De Treffers - AFC met verslag en TV samenvatting

VALSE START AFC IN GROESBEEK

AFC is de competitie niet goed begonnen. Tegen De Treffers werd uit met 2-1 verloren in een matige wedstrijd die pas in de laatste minuten spannend werd. De thuisploeg had in de eerste helft het beste van het spel en onderstreepte dat met een 2-0 voorsprong. Na rust kantelde de wedstrijd, maar bleef AFC uiteindelijk op 2-1 steken, ondanks enkele mooie kansen op meer.

2022-2023, een nieuw seizoen met nieuwe kansen, met een nieuwe trainer en met een aantal nieuwe spelers. Voor zowel De Treffers als AFC, aloude zondagverenigingen die elkaar op de zaterdagavond (!) in Groesbeek ontmoeten in de eerste competitieronde. Op het gezellig drukke Sportpark Zuid zijn de verwachtingen hoog gespannen. De aanhang van De Treffers hoopt dat het met de nieuwe trainer Leroy Echteld veel beter zal gaan dan vorig seizoen toen pas laat in de competitie degradatie kon worden voorkomen onder regie van interim-coach Gert Kruys. Trainer Leeroy Echteld treft in Groesbeek een selectie aan die redelijk intact is gebleven en met enkele spelers is uitgebreid. Zo kwam Oussama Bouyaghlafen over van Almere City FC, Willem den Dekker van  Gemert, Niels Fleuren van TOP Oss en Matthijs van Nispen van DOVO Veenendaal. De twee eerstgenoemde spelers starten in de basis, de laatstgenoemden beginnen op de bank.

AFC heeft ook een nieuwe trainer. Benno Nihom die vorig seizoen de Zaterdag 1 van AFC onder zijn hoede had, volgt Ulrich Landvreugd op die vertrokken is naar BVO Telstar. Drie nieuwe spelers staan in de basis bij AFC: Kevin Visser, die vorig seizoen in het succesvolle team van FC Volendam speelde, Noa Benninga, die overkwam van stadgenoot Swift en oud-prof-Melvin Platje, die afgelopen seizoen actief was in Indonesië. Oud-prof Darren Maatsten, vorig seizoen actief bij Quick is door een blessure nog niet inzetbaar. Soufiane Hetli en Julian van der Greeft starten op de bank. Zij speelden het afgelopen seizoen in het O 21-team van AFC.

De oefencampagne van de The Reds verliep naar wens, vandaag de eerste echte proef van bekwaamheid. Op basis van de prestaties in  het afgelopen seizoen (De Treffers 15e en AFC 6e) én het onderlinge resultaat in de afgelopen vijf jaar op Sportpark Zuid (vier keer winst AFC en één gelijkspel) zijn The Reds favoriet, maar resultaten bieden, zoals we allen weten, geen garantie voor de toekomst.

Als de spelers het fraaie natuurgras betreden zien we dat bij AFC enkele bepalende spelers ontbreken: keeper Patrick Zonneveld is geblesseerd, Milan Hoek is niet beschikbaar en Splinter de Mooij begint op de bank. Na de huldiging van Robin Janssen die vandaag zijn 350ste wedstrijd speelt voor De Treffers in zijn veertiende (!) seizoen brandt de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter John de Kloeze los. In de eerste tien minuten gebeurt van alles en nog wat en wordt, zoals we pas later weten, een voorschot genomen op de uitslag van deze wedstrijd. De Treffers start furieus en dat levert direct een aantal corners op. Maar tussendoor wordt een voorzet van Joël Tillema aan de andere kant voor iedereen zichtbaar met de hand weggeslagen in het strafschopgebied door een speler van De Treffers. Een 100% penalty, daar zijn ‘vriend en vijand’ het op de tribune wel over eens, maar de scheidsrechter denkt er anders over en laat doorspelen. Dat doorspelen levert in de zesde minuut een doelpunt op voor De Treffers als een corner wordt weg gebokst door onze keeper en Den Dekker de rebound met een mooie stuiterbal in de touwen schiet. Maar even later is het al weer 1-1 als Melvin Platje de bal precies in de hoek mikt. Helaas gaat de vlag van de assistent-scheidsrechter omhoog en ook hier valt te twijfelen aan de arbitrale beslissing, omdat één van de backs buitenspel lijkt op te heffen.

