BVV Barendrecht - AFC voorbeschouwing

KOPLOPER AFC REIST VOL VERTROUWEN AF NAAR BARENDRECHT 

Zaterdag aanstaande gaat de 92 kilometer lange reis naar Barendrecht, gelegen tussen Rotterdam en Dordrecht. Voor de derde keer in de geschiedenis. De eerste keer is alweer ruim zeventien jaar geleden toen we de Barendrechtse Voetbalvereniging (BVV) Barendrecht op 25 augustus 2007 ontmoetten in het kader van de KNVB-beker. AFC won op sportpark De Bongerd met 2-0 en Sjoerd Jens en Yama Hashemi maakten de doelpunten.
Door de komst van de Tweede Divisie en de goede prestaties van beide verenigingen in het laatste jaar van de Topklasse troffen AFC en Barendrecht elkaar eind 2016 weer, maar toen in Amsterdam. The Reds wonnen toen met 3-0 door goals van Koen Bosma, Magid Jansen en Matthijs Jesse. In Barendrecht werd in dat seizoen weer gewonnen, nu met 4-1. De Amsterdamse doelpunten waren van Matthijs, Koen, Edip Biberoglu en weer Matthijs. Afgelopen seizoen zou Barendrecht voor het eerst winnen van AFC. In eigen huis werd het op 16 november 2017 3-0 en onze jongens zakten toen in de vrieskou letterlijk en figuurlijk door het ijs. Halverwege de competitie zag het er bar en boos uit voor ons allereerste en alles wees in de richting van degradatie.

Maar zie, na de winterstop, zag de wereld er heel anders uit en begonnen de punten binnen te stromen. Inspirator was de tussentijds gekomen Raily Ignacio die met zijn doelpunten en enthousiasme AFC over het dode punt heen hielp. Oók in de thuiswedstrijd tegen Barendrecht die op 6 mei 2018 met 3-1 werd gewonnen. Raily scoorde toen op sportpark Goed Genoeg twee keer, Ilias Zaimi eenmaal. Onder regie van interim-trainer André Wetzel werd uiteindelijk niet alleen het vege lijf gered maar ook de derde periode binnengehaald. Eind goed al goed voor The Reds. Barendrecht eindigde in het seizoen 2017-2018 op een prachtige, met HHC Hardenberg gedeelde derde plaats achter Katwijk en Kozakken Boys. Dit onder de technische leiding van Adrie Poldervaart die na een succesvolle periode in Barendrecht aangesteld werd als hoofdtrainer van BVO Excelsior Rotterdam.

Bij Barendrecht is Albert van der Dussen dit seizoen de vervanger van Adrie Poldervaart. Een trainer en scout met veel ervaring opgedaan in de Haagse regio bij GDA, Velo, VUC, Haaglandia, HVV en ADO Den Haag, maar ook bij Jong Ajax, Fulham en Nederland onder 21. Van der Dussen kreeg te maken met een behoorlijk gewijzigde selectie. Tien spelers namen afscheid, waaronder keeper Mark van Splunter, die na een lange carrière stopte, Tim Eekman die naar Kozakken Boys verhuisde en sterspeler Joey Jongman die naar kampioen Katwijk overschrijving aanvroeg. Uiteraard zat de technische leiding van Barendrecht niet stil. De selectie werd o.a. aangevuld met keeper Nick van der Ploeg die de overstap maakte van Capelle, de verdedigers Ilias Ouled Ali (Xerxes DZB), Elso do Rosario Almeida (Excelsior Maassluis), de middenvelders Delano a Cohen (Quick Boys), Yarick Drost (Bruse Boys), Najim Haudary (SBV Excelsior) en Anass Masrhaimi (eigen jeugd) en de aanvallers Anthony Biekman (FC Dordrecht) en Rowendly Martijn (Alexandria’66). Een hele klus om al deze nieuwe spelers in te passen en dat is misschien de verklaring waarom de resultaten in dit seizoen tot nu toe tegenvallen.

Na twaalf wedstrijden staat Barendrecht op een met Jong Almere City gedeelde veertiende plaats met elf punten en een negatief doelsaldo van – 14. Alleen hekkensluiter VVSB doet het met een doelsaldo van -18 slechter. Een belangrijke oorzaak hiervan is de improductieve aanval. De rood-witten scoorden 14 keer en dat is het minste aantal in de Tweede Divisie. Aan Donny Navajas Sanchez ligt het niet, want hij maakte tot nu toe zes goals en is daarmee met afstand de gevaarlijkste schutter van Barendrecht. Successen waren er ook voor de BVV Barendrecht. Van Kon. HFC (1-0) en Scheveningen (3-0) werd thuis gewonnen, op Papendal was de ploeg van Van der Dussen met 0-1 te sterk voor Jong Vitesse. De laatste drie wedstrijden werd één punt gepakt. De spectaculaire thuiswedstrijd tegen Rijnsburgse Boys ging met 4-5 verloren, daarop werd het op De Bongerd 1-1 tegen FC Lienden en afgelopen zaterdag ging Barendrecht in Werkendam met 4-0 onderuit tegen Kozakken Boys. Buitenshuis is onze tegenstander zo wie zo minder op dreef dan thuis op het prachtige complex De Bongerd. Barendrecht verloor vijf van de zes uitwedstrijden. Ook het duel tegen DFS in de tweede voorronde van de KNVB-beker ging na verlenging in Opheusden met 2-1 verloren. Daarentegen werd dit seizoen thuis ‘maar’ twee keer verloren, twee keer gewonnen en twee keer gelijk gespeeld.

Net als Albert van der Dussen bij Barendrecht werd bij AFC Ulrich Landvreugd dit seizoen de nieuwe trainer. Uli zag enkele spelers vertrekken. Zo ging Eelke de Graaf terug naar zijn oude vereniging Odin’59, Ilias Zaimi naar Achilles Veen. Marien Willemse stopte na een glanzende carrière. Koen Bosma vertrok dit seizoen na enkele wedstrijden naar het Midden-Oosten voor zijn werk. De selectie werd aangevuld met de broers Kenny en Yordi Teijsse, die het afgelopen seizoen resp. voetbalden bij Cambuur en Quick Boys, Fouad Belarbi (Hercules) en Tim Linthorst (Berliner AK). Na een wereldreis sloot onlangs ook Tiemen van Hezel aan. Hij speelde de laatste vijf seizoenen bij HHC Hardenberg. Op papier een brede, sterke selectie met een slagvaardige aanval, gemeten aan het aantal doelpunten van sommige spelers in het verleden. De hooggespannen verwachtingen zijn tot nu toe uitgekomen, eigenlijk veel meer dan dat. Het winnen van de derde periode vorig seizoen werd gevolgd door het winnen van de eerste periode dit seizoen.

Na twaalf wedstrijden voert de ploeg van Uli Landvreugd de ranglijst aan, direct gevolgd door IJsselmeervogels en Jong Sparta. Negen duels werden gewonnen, twee verloren en één keer werd het gelijk. Op sportpark Goed Genoeg werden alle zes wedstrijden gewonnen, uit ging het lastiger getuige het 3-1 verlies tegen Kon. HFC, de bizarre 3-2 nederlaag tegen Jong Sparta, dat in blessuretijd ‘out of the blue’ twee keer wist te scoren en het doelpuntrijke gelijkspel (3-3) tegen Scheveningen. Daar staat tegenover dat Rijnsburgse Boys in eigen huis een 2-6 nederlaag te slikken kreeg tegen een ontketend AFC. The Reds scoorden er in de eerste periode op los. Van de 37 goals namen Raily Ignacio (11), Kenny Teijsse (9) en Yordi Teijsse (5) er 25 voor hun rekening. Ook in de KNVB -beker onderscheidde AFC zich. Telstar werd in Amsterdam met een historisch hoge 5-0 nederlaag geconfronteerd waarna Top Oss in de tweede ronde in een drijfnat Olympisch Stadion met 1-0 onderuitging. Na twee BVO’s uit de Keuken Kampioen Divisie wacht in Tilburg op dinsdag 18 december as. Eredivisionist Willem II. Spannend!

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag in en tegen Barendrecht? Met een blik op de ranglijst hebben The Reds natuurlijk de beste papieren. Wat betreft de onderlinge resultaten slaat de balans ook in Amsterdams voordeel door. Maar we moeten ook vaststellen dat Barendrecht dit seizoen thuis op het altijd lastige kunstgras beter voor de dag komt dan in uitwedstrijden en dat dat bij AFC grosso modo ook zo is. Bovendien maakt een kat in het nauw wel eens heel rare sprongen. We gaan het zien in het vertrouwen dat onze jongens ook in Barendrecht een koploper waardige prestatie gaan leveren. Succes!

MvdW