De Dijk - AFC met verslag

The Reds tanken vertrouwen in Schellingwoude

AFC heeft de derby tegen De Dijk met 1-2  gewonnen. Op Sportpark Schellingwoude was het een zeer spannende wedstrijd met wisselende kansen. De start van The Reds was uitstekend en dat leverde dit keer niet alleen kansen op maar ook de openingsgoal. Vlak voor rust werd het 0-2. Na de thee ging De Dijk direct fel in de aanval.  De beloning bleef niet lang uit en met 1-2 op het scorebord kon het in de laatste 40 minuten nog alle kanten uit. Toch bleef de 1-2 stand gehandhaafd omdat De Dijk enkele riante kansen miste en AFC niet profiteerde van alle ruimte die geboden werd in het laatste deel van de wedstrijd. Door deze zege raakt AFC niet verder achterop op de concurrentie en geeft de eerste overwinning van André Wetzel in dienst van The Reds hoop op meer goede resultaten.

Vandaag spelen we tegen stadgenoot De Dijk dat het deze weken niet makkelijk heeft in verband met serieuze sponsorperikelen. Sportief gaat het de debutant in Tweede Divisie wél goed met een plaats in het linker rijtje. Niet zo heel gek, want  de selectie van De Dijk mag er zijn met uitstekende spelers als Abderrahim Loukili, Jack Tuyp, Tim Ruder en Nabil El Gourari.  Na een zwakke start is het voor AFC zaak om voor de winterstop nog een aantal wedstrijden te winnen, anders wordt de achterstand op de andere ploegen in het rechter rijtje misschien wel te groot. De uitslagen van afgelopen zaterdag waren beslist ook niet gunstig. Door de winst van Jong Sparta op VVSB  staan we nu zelfs laatste. Daar moet vandaag dus wat aan gebeuren.

Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, want  we zijn tot nog toe in dit seizoen nauwelijks in staat wedstrijden uit het vuur te slepen. Vaak doen we niet (veel) onder voor de tegenstander, maar breekt het gebrek aan scorend vermogen ons vlaggenschip op. Waar dat aan ligt? Een ander systeem met twee spitsen, het inpassen van veel nieuwe spelers, heel wat blessureleed of een flinke portie geluk? De meningen lopen uiteen. Om het geluk een beetje af te dwingen heb ik vandaag de AFC-sokken aangetrokken die ik (en ik niet alleen) in Italië kreeg van Dé Hurwits tijdens de trainingsstage van ons eerste. Hopelijk helpt het! Wat ook zou kunnen helpen is de opkomst van onze supporters. Die is gelukkig groot. In de bestuurskamer wint de AFC-delegatie het in omvang duidelijk op punten. Nu nog op het kunstgras van De Dijk, dat geen last lijkt te hebben van de overvloedige regenval .

Als de teams het kunstgras betreden ontbreken er bij beide teams heel wat spelers die je zou kunnen verwachten. Bij De Dijk missen we Achmed Ahahoul, Nabil El Gourari, Frank Schilder, Chahib Tayeb en ook de van Ajax bekende keeper Jeroen Verhoeven, die wordt vervangen door Stan Bijl. Bij AFC is de ziekenboeg ook flink in gebruik. Mark van den Boogaart, Tom van den Brink, Matthijs Jesse, Jonathan Richard en Ilias Zaimi kunnen niet spelen. Gelukkig is Sam Nijpels na zijn scooterongeluk weer inzetbaar. Hij begint nog wel op de bank, net als A 1 speler Bryan Iliohan. Bij AFC heeft Dean Huisman dit keer een basisplaats en dat is mooi in het kader van de zo gewenste doorstroming. Opvallend is ook de basisplaats van spits Eelke de Graaf, die van André Wetzel een nieuwe kans krijg. Als scheidsrechter Oostrom de derby op gang fluit is het droog en in het zonnetje is het vooral in de eerste helft goed toeven op Sportpark Schellingwoude. Op de vertrouwde zondagmiddag en dat is wel zo prettig.

