De Treffers - AFC 1 - 3 met verslag

AFC wint in Groesbeek van De Treffers en blijft koploper

AFC heeft in Groesbeek de koppositie met verve verdedigd tegen De Treffers. In een spannend duel met alles d’r op en d’r aan viel de definitieve beslissing pal voor tijd door een doelpunt van uitblinker Edip Biberoglu. Een negatieve hoofdrol was weggelegd voor de veel scorende spits van De Treffers Wesley Meeuwsen die na een elleboogstoot in de eerste helft met rood kon vertrekken.

Na de gewonnen wedstrijd van vorige week tegen WKE staat weer een topduel op het programma.  In Groesbeek verdedigt AFC de koppositie tegen een aanstormend De Treffers dat de laatste tien wedstrijden ongeslagen is gebleven. De Treffers en AFC speelden elf keer eerder tegen elkaar in de Topklasse. De balans slaat door in het voordeel van ons eerste. Zes keer werd gewonnen, drie keer werd het gelijk en tweemaal was De Treffers de sterkste. De beste resultaten boekte AFC thuis. Vijf keer werd gewonnen, waaronder de wedstrijd dit seizoen op 4 oktober 2015. Het werd toen op sportpark Goed Genoeg 3-1. Slechts één keer was AFC in Groesbeek de sterkste. Op 10 mei 2015 werd vorig seizoen met 0-1 gewonnen op de slotdag van de competitie. Zou vandaag de tweede uitzege kunnen worden behaald op sportpark Zuid?

Het zal niet makkelijk worden. Onze voetbalvrienden uit Groesbeek zijn in topvorm. Ondanks de goede resultaten van de laatste maanden is de selectie van trainer Anton Janssen in de winterstop verder versterkt door het aantrekken van oud-VVV prof Pim Balkestein en Derek de Bruijn (uit de failliete boedel van zaterdaghoofdklasser VVA’71). Vlak voor de wedstrijd blijkt ook Jean Black van RWDM te zijn overgekomen, een zeer gevaarlijke spits die wij nog kennen van het kampioensjaar van FC Oss in de Topklasse, toen hij topscorer was. Net als Balkestijn begint Black op de bank. (Zie voor de indrukwekkende levensloop van Jean Black Wikipedia). De Bruijn is geblesseerd. Verder vervangt Jordy van de Kracht de geblesseerde Niels Kornelis op doel. AFC begint met dezelfde basis als tegen WKE. Met Pieter Koopman weer in de spits en Randel Shakison als linksback. Later in de wedstrijd wisselen midachter Magid Jansen en Randel van positie. Koen Bosma is door een blessure niet beschikbaar. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Eric Thijs, een jonge, veel belovende scheidsrechter die in deze competitie tot nu de meeste kaarten gaf. De spelers zijn gewaarschuwd!

Als Thijs voor het eerst gefloten heeft en veel toeschouwers nog een plaats zoeken op de volle tribune is het in de eerste minuut bijna raak voor de thuisploeg. Wesley Meeuwsen, dit seizoen al goed voor elf doelpunten, slalomt fraai door onze defensie en schiet vervolgens op de lat. De Treffers valt vervolgens weer gevaarlijk aan, maar nu letten we beter op. Marien Willemsen pikt de bal op en passt direct op Edip Biberoglu. Door een ‘give and go’ met Mark van den Boogaart komt Edip vrij op rechts. Zijn voorzet bij de tweede paal wordt door Pieter schitterend tegendraads ingekopt en het staat 0-1 na dik 2 minuten. Een prachtig doelpunt, na een aanval uit het boekje: een mooier antwoord kan je niet hebben op de bliksemstart van De Treffers. AFC speelt na deze ouverture met overtuiging. De bal gaat snel rond en het wordt al snel duidelijk dat Edip vandaag moeilijk af te stoppen is. Linksback Just Berends van De Treffers wordt helemaal dolgedraaid.
In de 16e minuut is Edip dicht bij 0-2 na een indrukwekkende solo door de Groesbeekse verdediging, maar keeper Van de Kracht redt knap. Aan de andere kant is Meeuwsen die alle aandacht opeist. In de 24e minuut door een vrije trap die hij van een meter of dertig keihard net naast schiet. Vier minuten later door een forse overtreding op Geoffrey Galata bij een kopduel. Scheidrechter Thijs stuurt Meeuwsen met rood van het veld, een hele zware, ingrijpende beslissing, die zeker na het zien van de beelden juist blijkt te zijn. Een forse aderlating voor De Treffers, dat vlak voor rust nog een mokerslag moet incasseren als Marien na een ‘give and go’ met Pieter voor keeper Van de Kracht opduikt en beheerst scoort.
0-2 voor bij rust, tegen 10 man, dat moet meer dan voldoende zijn voor een  rustige tweede veld, waarin de stand relatief eenvoudig kan worden geconsolideerd of nog iets kan worden uitgebouwd. Zou je zeggen …

