Clubs Tweede en Derde Divisie vernietigend over gevolgen beloftenteams

Vernietigend. Dat mag met recht de conclusie worden genoemd van het onderzoek dat Coöperatieve Vereniging Tweede Divisie, het Centraal Orgaan Hoofdklassen en de Belangenvereniging van Amateurvoetbalverenigingen hebben uitgevoerd onder de clubs in het top van het amateurvoetbal over het eerste jaar waarin beloftenteams zijn ingestroomd in de voetbalpiramide.

89%procent wil geen beloftenteams
Liefst 89 procent wil geen beloftenteams in de competitie. Niet alleen de sfeer en entourage is minder geworden vinden de clubs zelf, ze merken het ook direct in hun omzet en in de media-aandacht. Bovendien, zo blijkt uit het rapport, vinden topamateurclubs in grote meerderheid  (75%) verplichte promotie naar de Jupiler League allesbehalve een aantrekkelijk vooruitzicht. En ook driekwart van de clubs is tegen het verplichten van contractspelers. Het onderzoek van de belangenorganisaties is gebaseerd op twee enquetes: één werd voor het afgelopen seizoen gehouden en één erna.

BAV onderschrijft uitkomsten
“De resultaten laten niets aan duidelijkheid te wensen over”, zegt Willy Sticker, voorzitter van de CVTD en HSC ’21. “Clubs zien hun inkomsten uit recettes en horeca fors dalen door het gebrek aan publieke belangstelling voor wedstrijden tegen beloftenteams. Daarnaast is het spelen tegen een beloftenteam in een leeg stadion of op een veldje achteraf onaantrekkelijk en spelen beloftenteams met andere spelregels wat competitievervalsing in de hand werkt.” Ook de Belangenvereniging van Amateurvoetbalverenigingen (BAV) schaart zich achter de resultaten van de enquêtes. “Dit komt overeen met de uitkomst van de enquête die wij onder onze leden hebben gehouden”, voegt Jaap Bisschop, voorzitter van de BAV toe.

KNVB weet wat het te doen staat
Pikant is vooral de timing van de onderzoeksresultaten. De KNVB heeft immers aangekondigd binnenkort zelf met een evaluatie te komen van het eerste seizoen van de Tweede en Derde Divisie, alsmede de instroming van beloftenteams. Door de grote eensgezindheid in de opvattingen van de clubs in het onderzoek zou het buitengewoon vreemd zijn als de voetbalbond tot andere conclusies komt. Bisschop: “De KNVB gaat de komende weken ook zelf de veranderingen evalueren door de clubs hierover te bevragen”, zegt Jaap Bisschop, voorzitter van de BAV. “Het zou raar zijn als die tot andere resultaten komt. Als de KNVB echt naar de clubs wil luisteren, dan weet het wat het te doen staat".

Benieuwd naar de vernietigende uitkomsten van de enquete onder de clubs, lees dan hier het complete rapport.

Bovenstaand verslag is overgenomen van www.tweededivisie.org