de komst van de Topklasse in het seizoen 2010-2011 en daarna in de Tweede Divisie ontmoeten we de rood-zwarten en dat is één van de weinige lichtpunten van de piramidisering van de top van het amateurvoetbal. De Treffers is niet alleen de meest succesvolle zondagvereniging bij de amateurs, maar ook de gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Een bezoek aan sportpark Zuid is daarom altijd een groot genoegen. Dat was ook het geval in de strijd om het Nederlands Kampioenschap, dat toen nog voorbehouden was aan de kampioenen van de Hoofdklassen. In Groesbeek speelden De Treffers en AFC op 13 mei 2010 na een spannende wedstrijd met 1-1 gelijk. Steve Kenepa scoorde toen voor The Reds. Nu, bijna negen jaar later, strijdt AFC als koploper weer mee om het kampioenschap. De Treffers dit keer niet. De ploeg uit Groesbeek Zuid staat op een plek in de middenmoot en is de laatste tijd uitstekend opdreef. Van Jong Sparta (3-1), Lienden (2-0) en Barendrecht (3-0) werd gewonnen, van Katwijk verloren (3-0). Het sterke team van Anton Janssen, die na een lange periode bij de rood-zwarten volgend seizoen het trainersstokje overdraagt aan Jan de Jonge, nu werkzaam als veldtrainer bij het Turkse Eskisehirspor, is voor iedere ploeg in de Tweede Divisie een geduchte tegenstander. Dus ook voor het team van trainer Ulrich Landvreugd, dat het dit seizoen zo goed doet, ondanks een naar verhouding iets mindere periode aan het begin van dit jaar.

AFC speelde de afgelopen vijf wedstrijden na de winterstop twee keer thuis gelijk (tegen Kozakken Boys 1-1, HFC 0-0), twee keer werd uit gewonnen (Jong Almere City FC 0-2, Spakenburg 1-2) en er werd thuis met 2-3 verloren van IJsselmeervogels. Na zeven thuiszeges en een gelijk spel in 2018 op thuisbasis Goed Genoeg tegen regerend kampioen Katwijk is het dus opvallend dat AFC begin 2019 in eigen huis niet meer ongenaakbaar is zoals daarvoor. Dat heeft uiteraard ook te maken met de kracht van de tegenstander, want IJsselmeervogels, Kozakken Boys en HFC beschikken stuk voor stuk over sterke selecties, waar je niet even van wint. Toch was die winst tegen IJsselmeervogels en Kozakken Boys wel dichtbij, maar het zat in die duels beslist niet mee. Dat kan niet gezegd worden van de wedstrijd tegen HFC, waarin vooral onze keeper Patrick Zonneveld AFC op de been hield met enkele ongelofelijke saves. Tegen de Blauwen in Spakenburg zat het ook bepaald niet tegen en moest de 1-2 ruststand soms met kunst en vliegwerk verdedigd worden. Dat neemt allemaal niet weg dat onze jongens nog steeds bovenaan staan door 14 van 21 wedstrijden te winnen en slechts drie te verliezen. Dit alles met heel veel doelpunten voor (54) en betrekkelijk weinig tegen (23). Met Raily Ignacio en Yordi & Kenny Teijsse beschikt AFC over spelers die alle drie zeer hoog in de topscorerslijst staan en dat biedt perspectief voor de komende dertien wedstrijden, te beginnen in Groesbeek.

