Beker: Spakenburg - AFC met verslag

AFC IS OOK IN DE BEKER SPAKENBURG DE BAAS

In een bij vlagen opwindend duel heeft AFC de bekerwedstrijd tegen SV Spakenburg met 1-0 gewonnen. Op de blauwe kant van de Westmaat hielden de nummers één en drie van de Tweede Divisie zich lange tijd in evenwicht met veel breedtespel. Invaller Guus van Weerdenburg koud 5 minuten in het veld besliste ruim in de tweede helft de wedstrijd met een vlammend schot. In de slotminuten werd de AFC-defensie nog flink beproefd, maar ook in deze fase was keeper Patrick Zonneveld de situatie steeds meester. Door deze zege bekert AFC in de volgende ronde tegen hoofdklasser Capelle.  

Vanavond een op papier lastige bekerwedstrijd tegen Spakenburg, dat derde staat in de Tweede Divisie, vier punten achter koploper AFC. De Blauwen zullen nu eindelijk wel eens willen winnen van The Reds, want de laatste vijf competitiewedstrijden leverden steeds winst op voor AFC. Met o.a. gevaarlijke spitsen als Floris van der Linden en Robin Eindhoven, die we ook kennen van Kon. HFC, en de goed koppende centrumverdediger Koos Werkman (vroeger rots in de branding bij HHC Hardenberg) is het oppassen geblazen. Jammer genoeg is de ambiance beneden peil. Door de Corona situatie is er geen publiek en het regent af en toe onbedaarlijk. Helemaal zonder supporters hoeft de thuisploeg het niet te doen, buiten de hekken maakt een groepje onophoudelijk lawaai. Als de teams het kunstgras betreden zien we dat Menno Heus bij Spakenburg onder de lat staat in plaats van Leon ter Wielen. Werd een bekerwedstrijd in het verleden wel eens aangegrepen om ook andere spelers te laten beginnen, vanavond kiest trainer AFC-Ulrich Landvreugd daar niet voor. Hij start met dezelfde basis als tegen ASWH drie dagen eerder.

Om 20.00 uur fluit scheidsrechter Kevin Puts voor het eerst en speelt AFC vervolgens de bal rond. Technisch vaardig en in rustig tempo worden risico’s vermeden, de Blauwen wachten rustig af. Langzamerhand zoekt AFC wat meer de diepte en vestigt vooral Oussama Siali de aandacht op zich met enkele schoten op doel. Jammer genoeg vliegen de curveballen naast of over. In het eerste half uur is Kenny gevaarlijk met een kopbal, mag Robbert Schilder aanleggen voor een vrije trap en is Raily er een keer op de linkervleugel vandoor, maar echt gevaarlijk is het allemaal niet. Aan de andere kant lijkt Patrick Zonneveld een rustige avond te krijgen. De eerste serieuze aanval van Spakenburg eindigt na 29 minuten in zijn veilige handen. Zo kabbelt de wedstrijd tot de rust verder met veel balbezit voor The Reds en weinig dreiging. Met uitzondering van een mooie actie van Melvin Grootfaam op de achterlijn, die niet verzilverd wordt. Vlak voor rust doen ook de Blauwen een duit in het zakje, maar de voorzet van Van der Linden op Eindhoven is net niet op maat. 0-0 derhalve, en mogelijk levert een kwartiertje rust meer vuurwerk op.

Als de ongewijzigde ploegen weer het veld betreden regent het pijpenstelen. Hopelijk regent het ook doelpunten. In ieder geval laat de ploeg van Eric Meijers zich nu wat meer zien en moet Patrick een paar keer handelend optreden. Heel veel kansen levert de dadendrang van de Blauwen echter nog niet op. Gevéro Markiet is supersterk in de lucht en grijpt steeds uitstekend in. In de 67e minuut is Eindhoven op de linkervleugel er gevaarlijk vandoor, maar zijn schot wordt fraai gestopt door Patrick. Aan de andere kant laat collega Heus zich niet onbetuigd na een diagonale schuiver van Cody Claver. Inmiddels wordt er ook gewisseld door Meijers en Uli. Bij Spakenburg komt Thomas van den Houten in het veld, onze oude linksback. Bij AFC maakt Guus van Weerdenburg zijn opwachting. Een cruciale fase in de wedstrijd breekt aan en beide invallers zijn er direct bij betrokken.

