De Dijk - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT VOOR AANSPREKEND RESULTAAT TEGEN DE DIJK

Zondag aanstaande gaat de reis naar Sportpark Schellingwoude, thuisbasis van ASV De Dijk. Vooraf aan deze competitie ontmoetten AFC en De Dijk elkaar al op Sportpark Goed Genoeg in het kader van de KNVB-beker. Door twee doelpunten in de slotfase, toen AFC door een vroegtijdig vertrek van Sam Nijpels (2 x geel) defensief kwetsbaar was, plaatste de ploeg van Johan Twisker zich voor het hoofdtoernooi. Na een 2-1 thuiszege op HHC Hardenberg  kwam Ajax uit de koker tevoorschijn en mocht De Dijk in het bomvolle stadion van FC Volendam het opnemen tegen de 18-voudige bekerwinnaar.  Anders dan bij Swift-Vitesse bleef in Volendam een verrassing uit, maar De Dijk kon ondanks de 1-4 nederlaag toch terugzien op een uitstekende wedstrijd.

Niet zo heel erg gek, want deze ambitieuze vereniging, die graag de tweede Amsterdamse BVO zou willen worden, beschikt over een zeer sterke selectie. Dat was vorig seizoen ook al het geval toen De Dijk met vlag en wimpel kampioen werd in de Derde Divisie met een gigantische voorsprong op de naaste belagers Westlandia, Dongen en Hercules. Topscorer was toen Dennis Kaars met maar liefst veertig doelpunten. Het vertrek van Kaars naar FC Den Bosch werd dit seizoen opgevangen door het aantrekken van Abderrahim Loukili, sterspeler van FC Lienden, en superspits Jack Tuyp van FC Volendam, die in het betaalde voetbal in 363 wedstrijden 158 doelpunten maakte. Onlangs trok De Dijk ook nog de 20-jarige spits Adham el Adrissi van Ajax aan. Samen met spelers als Nabil el Gourari, Chakip Tayeb en Harry Zwarthoed doet debutant De Dijk voor weinig ploegen onder in de Tweede Divisie. Dat is tot dusverre dan ook gebleken.

Na elf wedstrijden staat De Dijk op een keurige negende plaats, dus nog net in het linker rijtje. Vijf keer werd gewonnen en  zes keer verloren. Een gelijk spel zit er nog niet tussen en dat is natuurlijk zeer efficiënt. De Dijk startte de competitie met een fraaie zege in Noordwijkerhout op VVSB en dat is niet heel veel ploegen gegeven. Daarna wisselden winst en verlies elkaar af. De grootste zege was op Achilles’29,  dat na een 6-1 nederlaag de bus in kon naar Groesbeek, de grootste nederlaag leed De Dijk in Werkendam. Het sterke Kozakken Boys won met 4-1. De laatste wedstrijd werd in Rijnsburg van de Uien gewonnen. Een wedstrijd waarin De Dijk de nodige veerkracht toonde. Nadat Rijnsburgse Boys een 0-2  achterstand (Amsterdamse goals van El Gourari en Mustapha el Ahahaoui) in de eerste helft had weggewerkt werden de geel-zwarten in de tweede helft getrakteerd op scores van Raymond Baten (afkomstig van Quick Den Haag) en El Idrissi, waardoor De Dijk met 2-4 won. Een knappe prestatie.

De voorsprong van De Dijk op de nummer zeventien AFC bedraagt na elf wedstrijden acht punten. Dat is beslist niet weinig, maar opvallender nog zijn de doelcijfers van beide Amsterdamse clubs. De Dijk maakte 22 doelpunten en kreeg er 24 tegen, AFC scoorde slechts 7 keer en kreeg er 18 tegen. Vergeleken met het vorig seizoen wel heel gekke cijfers voor The Reds. AFC stond toen na elf wedstrijden derde met 21 punten, drie punten achter de koplopers Jong AZ en GVVV. Dit met de doelcijfers 25 -21. Vorig seizoen lagen er om deze tijd dus al 25 in bij de tegenstanders, nu dus maar zeven. Bizar! De vraag is uiteraard wat hier de oorzaak van is. Heeft dit te maken met het nieuwe systeem, de komst van andere aanvallers, die nog moeten wennen, of zat het vorig seizoen vooral mee waar het dit seizoen vaak aan geluk ontbreekt? De meningen lopen uiteen. Feit is in ieder geval wel dat dit seizoen heel veel kansen gemist worden. Dat was ook het geval in de bekerstrijd tegen De Dijk eerder dit jaar en het eerste competitieduel tegen Achilles’29. AFC speelde toen misschien wel de beste wedstrijd tot nog toe maar liet verschillende 100% kansen onbenut. Een winnende start had veel kunnen betekenen. Helaas was dat niet geval en zijn ook de laatste drie wedstrijden verloren gegaan voor het team van André Wetzel, die na acht wedstrijden Ton du Chatinier opvolgde als trainer. Van FC Lienden en Katwijk werd thuis met resp. 0-1 en 2-3 verloren, afgelopen zaterdag trok Rijnsbugrse Boys thuis met 1-0 aan het langste eind. In alle drie de wedstrijden waren er mogelijkheden op een beter resultaat, maar daar bleef het dan ook bij. Nog is er met 23 wedstrijden te gaan niets verloren, maar een tussensprint voor de winterstop is natuurlijk wel zeer gewenst. Te beginnen aanstaande zondagmiddag tegen De Dijk, dat in El Gourari, Tom Ruder en Tayeb  met resp. 4, 4 en 3 goals zijn topscores heeft. Geen uitschieters dus zoals Castien bij Kon. HFC, Mengerink bij Katwijk en Van den Meiracker bij FC Lienden die ieder 10 doelpunten maakten. Maar bij De Dijk kunnen hel veel spelers waaronder ook Loukili, Tuyp en Idrissi. Bij elkaar een brandgevaarlijke aanval.

Wat gaat het zondagmiddag in deze stadsderby worden? Op papier heeft de ploeg van Johan Twisker de beste papieren. Hoewel De Dijk als gevolg van de sponsor perikelen thans ook een onrustige tijd kent staat er een gretige, talentvolle ploeg in het veld die niet makkelijk te kloppen zal is. Maar onmogelijk is het, zoals TEC en Lisse onlangs aantoonden, zeker niet. De ploeg uit Tiel zegevierde met 2-4 in Schellingwoude, Lisse met 0-3. Waarom zou AFC dat ook niet kunnen? Tot nog toe wisten The Reds twee keer te winnen, van Jong Sparta thuis met 2-0 en van IJsselmeervogels in Spakenburg met 0-1. Hoog tijd om hier een derde zege aan toe te voegen. Succes!

MvdW