De Treffers - AFC voorbeschouwing

VERLIEZEN VAN DE TREFFERS IS VOOR AFC GEEN OPTIE

Op tweede paasdag gaat de reis naar het 127 kilometer verre Groesbeek. Op Sportpark Noord treffen we onze vrienden van De Treffers, die afgelopen vrijdag door een 2-2 gelijkspel de tweede periodetitel binnenhaalden. Om nog maar eens te onderstrepen dat het De Treffers dit seizoen heel goed gaat. Na 29 wedstrijden staat de ploeg van trainer Anton Jansen op een mooie derde plaats met 47 punten, één punt achter Kozakken Boys, dat een wedstrijd meer speelde. Halverwege stonden de roodzwarten met 31 punten vierde, één puntje achter AFC, dat de tweede plaats toen deelde met Katwijk. Er is sindsdien een hoop gebeurd en ons eerste heeft een vrije val gemaakt naar de dertiende plaats met 36 punten, 11 punten achter De Treffers. En nog veel erger, nog maar drie punten verwijderd van de degradatiezone. Wie had dat tijdens de winterstop kunnen denken? Want in de eerste helft van de competitie speelde AFC attractief voetbal met de nodige fighting spirit. We herinneren ons nog de spannende thuiswedstrijd tegen De Treffers op 21 augustus 2016 waarin Wesley Meeuwsen de openingsgoal scoorde in de eerste helft, waarna Koen Bosma in de tweede helft na een slimme bal van Matthijs de gelijkmaker liet aantekenen. Een kwartier voor tijd bracht Jordi van Gelderen, die tijdens de winterstop vertrok naar SC Tetonia Watzenborg in Duisland, de Reds op voorsprong waarna Daniël van Straten met een fantastisch afstandsschot de eindstand op 2-2 leek te bepalen. Leek, want door een ongelukkige handsbal van Meeuwsen schoot Magid Jansen in de 93e vanaf elf meter AFC naar een 3-2 overwinning. Zuur voor onze gasten, maar in het clubhuis was het al weer snel gezellig, zoals altijd AFC en De Treffers tegen elkaar spelen.  

Sinds het seizoen 2010-2011 komen AFC en de Treffers elkaar tegen in competitieverband. In 2010 ontmoetten beide clubs als kampioenen van de Hoofdklasse A en C elkaar reeds in de strijd om het Nederlands Kampioenschap bij de zondagamateurs. Dat AFC en De Treffers elkaar nu ontmoeten in de tweede Divisie is geen verrassing omdat deze verenigingen sinds de komst van de Hoofdklasse in 1974 altijd (De Treffers), vrijwel altijd (AFC), op het hoogste amateurniveau acteren. En hoe! Op de 181 verenigingen tellende ranglijst aller tijden Hoofdklasse 1974-1980 staat De Treffers trots bovenaan en prijkt AFC op een prachtige tweede plats. Op de ranglijst Zondag topklasse 2010-2016 staat De Treffers en AFC resp. tweede en vierde. Toch wel cijfers waar je met veel plezier naar kijkt. In de wereld van de zondagamateurs hebben beide clubs hun strepen dus wel verdiend, maar wat gaat het worden in een gemengde zaterdag- en zondagcompetitie waaraan enkele BVO-beloften teams zijn toegevoegd en in de nabije toekomst nog veel meer BVO’s zullen aansluiten. Kunnen en willen De Treffers en AFC zich handhaven in de twighlight zone van het semi-professionele voetbal, met alle financiële en anders soortige risico’s van dien? De tijd zal het leren, maar een geweldige implosie van het topamateurvoetbal ligt, met dank aan onze door het betaald voetbal gedreven KNVB, op de loer.

