De Treffers - AFC met verslag

GEDREVEN AFC WINT WEER IN GROESBEEK

Net als vorig seizoen won AFC in Groesbeek met 0-2 van De Treffers. Op Sportpark Zuid waren The Reds gevaarlijker in balbezit. Een vroege goal van Matthijs Jesse kleurde de wedstrijd. De Treffers ging vooral in de tweede helft in de aanval voor een tegentreffer, maar echt gevaarlijk werd het nauwelijks voor het doel van keeper Joey Potveer, die de geblesseerde Patrick Zonneveld uitstekend verving. Vlak voor tijd maakte invaller Tom van den Brink aan alle twijfel een eind met een fantastische streep in de kruising. Door deze tweede zege op rij staat AFC inmiddels op een zestiende plaats, net boven Achilles’29 en TEC, vlak onder Jong Sparta, De Treffers en De Dijk. De weg omhoog lijkt in 2018 gevonden.

Vandaag gaat de 130 kilometer lange busreis naar Groesbeek-Zuid, waar De Treffers ons zoals te doen gebruikelijk zeer gastvrij ontvangt. We zijn heel erg ruim op tijd en er is dus alle tijd om in het drukke sponsorhome de laatste perikelen door te nemen in en rondom de Tweede Divisie. Alle items passeren de revue en na het vijfde kopje koffie en een heerlijke maaltijd kunnen we ons concentreren op de wedstrijd tussen de nummers één en twee van het voormalige zondagvoetbal. De Treffers is dit seizoen niet in grootse doen. Vooral thuis wil het vaak niet lukken. Verrassend, want de rood-zwarten kunnen beschikken over een uitstekende selectie. Na de recente nederlagen tegen De Dijk en FC Lienden staat de ploeg van trainer Anton Janssen langzamerhand in de degradatiezone. Er is dus voor De Treffers alle reden om vanmiddag alles uit de kast te halen om op eigen veld de eerste winst in 2018 te realiseren. AFC is 2018 goed gestart. Na het gelijke spel tegen Excelsior Maassluis werd gewonnen van IJsselmeervogels en is de rode lantaarn overgedragen aan TEC. Dat geeft de AFC-burger vanmiddag moed. Winnen op Sportpark Zuid is de laatste jaren ‘heel gewoon’, dat idee geeft ook een steuntje in de rug. Op 10 mei 2015 werd het 0-1, op 1 februari 2016 1-3 en op 18 april 2017 0-2, wat gaat het op 28 januari 2018 worden?

Als de ploegen zich aan het publiek voorstellen zien we dat aan AFC-kant enkele spelers ontbreken. Keeper Patrick Zonneveld is geblesseerd en wordt vervangen door Joey Potveer, die eerder dit seizoen al met succes on der de lat stond.  Ten opzichte van vorige week is er nóg een mutatie. Mark van den Boogaart staat in plaats van Derre Kwee in de basis. Bij De Treffers zijn er geen verrassingen in de opstelling. De van Achilles’29 afkomstige drie (!) nieuwe spelers, Boy van de Beek, Niels Wouters en spits Niek Versteegen, die voor de wit-zwarten nog twee keer scoorde in Amsterdam, zijn pas na dit weekend speelgerechtigd voor De Treffers.

Na het eerste fluitsignaal van scheidrechter Van den Elzen moeten we zes minuten wachten voor het eerste gevaarlijke moment. Na een corner van Niek de Bondt, volgend seizoen actief voor de blauwen in Spakenburg, knalt Eef van Riel, volgend seizoen bij de rooien te bewonderen in Spakenburg, rakelings over. AFC verstopt zich niet en is na een rush van Thomas van den Houten gevaarlijk via Matthijs Jesse. Een paar minuten later heeft Matthijs wel succes. Raily Ignacio staat aan de basis van deze openingsgoal. Omringd door vier spelers van De Treffers speelt hij Matthijs fraai aan, die niet aarzelt en de bal kiezelhard in de verste hoek schiet. 0-1 dus en dat verandert het wedstrijdbeeld. De Treffers valt aan, AFC houdt veel mensen achter de bal en loert op een tweede goal. De beste kansen zijn beslist voor The Reds. Na een korte corner is Mathijs bij de tweede paal dicht bij een tweede treffer na een mooi voorzet van Koen Bosma, maar de bal verdwijnt net naast het doel. In de 35e minuut breekt Melvin Grootfaam op rechts door, maar hij wordt ten koste van geel hardhandig gestuit. De rood-zwarten drukken wel, maar bijten niet. In deze fase is De Bondt nog het dichtst bij een doelpunt maar zijn schot vliegt over.

Wat zal de tweede helft brengen? De ploegen beginnen ongewijzigd en zoals te  verwachten starten de rood-zwarten nog aanvallender. Bijna direct al met succes, maar Dyon Gijzen krijgt vlak voor het doel van Joey de bal niet onder controle. Weg kans, weg 1-1, want de aanvallen van De Treffers leveren verder bijzonder weinig rendement op. Cedric Badjeck, dit seizoen in Amsterdam nog razend gevaarlijk, is vrijwel onzichtbaar en dat geldt ook voor Koen Maertzdorf. Uiteraard ook de verdienste van de AFC-defensie, die onder regie van captain Magid Jansen, geen krimp geeft. In de slotfase voert De Treffers de druk steeds meer op, valt met veel spelers aan, maar geeft daardoor ook  meer ruimte weg. Matthijs is halverwege de tweede helft er bijna door en Raily wordt gestuit ten koste van een vrije trap. Inmiddels is ook Tom van den Brink in het veld gekomen voor Mark en schiet de eerste de beste bal van ver net over. In de 80e minuut lijkt Raily de wedstrijd te beslissen maar de door hem gewonnen sprint wordt niet bekroond. Zijn schot gaat net naast. Als Melvin na zijn tweede gele kaart naar de kant moet wordt het nog even spannend. Tot de 89e minuut, want dan wordt de wedstrijd beslist na een door Raily doorgekopte bal die door Tom van ver in de kruising wordt gejaagd. Een fantastisch slotakkoord!

Voor de vierde keer op rij dus gewonnen op Sportpark Zuid en dat doet geen enkele andere club ons na. Een verdiende overwinning ook, behaald door fel en compact te verdedigen en doeltreffend aan te vallen. We klauteren door deze tweede zege op rij langzamerhand uit een diep dal, al maken deze overwinningen nog geen zomer. Ze bieden in ieder geval wél perspectief voor een zonnig vervolg, te beginnen uit tegen FC Lieden. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Marien Willemsen, Rob Rietveld, © Magid Jansen, Thomas van den Houten, Mark van den Boogaart (79’ Tom van den Brink), Jonathan Richard, Koen Bosma (76’ Derre Kwee), Melvin Grootfaam, Raily Ignacio en Matthijs Jesse (87’ Milan Hoek).  

Voor het beeldverslag: klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier