De Treffers - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT TEGEN DE TREFFERS VOOR TWEEDE ZEGE OP RIJ

Zondag as. gaat de 130 kilometer lange reis naar Groesbeek. Op Sportpark Zuid ontmoeten we onze vrienden van De Treffers. We treffen daar o.a. het kwartet Janssen. Bert is al vanaf 2008 de aimabele voorzitter, Anton sinds 2015 de succesvolle trainer die in 1988 de laatste penalty nam voor PSV in de gewonnen EC 1-finale tegen Benfica, Joris staat sinds 2014 in het centrum van de verdediging bij de rood-zwarten en Robin sinds 2010 op het middenveld. Opvallend! Net als AFC gaat het De Treffers dit seizoen niet erg voor de wind. De beste zondagclub van Nederland, gemeten aan de gecombineerde (Hoofd- en Topklasse) ranglijst aller tijden, staat na zeventien wedstrijden op een dertiende plaats, niet ver verwijderd van de degradatiezone.

De uitslagen laten zien dat de ploeg van Anton Janssen dit seizoen soms heel goed voor de dag kan komen, maar dat ook vaak verloren wordt. De grootste overwinning, 1-5 (!),  werd geboekt op IJsselmeervogels in Spakenburg, de grootste nederlaag werd geleden tegen Kozakken Boys. In Werkendam werd het 5-0. Opvallend is dat de rood-zwarten het buiten Groesbeek veel beter doen dan op Sportpark Zuid. Thuis werd maar één keer gewonnen en vijf keer verloren, uit werd vier maal gewonnen en vier maal verloren. Eén van de mooiste uitzeges was die op koploper Katwijk (0-1). In het nieuwe jaar werd nog niet gewonnen. In eigen huis werd verrassenderwijs met 1-2 verloren van De Dijk, dat veel moeite had om een representatieve ploeg op de been te brengen, in de Betuwe werd afgelopen zondag met 1-0 verloren van FC Lienden. Danny van den Meiracker, volgend seizoen op de Westmaat te bewonderen bij IJsselmeervogels, besliste met een magnifieke omhaal deze wedstrijd.

Tegenvallende resultaten dus in Groesbeek Zuid en dat is wel verwonderlijk als je de selectie in ogenschouw neemt. Topscorer is Nick de Bondt met 9 goals en ook Cedric Badjeck, dit seizoen gekomen van Excelsior Rotterdam scoort makkelijk. Andere opvallende spelers zijn spits Coen Maertzdorf en de middenvelders Bas Hendriks en Eef van Riel. Van Riel keerde dit seizoen weer terug van een avontuur bij Achilles’29. Spits Patrick Heesakkers, vorig seizoen nog bij GVVV actief, speelde tot nog toe slechts zes wedstrijden en vertrekt aan het eind van het seizoen weer uit Groesbeek. Bestemming nog onbekend. Dat doen De Bondt, Badjeck en Van Riel óók. De eerste twee gaan naar Spakenburg, de laatste naar IJsselmeervogels. Zeer binnenkort wordt de selectie van De Treffers nog wel aangevuld met twee spelers van plaatsgenoot Achilles’29. Het gaat om aanvoerder Boy van de Beek en Niels Wouters. Vooralsnog blijft het daarbij (!), want het faillissement van Achilles’29 betreft de BV en niet de vereniging. De zwart-witten hopen derhalve op een doorstart in de Tweede Divisie (en Hoofdklasse) op basis van een nieuwe financiële constructie. Niets lijkt heden ten dage immers in het amateurvoetbal onmogelijk.

AFC kende in 2017 een moeilijk jaar. Na acht nederlagen op rij won AFC op 18 april 2017 met 0-2 van De Treffers in Groesbeek en wist mede daardoor degradatie te voorkomen. De eerste helft van seizoen 2017-2018 was ook erg teleurstellend. Door een ernstig gebrek aan scorend vermogen werden heel wat wedstrijden (11) verloren. Drie duels werden gewonnen. Thuis van Jong Sparta (2-0) en uit van IJsselmeervogels (0-1) en stadgenoot De Dijk (1-2). Per saldo leverde dit alles een laatste plek op met flink wat punten achterstand op de relatief veilige middenmoot. In 2018 moet dus uit een heel ander vaatje getapt worden om in de Tweede Divisie te blijven. De eerste wedstrijd na de winterstop met een trainingsstage in Valencia was qua spel hoopgevend maar leverde tegen Excelsior Maassluis toch niet meer op dan een 1-1 gelijkspel, ondanks een doelpunt van Raily Ignatio, die tussentijds overkwam van Kozakken Boys. Maar vorige week werd IJsselmeervogels verslagen, voor de tweede keer dit seizoen. Een fantastisch resultaat. De 2-0 winst (goals van Matthijs Jesse en Thomas van den Houten) toonde weer aan dat ons eerste tot veel meer in staat is dan de ranglijst laat zien. Onder regie van trainer André Wetzel lijkt de weg omhoog ingeslagen, al maakt één zwaluw natuurlijk nog geen zomer. Zondag aanstaande de kans om weer een flinke stap te zetten.

Hoe liggen de kansen tegen De Treffers?  Op basis van de recente geschiedenis kan AFC zonder al te veel vrees afreizen. In de Topklasse en Tweede Divisie speelden beide verenigingen zeventien keer tegen elkaar. Negen keer trokken The Reds aan het langste eind, zeven maal de rood-zwarten. Slechts één keer werd het gelijk. Tot dit seizoen won AFC de laatste acht duels. Op 27 september jl. werd deze reeks doorbroken in Amsterdam, toen De Treffers met 4-1 wonnen van ons aller eerste. Ondanks een goede start van AFC, maar in deze fase werden enkele mogelijkheden onbenut gelaten. Toen Coen Maetzdorf in de 25e minuut de score opende na vermeend hands van Pim Balkestein was de Groesbeekse beer los en had deze voorsprong nog flink kunnen op lopen, maar Hendriks, Maetzdorf en Badjeck hadden weinig geluk met het afronden. In de 60e minuut leek de wedstrijd beslist als De Bondt de bal er vanaf elf meter in schiet, na een duwfout op de even rappe als gevaarlijke Badjeck. Als captain Magid Jansen tien minuten later ook een penalty benut was er even hoop op Sportpark Goed Genoeg, maar  in de ‘dying seconds’ maakten Maetzdorf en Badjeck aan alle hoop en twijfel een eind. Een verdiende overwinning voor De Treffers, in 2017, nu is het 2018 en heeft AFC een duidelijke missie. Meer scoren, meer punten, dat is doel waarnaar onze jongens streven. Hopelijk ook op Sportpark Zuid. Succes!

MvdW