Niets is minder waar! Anton Janssen heeft aanvaller Black ingebracht voor verdediger Ken Leemans en speelt met 10 man brutaal weg volledig op de aanval. Gevolg is wel dat onze jongens veel meer ruimte krijgen. Helaas weet Pieter een voorzet van Edip net niet te verzilveren. In plaats van de ongetwijfeld beslissende derde goal voor AFC wordt het in de 60e minuut 1-2. De uitstekend ingevallen Black staat aan de basis van een zeer bejubelde treffer. Zijn voorzet wordt door Robert Mutzers via de onderkant van de lat van dichtbij achter Laszlo Sandor gekopt.
Het spel is nu helemaal op de wagen. Gesteund door een uitbundig publiek zoekt het dapper strijdende De Treffers nog meer de aanval. En bijna met succes. In de 68e minuut schiet Black op de lat en kan Jonathan Richard ternauwernood voorkomen dat Frenk Keukens scoort uit de terug stuiterende bal. Even later is het weer Keukens die alleen voor Laszlo de bal over schiet.
In de 84e minuut krijgt De Treffers nog een mooie gelegenheid om langszij te komen bij een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Charles Kazlauskas, de van Helmond Sport over gekomen Amerikaan, stelt zich pal voor onze keeper op, achter het muurtje, om hem het zicht te ontnemen. Een unieke situatie, die leidt tot een lachwekkende ‘pas de deux’ van Charles en Laszlo. Ondanks dit bijzondere tafereel belandt het schot van Rick Verbeek in de AFC-muur en is de laatste kans van De Treffers verkeken.

Maar niet alleen De Treffers krijgt in het laatste deel van de wedstrijd kansen, AFC ook. Een mooie passeerbeweging en dito voorzet van Melvin Grootfaam brengt Daan Sutorius in stelling. Zijn ziedende schot wordt uitstekend gepareerd door Van de Kracht. Verder is de voor Pieter Koopman ingevallen Tom van den Brink enkele keren levensgevaarlijk in de buurt van de zestien. Nadat ook Jonathan Richard de Groesbeekse defensie op de proef heeft gesteld zijn de slotminuten voor Edip. Eerst stuit hij na een perfecte voorzet van Marien Willemsen voor de zoveelste keer op de keeper van De Treffer om in de 90e minuut zijn voortreffelijke spel te bekronen met het winnende doelpunt na een lange rush van eigen helft.
Als scheidsrechter Thijs voor het laatst fluit kunnen beide ploegen tevreden zijn. Koploper AFC, dat ook dit topduel met uitstekend voetbal wist te winnen en De Treffers, dat met een man minder de huid heel duur verkocht.

Na afloop van de wedstrijd was het zoals te doen gebruikelijk erg gezellig op sportpark Noord. Mede door een dopingcontrole (?) werd het nog veel later dan gepland, maar dat mocht de pret helemaal niet drukken. Om acht uur was de selectie weer thuis in de wetenschap dat opnieuw een heel belangrijke horde is genomen in een zware competitie, die nog elf finales kent. Van harte gefeliciteerd.

MvdW
Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marien Willemsen, Geoffrey Galata (75. Guido Moelee), Magid Jansen ©, Randel Shakison, Mark van den Boogaart, (80. Mitchell Theuns), Jonathan Richard Daan Sutorius, Edip Biberoglu, Pieter Koopman (60. Tom van den Brink), Melvin Grootfaam.
 

Voor samenvatting en interviews klik op http://www.rtvnh.nl/sport/178922/afc-blijft-koploper-na-winst-op-de-treffers-met-samenvatting-en-reacties

https://www.flickr.com/photos/126067985@N02/sets/72157663491842539 

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier