Dag 1 in Barcelona

Dag 1: 5 januari 2014

Om 06:00 stond de  bijna voltallige eerste selectie klaar op Schiphol. Al snel werd duidelijk dat de veteranen diezelfde nacht een gezellig feestje hadden gehad. De spelers daarentegen stonden fris en fruitig (en op tijd) in vertrekhal 1. Helaas zonder de aanwezigheid van Magid Jansen, Joost Heij en Wibaut de Vetten, die om uiteenlopende redenen er dit jaar niet bij kunnen zijn.

Na een vlekkeloze vlucht arriveerden wij in Barcelona, waar een heerlijk zonnetje ons welkom heette. Ook werden wij prettig verrast door de kunde en de uiterlijke verschijning van onze reisleidster Solle. Na het inchecken in het hotel vertrokken wij naar het nabijgelegen strand, waar een 10 km loop op het programma stond. Onder aanvoering van de oude, maar nog altijd even fitte en sluwe Said werden (tegen)wind en het mulle zand getrotseerd.

Terug in het hotel wachtte een smakelijke lunch op ons. De heerlijke pasta en verse vis bleken een goede bodem te zijn voor een fantastische dag die op het programma stond. Naast het maken van prachtige foto’s bleek Marcel Koster ook nog over een ander talent te beschikken. Hij bezorgde ons namelijk kaartjes voor de wedstrijd FC Barcelona – Elche. Om half 3 vertrokken wij naar het indrukwekkende Camp Nou, waar grote sterren als Neymar en Iniesta wekelijks 100.000 man in vervoering brengen. Zo ook vandaag!

In een zacht winterzonnetje bleek eens te meer hoe mooi voetbal kan zijn. Onder leiding van een fabelachtige Iniesta werd Elche van het kastje naar de muur gestuurd. Ook Alexis Sanchez deed een duit in het zakje door drie keer te scoren.

Na een gemiste penalty van aanvoerder Xavi werden wij getrakteerd op een enerverend einde. De invalbeurt van Neymar en de 4-0 eindstand liet ons voetbalhart  voor even sneller kloppen.

 

Na deze middag stond ons de spannende avond der avonden te wachten: De Silver Spoon! Tijdens deze avond dienen alle nieuwelingen een memorabele speech af te leveren, als ware een vuurdoop voor hun verdere AFC carriére.

Onder leiding van Laurens Samsom en Hans van Rossum werd de druk al weken lang opgevoerd. Dit bleek niet zonder resultaat. Iedereen was het erover eens dat het niveau van de speeches zelden zo hoog heeft gelegen. De onverwachts pure toespraak van Tim Wulffraat, de emotionele toon van Yousef el Abdellaoui en de verpletterende performance van Pepijn Kluin lieten zien dat deze selectie ook naast het voetbalveld over de nodige kwaliteiten beschikt. In de fantastische ambiance van het  ‘El Gran Cafe’ liet elke spreker de aanwezige luisteraars met kippenvel achter. Uiteindelijk was het Pepijn Kluin die er met de prestigieuze lepel vandoor ging en zo zijn plekje in de AFC geschiedenis veilig stelde.

Ook de strijd om de Linnen Lepel, een traditie in het leven geroepen door Hans van Rossum, bleek een waar spektakel. De strijd tussen onze trainer en Bas ter Hoeven werd nipt in het voordeel van de  fysio beslist.

Het enige smetje op dit nu al legendarische trainingskamp is het ontbreken van teammanager Bob Duis. Mede dankzij zijn organisatie hebben we een ouverture van deze winterstage gehad als nooit tevoren.

 

Wout Meulemans & Daan Sutorius