Al snel in de eerste helft blijkt dat AFC vandaag niet voor een mager gelijk spelletje opteert. Vanaf minuut één wordt de aanval gezocht. Derre Kwee is in deze fase de grote aanjager en is doorlopend gevaarlijk voor het doel van De Dijk. Ook Milan Hoek is op dreef, maar moet met zijn fijn besnaarde spel wel uitkijken voor balverlies. Aan de andere kant test Abderrahim Loukili onze defensie met een paar dribbels en schiet hij een half metertje naast. Ook Jack Tuijp, die in het betaalde voetbal maar liefst 158 scoorde in 363 wedstrijden, meldt zich voor het eerst aan het front maar zijn inzet is geen probleem voor onze keeper Patrick Zonneveld. In de 14e minuut is het raak voor AFC. Aan de basis staat Koen Bosma die Derre Kwee op rechts aan het werk zet. De voorzet van Derre wordt door Eelke hard ingeschoten, maar keeper Bijl redt in eerste instantie. Gelukkig is onze uitstekende linksback Thomas van den Houten ter plekke om de rebound in het dak van het doel te schieten. Een mooie goal, zeer verdiend, want AFC is deze fase de beter voetballende ploeg. Langzamerhand gaat echter het team van trainer Jochem Twisker beter draaien en kan Patrick laten zien dat hij in topvorm is. Een kopbal van Tim Ruder tikt hij fraai uit de verste hoek. Even later krijgt Jack Tuijp met enig geluk de bal voor de voeten, maar de doelpuntenmachine is vrij voor Patrick dit keer niet bij de les. Het is opletten geblazen voor onze defensie. Onder regie van onze captain Magid Jansen weten we tot de rust de nul te houden. Rob Rietveld laat zich in het hart van onze verdediging ook niet onbetuigd. En het wordt nog mooier, want vlak voor rust scoren we weer. Dit na een prachtige voorzet van Thomas, die Eelke, na een luchtduel met keeper Bijl, in het doel kopt.  Het is vrijwel direct daarna rust. 0-2,  een mooie stand om de kleedkamer op te zoeken. Dit ook in de wetenschap dat we er met dit soort ballen op Eelke een gevaarlijk wapen bij hebben. Dat biedt beslist perspectief!

In de tweede helft kunnen we natuurlijk nog het een en ander verwachten van de thuisploeg. De Dijk zal het er zeker niet bij laten zitten. Hopelijk wordt het weer een hartverwarmende én sportieve strijd, temeer omdat de zon weg is en het steeds kouder wordt. Direct na het begin is het net geen 0-3. Het lukt Koen bijna de wedstrijd in het slot te gooien na een keepersfout van Bijl, maar het loopt nog net goed af voor de ‘stand in’ van Jeroen Verhoeven. Even later is het aan de andere kant van het veld wél raak na een mooie aanval over rechts via Tony Tol en oud-Ajaxied Adham el Idrissi, die door Tuijp dicht bij het AFC-doel in de 52e minuut onberispelijk wordt afgerond. 1-2, en die stand geeft De Dijk moed én energie om op zoek te gaan naar de gelijkmaker en meer. We moeten achter goed opletten en dat doet Johan Kulhan heel even niet. Zijn balverlies leidt tot een enorme kans voor Tuijp, maar tot ons grote geluk mikt de ex-Volendammer volkomen vrijstaand naast. Niet veel later is De Dijk er nog eens helemaal door op rechts maar Tol laat na een pass van El Idrissi de mooie kans liggen. AFC, met inmiddels Sam Nijpels in de ploeg voor Milan Hoek, verdedigt in deze fase de krappe voorsprong en hoopt op een alles beslissende counter via de invallers Melvin Grootfaam en de achttienjarige Bryan Iliohan die zijn debuut maakt in ons aller eerste.  AFC is in deze fase vooral gevaarlijk door enkele schitterende corners van Koen Bosma, waar wel wat meer mee gedaan had kunnen worden en een harde vrije trap, ook van Koen die door Bijl wordt overgetikt. Een mooie pass op Koen had eerder ook al een doelpunt kunnen opleveren. In de laatste minuten is het alle hands aan dek voor onze defensie. Tuijp treft het niet dat Marien Willemsen zijn inzet in blessuretijd van de lijn kopt. Het blijft dus 1-2, de derde zege van AFC is een feit.

Een blik op de ranglijst leert hoe belangrijk deze zege is. Veel van onze concurrenten hebben ook gewonnen, de achterstand is dus gelukkig niet nóg groter geworden. En we zijn weer van de laatste plaats af. Na een gelijk opgaande wedstrijd met wisselende kansen hebben we eindelijk weer eens gewonnen, waar we eerder vaak net de boot in zijn gegaan. Een overwinning op een niet kinderachtige tegenstander die moed en vertrouwen geeft  voor de komende wedstrijden. Zeker als ik weer de sokken van Dé aan trek. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Rob Rietveld, © Magid Jansen, Thomas van den Houten, Johan Kulhan, Milan Hoek ('67 Sam Nijpels), Dean Huisman, Koen Bosma, Derre Kwee (’81 Bryan Iliohan), Eelke de Graaf. (’79 Melvin Grootfaam).

Bekijk hier de samenvatting:

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier