Column: Gooit de KNVB de handdoek in de ring?

De directeur van de KNVB schrijft columns op hun site. Dat is leuk want dan lees je af en toe wat iemand bezighoudt.

In zijn laatste column (http://www.knvb.nl/info/38152/column-jan-dirk-vd-zee-alle-kinderen-laten-schitteren) lezen wij dat zijn achterban, dat zijn dus de amateurclubs, een beetje moe worden van de betaald voetbal organisaties die overal maar spelertjes weghalen. Vroeger was dat wel leuk voor de speler en de club, nu komt de speler zelf vaak van een koude overvolle kermis thuis en is het alleen maar onrustig voor de club die zijn spelers ziet vertrekken.
De talloze scouts die op jacht gaan, melden zich vroeger en vroeger in het seizoen. Je zult maar eens te laat zijn om de nieuwe topper te scouten. Ze staan naast elkaar, weten alles van elkaar en van de spelers en doen van alles om een spelertje – en zijn ouders – aan zich te binden.
Ouders worden uitgenodigd en uitgebreid ontvangen bij een wedstrijd in de Eredivisie of Jupiler league en het spelertje wordt een toekomst als prof in het vooruitzicht gesteld.
Afstanden zijn geen probleem met een gastgezin in de achterzak.
Dat het ook niet kan lukken vermelden we er niet bij. Want dat ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Als jij je goed ontwikkelt (wij kunnen je daar heel goed  bij helpen!) komt alles goed en speel je straks voor veel geld je favoriete spelletje.

Zo verkochten we vroeger ook beleggingsproducten. Gegarandeerd rendement!
Alleen mag dat niet meer. Het aantal mensen dat daardoor in de problemen kwam was veel te groot en nu hebben we toezichthouders die met regels de ongewenste praktijken de kop indrukken.
Met geld mag het dus niet meer, maar met kinderen gelukkig nog wel…….
Een simpel rekensommetje leert dat het natuurlijk totaal onmogelijk is om al die gescoute jeugdspelers op te leiden tot profvoetballer. Meer dan 90% haalt dat helemaal niet. In de beleggingswereld heet dat een zeer risicovol beleggingsproduct.
De risico’s hier zijn legio. Gedemotiveerde jongeren, schoolopleidingen die niet of niet goed worden afgemaakt, gezinnen die ongepland uit elkaar gaan, weg van je vriendjes waar het zo leuk mee is, etc..
De profclubs schieten met hagel op de spelers in de gedachte dat er dan altijd wel iets geraakt wordt.
Dat zal ook wel zo zijn, maar het is wel jammer voor al die jongens die niet geraakt worden. Met alle kennis van zaken bij de profclubs moet het toch mogelijk zijn om gerichter te scouten.
Tot zover zijn de columnist van de KNVB en ik het waarschijnlijk wel eens.

Maar dan komt de oplossing van de KNVB: zelfregulering bij de ouders en kinderen.
Die moeten zelf voldoende weerstand bieden tegen de aantrekkingskracht van profclubs die hun uiterste best doen om een speler binnen te halen.
Anders gezegd; ze moeten zelf bedenken dat het waarschijnlijk niet gaat lukken.
Dat is een raar uitgangspunt. Ieder jongetje – en meisje – wil prof worden. En de ouders vinden dat minstens zo belangrijk en hebben daar heel veel voor over.
En dan belt de profclub bij je aan……
En die stelling hoeft niet bewezen te worden, want dat is de praktijk van alledag al. Ze gaan namelijk vrijwel allemaal in op het aanbod van de BVO. Anders zouden we deze hele discussie niet hebben.

De KNVB die overal regels voor kan bedenken, meldt via de columnist dat zij er helaas niets aan kunnen doen. “We leven in een vrij land en bewegen mee op het ritme van de internationale voetbalwereld”.
Lekker dan. De enige organisatie die de positie heeft om iets te kunnen doen, die de belangen behartigt van alle clubs (dus ook de amateurs), zet zich zelf vast buitenspel.
Jammer van al die spelers, jammer van alle onrust bij de clubs, maar wij weten het ook niet.

Bij ieder ander (maatschappelijk) verschijnsel wat hierop lijkt zou dit een onmogelijke houding zijn.
Bij banken en beleggingsinstellingen hebben we een toezichthouder die reguleert, in het verkeer hebben we de politie die oplet, website providers kunnen gedwongen worden tot acties, maar bij voetbal kunnen we ineens niets.
Zelfregulering is mooi maar vindt in de regel plaats bij de aanbieders. De KNVB is de enige organisatie die nu blijkbaar vindt dat de klant dat maar moet regelen.
Dat is prima, maar mogen we dan ook zelf de buitenspelregel afschaffen, het nieuwe pupillenvoetbal links laten liggen en het doel wat lager maken?
Dat de grootste talenten het verdienen om een kans te krijgen om profvoetballer te worden is goed.
Goed voor het talent en goed voor het Nederlandse voetbal.

Daar zouden we samen de schouders onder moeten zetten. Een systeem ontwikkelen waar de profclubs en de amateurs samen succesvol aan mee kunnen werken.
Met respect voor ieders belang brengen we samen kennis en ervaring in. Moet toch kunnen in Nederland.

Beste KNVB, als je inmiddels erkent dat dit euvel de amateurclubs negatief raakt en ook je eigen individuele leden er de dupe van kunnen worden, ligt een iets actievere houding en een beetje regie dan niet meer op jullie weg dan de handdoek nu al in de ring te gooien?

W.W.