Kijkend naar de resultaten van De Treffers dan springt een ding direct in het oog. Op Sporpark Zuid zijn de rood-zwarten vaak heel wat beter op dreef dan buitenshuis. Thuis werden 19 punten behaald, uit maar 8. Ook de doelcijfers zijn onthullend: thuis 20-15, uit 9-18. In Groesbeek werd o.a. met 1-0 gewonnen van HFC en 3-1 van Rijnsburgse Boys, maar ook dik verloren van Katwijk (1-4), GVVV (0-3) en Spakenburg (1-4). Uit waren IJsselmeervogels (4-1) en Katwijk (3-0) te sterk. Die laatste resultaten tegen de top van het zaterdagvoetbal vallen wel een beetje tegen als we de selectie van De Treffers in ogenschouw nemen. Zo werden in het midden van het afgelopen seizoen drie bepalende spelers, Boy van de Beek, Niek Versteegen en Niels Wouters, van de in nood verkerende dorpsgenoot Achilles’29 overgenomen en ruilde juni jl. ook spits Aleksandar Jankovic het zwart-witte Achilles shirt in voor een rood-zwart shirt. Verder werd de ploeg versterkt met de uit het betaald voetbal afkomstige back Frenk Keukens (Top Oss), middenvelder Arda Havar (Diyarbekrsor, Turkije) en spits Sjoerd Ars (De Graafschap), die tijdens deze winterstop stopte met voetbal. Voor hem trok De Treffers het 20-jarige talent Lowie van Zundert van NEC aan, die voor zijn nieuwe club al drie keer scoorde. Bovendien maakte de aanvallende middenvelder Ruben da Rocha Rodrigues tijdens de winterstop de overstap van FC Den Bosch naar De Treffers en ook hij werd net als Van Zundert door Anton Janssen direct in de basis opgesteld. Tegen de komst van al deze nieuwe spelers stond wel het vertrek van Nick de Bondt en Cendrino Misidjan naar Spakenburg (De Bondt is inmiddels weer vertrokken bij Spakenburg en speelt de rest van het seizoen bij DUNO) tegenover. De uitstekende middenvelder Eef van Riel vertrok naar IJsselmeervogels, zoals we onlangs ondervonden hebben in het thuisduel tegen de Spakenburgers. Wanneer we nog even kijken naar de doelcijfers dan valt op dat ze niet echt opvallen. 29 Groesbeekse doelpunten is iets onder het gemiddelde in de Tweede Divisie. De meeste goals werden tot nog toe gemaakt door Ars, Jankovic én verdediger Pim Balkestein, die je met corners niet veel kopruimte moet geven. De uitstekende keeper Niels Kornelis moest tot nu 33 keer de bal uit het net halen en ook dat is niet veel, maar ook niet heel weinig.

Moet Kornelis zondag aanstaande de bal ook een paar keer uit het net halen? De wens is de vader van de geachte.  Ondanks een paar 100% kansen afgelopen zondag lukte het afgelopen zondag niet om tegen HFC te scoren. Maar met zo’n voorhoede hoeven we natuurlijk niet lang droog te staan! Kijkend naar de onderlinge resultaten sinds 2010 dan zien we dat in competitieverband AFC in de afgelopen negentien wedstrijden elf keer aan het langste eind trok en De Treffers zeven maal. Slechts één keer werd het gelijk. Opvallend is dat The Reds eerst nauwelijks konden winnen van de rood-zwarten, de laatste jaren zijn de rollen volledig omgekeerd. Van de laatste elf duels werden er maar liefst tien gewonnen. Vorig seizoen werd het 0-2 in Groesbeek. Matthijs Jesse en Tom van den Brink scoorden op sportpark Zuid. Op 16 september 2018 werd het dit seizoen op ons sportpark 4-1. Anders dan de cijfers doen vermoeden was het lange tijd De Treffers dat het beste van het spel had. De ruststand 0-1 na een goal van Coen Maertzdorf was dan ook zeer terecht en het had nog erger kunnen zijn als Ars in de tweede helft iets beter had gemikt. Nu belandde zijn schot op de paal. Na een uur kantelde de wedstrijd en maakte Raily Ignacio de gelijkmaker. Na een fantastische goal van Derre Kwee, die de bal heroverde op het middenveld en vervolgens Kornelis kansloos liet met een ongelofelijke lob, was het allen nog AFC wat de klok sloeg. Raily en Fouad Belarbi onderstreepten dit met nog twee goals in de slotminuten. Het was genieten geblazen op die zonnige zondag in september en hopelijk kunnen we dat aanstaande zondag in de februarizon weer doen in Groesbeek. Succes! 

MvdW