Dubbel jammer, want het is ongeveer het laatste wapenfeit van AFC in de eerste helft in aanvallend opzicht. Het voor het eerst in competitieverband beproefde 5-3-2 systeem werpt voor AFC z’n vruchten nog niet af. Ons team speelt zonder vleugels en mist de aanvoer naar de spitsen. Dit, gekoppeld aan een laag tempo en veel breedtepasses, levert nauwelijks gevaar op voor het doel van De Treffers. Omgekeerd lijken de gastheren wat gretiger en weten elkaar ook iets beter te vinden. Maar ook hier stapelen de kansen zich niet op. Het blijft bij een gevaarlijk schot van Brian Campman in het zijnet en een knal van Rick Wouters. De eerste helft lijkt met een 1-0 stand te eindigen als Cody Claver per ongeluk Ricardo Ippel aantikt binnen de zestien meter. En hoewel Ippel helemaal niet in scoringspositie is gaat de bal wel op de stip en maakt Campman er in de 43ste minuut 2-0 van. Ontzettend jammer, want nu wordt de opdracht in de tweede helft toch een stuk zwaarder voor onze jongens.

AFC begint ongewijzigd aan de tweede helft, maar het gaat wel vanaf het eerste moment in een hogere versnelling. Een en ander speelt zich  nu veel meer op de helft van De Treffers af en ondanks het feit dat hij (te) zwaar belaagd wordt zorgt Raily nu af en toe voor gevaar. Onze goalgetter staat ook aan de basis van een mooie aanval die door Guus van Weerdenburg net naast de verkeerde kant van de paal wordt geschoven. Door de komst van Splinter de Mooij moet de ploeg van Echteld nog verder terug. Toch is het bijna 3-0 als Campman in de 65e minuut de bal op de kruising schiet. Het blijft dus oppassen geblazen, wat onze defensie verder ook goed doet. Vooral Gevero Markiet speelt een goede wedstrijd. Maar aanvalllend moet er nog veel gebeuren om niet met een nederlaag richting Amsterdam terug te moeten.

Vanaf de 72e wisselt Benno Nihom nog vier keer en maken Soufiane Hetli en Julian van der Greft hun competitiedebuut in de hoofdmacht van AFC. Vooral de komst van de kopsterke Tim Linthorst sorteert het nodige effect. In de spits maakt hij het de defensie van De Treffers knap lastig. In de 80e minuut knalt Kenny Teijsse een door Tim terug gekopte bal net naast. Het wil dit keer in Groesbeek niet lukken. Tot dat een vrije trap van Dalian Maatsen in de 87e minuut met een fraaie curve vanaf de zijkant van het veld in de kruising vliegt. Een prachtige goal, bedoeld of onbedoeld, met nog zes minuten extra tijd is er weer hoop om nog met een punt te vertrekken uit Groesbeek. AFC speelt nu op z’n best en het is een beetje boel pech dat de gelijkmaker niet valt. Kenny is voor de tweede keer dicht bij een doelpunt, een kopbal van Raily wordt door een veldspeler ternauwernood van de lijn gehaald. Met de arm? Er wordt fel geprotesteerd door onze jongens, maar scheidsrechter Te Kloeze legt hem tot ons verdriet weer niet op de stip voor AFC. Na 96 minuten fluit hij wel voor het laatst en vieren spelers en aanhang van De Treffers uitbundig de eerste zege van het seizoen.

Voor AFC een bittere pil. Net als vorig seizoen tegen Katwijk wordt ook nu de eerste competitiewedstrijd verloren. Er is dus werk aan de winkel voor ons aller eerste in aanloop naar de volgende wedstrijd, aanstaande zaterdag thuis tegen IJsselmeervolgels. Wat nog niet is kan snel komen. Veel succes.  

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten (K), Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Kevin Visser (78’ Tim Linthorst), Kenny Teijsse, Cody Claver, Guus van Weerdenburg (’78 Julian van der Greft), Noa Benninga (55’ Splinter de Mooij), Joël Tillema (’72 Souffiane Hetli), Melvin Platje (’72 Matthijs Jesse), Raily Ignacio ©    

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier