Dag 3: Gran Canaria

Vrijdag 8 januari

Ook vanochtend zit iedereen weer fris en fruitig aan het ontbijt. De zon geeft ons ontzettend veel energie, elke dag weer, en dat is ook vandaag duidelijk te merken. Vrolijk dartelen we langs het ontbijtbuffet, waar iedereen inmiddels de weg blindelings weet te vinden.

 Na het ontbijt is het tijd voor een uitgebreide teambespreking. Wat is er goed gegaan tijdens de eerste 16 wedstrijden? Wat is er minder goed gegaan? En nog belangrijker: hoe gaan we ervoor zorgen dat we in de top 7 eindigen? Het resultaat van deze teambespreking verwachten we allemaal terug te zien tijdens onze eerste wedstrijd na de winterstop, uit tegen Rosmalen. Daar hebben we sowieso nog iets goed te maken..

Om 14:00 is het tijd om de weg in te zetten naar een klein stadionnetje hier in de buurt. Om 15:00 staat namelijk de wedstrijd AFC – VELO op het programma. Snel na het eerste fluitsignaal merken we al dat we weinig te duchten hebben van onze Zuid-Hollandse vrienden. Het balletje gaat zonder veel moeite makkelijk van voet naar voet, zonder dat VELO het echt vervelend lijkt te vinden. Al snel scoort Koen de 1-0 na een uitstekende corner van Edip. Nadat Jonathan op knappe wijze de 2-0 tegen de touwen schiet, is het verzet definitief gebroken. Wel blijft het oppassen geblazen om zonder kleerscheuren de wedstrijd uit te spelen, want er worden aardig wat “keekies” uitgedeeld. Of dat uit frustratie of onkunde is, blijft gissen. In de tweede helft scoort Mitchell nog de 3-0, maar veel meer valt er niet te vermelden. Een overwinning dus, al worden we hier niet heel veel wijzer van.

Zodra het laatste fluitsignaal heeft geklonken, gaat het al heel snel over andere dingen. Eigenlijk vooral over één ding en dat is de Silver Spoon. De bijzondere Silver Spoon avond staat namelijk vanavond op het programma. Met constante speldenprikjes wordt de druk langzamerhand opgevoerd. En met succes, want ook de extraverte Edip en Mallqui worden stiller en stiller. Eenmaal aangekomen op locatie wordt de avond op passende wijze geopend door Henk en nadat Daan als juryvoorzitter (de jury wordt gecomplementeerd met Melvin, Said en Hans) de sprekers kort heeft toegesproken kan het feest beginnen. Tom durft het aan om het spits af te bijten en doet dit verdienstelijk. Maar wat er na Tom gebeurt, dat is waarom deze avond elk jaar weer het hoogtepunt is van de  winterstage. Alle speeches (Tom, Frank, Edip, Mallqui, Laszlo, Matthijs, Koen, Pieter & Bart) komen recht uit het hart, iedereen durft enorm persoonlijke dingen met de groep te delen en het onderlinge respect is groot. We leren elkaar nog beter kennen en je ziet bijna letterlijk dat we dichter naar elkaar toegroeien. De waarde van deze avond is moeilijk in woorden te vatten, maar ik denk dat ik namens iedereen kan spreken als ik zeg dat het een hele bijzondere en dierbare avond is. Voor de jury alleen nog de ondankbare taak om een top 3 samen te stellen. Op een gedeelde derde plaats eindigen Laszlo Sandor en Pieter Koopman, waar vermeldt moet worden dat zowel Laszlo als Pieter verrassend goed uit de hoek kwamen. De tweede plaats is voor Edip. Met een humoristische en persoonlijke speech meer dan verdiend. Net als op het veld acteerde Edip met veel flair en zelfvertrouwen en dat is knap op een avond als deze. En dan de terechte winnaar. Frank Abbring. Frank heeft een lastig half jaar achter de rug op voetbalgebied. Hij valt vaak net naast de eerste selectie en het is voor hem niet de overstap geworden (tot nu toe) waarop hij gehoopt had. Toch heeft Frank een positieve, inspirerende en vooral superpersoonlijke speech gehouden, waar het makkelijk was geweest om een negatieve insteek te kiezen. Als we deze spirit van Frank kunnen vertalen naar het veld, dan worden we lachend kampioen. Een verdiende winnaar! Tenslotte heeft Bart met overtuiging de Linnen Lepel in de wacht gesleept en daarmee was het wederom een perfecte avond!

Na de Silver Spoon avond kreeg iedereen ruim de tijd om de ontlading te vieren. Alle bars en discotheken zijn uitgebreid beoordeeld, zo ook het aanwezige (vrouwelijke) publiek. Een topafsluiting van een topavond. Bedankt!

Daan Sutorius