Het laatste kwartier is aangebroken en de spanning is opgelopen. Er hangt iets in de lucht, maar wat zal dat zijn? In de 72e minuut springt AFC door het oog van de naald na een goed genomen corner van Van den Houten die door Werkman hard langs Patrick wordt gekopt. Gelukkig staat Robbert Schilder op de goede plaats en kopt de bal uit het doel. Even later is het duidelijk hands van Robbert, een opstuitende bal tegen de hand, hij kan er niets aan doen. Natuurlijk schreeuwt alles wat blauw is om een penalty, want er zijn de laatste tijd heel wat vergelijkbare handsgevallen al dan niet met hulp van de VAR op de stip gegaan. Hands is hands, hoe onopzettelijk ook, en moet in het strafschopgebied bestraft worden met een penalty. Tenzij … Scheidsechter Puts vindt dit een tenzij-geval. Nog steeds 0-0 dus maar daar komt bij de eerstvolgende aanval van AFC verandering in als Melvin met een prachtige pass Guus wegstuurt en Guus de bal vervolgens in het dak van doel streept. Een geweldig doelpunt. Het spel is nu echt op de wagen en Spakenburg gooit alle remmen los. Meijers wisselt nog twee spelers.

Was de wedstrijd in de eerste helft nog een beetje saai, nu gebeurt er van alles. Patrick groeit in deze slotfase uit tot ‘man of the match’ met enkele mooie reddingen op schoten van Dekker en Van der Linden. Aan de andere kant krijgen onze spitsen steeds meer ruimte. Raily is er nu eindelijk een keer echt door maar wordt veel te hard onderuit geschoffeld door Frank Schilder. Met geel komt Schilder er genadig af. Inmiddels is ook Yordi Teijsse in het veld gekomen en samen met broer Kenny levert hij heel wat strijd. Tim Linthorst valt nog een paar minuten in voor Raily. Tim die weken aan de kant stond met een flinke blessure is gelukkig weer terug aan het front. De 90 minuten zijn voorbij. Nog 5 minuten extra tijd voor wissels en blessures. Van der Linden probeert het nog een keer maar zijn kopbal gaat naast. Pal voor tijd krijgt Spakenburg een vrije trap. Alle spelers verzamelen zich in het strafschopgebied van AFC. Bitter kopt de bal na de vrije trap van Dekker met een boog op de bovenkant van de lat. Hierna maakt scheidsrechter Puts er een eind aan en is AFC na deze zege in de tweede voorronde geplaats voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker.

AFC wint dus voor de zesde keer in successie van Spakenburg, er zullen weinig clubs zijn die dit kunnen zeggen. In de volgende bekerronde is Capelle de tegenstander. Deze hoofdklasser wist in noord-oost Friesland van Buitenpost te winnen door de penalty’s iets beter (5-6) te benutten. Op dus naar Cappelle aan den IJssel, naar Sportpark ’t Slot. Hopelijk een wedstrijd met veel publiek.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Dalian Maatsen, Gevéro Markiet, Robbert Schilder, Cody Claver, © Milan Hoek, Kenny Teijsse, Joël Tillema, Oussama Siali (’69 Guus van Weerdenburg), Raily Ignacio(‘90+1 Tim Linthorst) en Melvin Grootfaam (’78 Yordi Teijsse).

Naschrift redactie
MvdW mocht niet aanwezig zijn bij de wedstrijd. Maar zoals vele anderen kon hij via de streamingdienst van Eyecons, waar wiij melding van hebben gemaakt, de gehele wedstrijd bekijken.

Foto's zijn te zien in ons AFC Fotoalbum