Tegen deze achtergrond dus aanstaande maandag de wedstrijd tegen De Treffers dat op 19 maart jl. in Rotterdam voor het laatst met 3-1 verloor van Jong Sparta. Met dezelfde cijfers verloor ook AFC van Jong Sparta op Het Kasteel op 2 april jl. De Treffers speelden na de nederlaag tegen Sparta nog gelijk tegen Katwijk (2-2), Barendrecht (2-2) en TEC (2-2) en werd er met 2-0 gewonnen van Excelsior Maassluis. Van de laatste vijf wedstrijden van AFC  werden er drie verloren – TEC (1-0), Jong Sparta (3-1) en VVSB (1-3) -, van Spakenburg werd met 2-1 gewonnen en tegen GVVV werd het een 1-1 gelijk spel.

De Treffers is dus de laatste weken redelijk in vorm, ook al werd afgelopen vrijdagavond op Sportpark Noord gelijk gespeeld tegen TEC, dat zich door het aantrekken van vier nieuwe spelers tijdens de winterstop in veilige haven lijkt te spelen. De ploeg van Anton Jansen was lange tijd de bovenliggende partij en onderstreepte dat in de eerste helft door een prachtig doelpunt van Nick de Bondt, vorig seizoen nog bij Go Ahead Eagles actief, die na een splijtende pass van Robin Janssen twee spelers afschudde en de TEC-goalie vervolgens kansloos liet. Door de rode kaart van topscorer Wesley Meeuwsen in de tweede helft keerden de kansen, maar wist de thuisploeg eerst nog op 2-0 te komen door oud DOVO-speler Remy Raterink, die een pass Frank Keukens verzilverde. Via Maria en ver in blessuretijd Balrak slaagde TEC er alsnog in op gelijke hoogte te komen. Helaas was zo’n scenario voor AFC niet weggelegd op paaszaterdag tegen VVSB, dat zelfs met 0-3 voorkwam. Na de 1-3 door Mattijs Jesse ruim twintig minuten voor tijd gloorde er weer een beetje hoop bij de Reds maar verder dan een schot binnenkant paal van Koen Bosma kwam AFC niet. Een bittere pil, omdat de tegengoals te wijten waren aan onnodige fouten van de Amsterdamse verdediging. Dat moet dus paasmaandag in Groesbeek anders!

Wat gaat het aanstaande maandag worden? Kijken we naar de onderlinge resultaten van AFC en De Treffers door de jaren heen dan blijkt dat in 15 ontmoetingen AFC acht keer de sterkste was, De Treffers zes maal won en dat het slechts één keer gelijk werd. Opvallend hierbij is dat beide verenigingen vooral thuis de punten hebben binnengehaald. De Treffers won weinig in Amsterdam, AFC tot voor kort nooit in Groesbeek. Tot voor kort, want ons aller eerste wist de laatste zes wedstrijden van De Treffers te winnen, ook op het mooie sportpark Noord. De laatste zege va de roodzwarten op de Reds dateert daar al weer van 25 augustus 2013 (3-2). En natuurlijk herinneren we ons die mooie zomerdag op 10 mei 2015 toen op de zeer spannende slotdag van de competitie met 0-1 werd gewonnen, een zege die AFC behoedde voor degradatie. Vorig seizoen werd op 31 januari 2016 een 1-3 zege behaald met AFC-goals van Pieter Koopman, Marien Willemsen en Edip Biberoglu. Winnen op Sportpark Noord is dus beslist mogelijk, misschien ook omdat topscorer Wesley Meeuwsen niet mee kan doen. Maar met Robert Mutzers (12 doelpunten), Nick de Bondt (8), Rick Verbeek (7) en Remy Rayterink (4) heeft de De Treffers nog voldoende power in huis.

Het is dus oppassen geblazen in een wedstrijd waarin de belangen vooral voor AFC groot zijn. Verliezen is eigenlijk geen optie. Wat zou het mooi zijn als we voor de zevende keer op rij zouden kunnen winnen van onze voetbalvrienden uit het mooie Groesbeek. Dan kan de vlag weer helemaal in top na een moeilijke periode en kunnen we ons met veel vertrouwen richten op de laatste vier wedstrijden van dit seizoen. Heel veel succes!  

MvdW