Be Quick 1887 - AFC voorbeschouwing

Be Quick en AFC  binden voor het eerst de strijd aan in de Topklasse

Aanstaande zondag gaat de lange reis naar Haren waar wij in het Stadion Esserberg Be Quick 1887 ontmoeten. Haren zult u zeggen? Jawel, want het oudste stadion (1921) in  het noorden van  Nederland ligt tegen de stad Groningen aan. De iets minder jonge AFC’ers onder ons herinneren zich de geweldige jeugdtoernooien bij Be Quick. Een prachtige vereniging, in 1886(!) opgericht door leerlingen van het toenmalige Stedelijk Gymnasium (tegenwoordig het Praedinius Gymnasium).
In 1920 wordt al het sportieve hoogtepunt behaald met het Kampioenschap van Nederland.  Hierna laat Be Quick zich o.a. als Noordelijk kampioen (18 x) gelden.

Bij de invoering van het betaalde voetbal doet Be Quick 1887 aanvankelijk met redelijk  succes mee, maar ziet na een jaar of tien verder af van de BVO-status. GVAV heeft dan definitief de hegemonie in Groningen overgenomen. 
Bij de amateurs ontwikkelt Be Quick zich in de jaren negentig tot een stabiele hoofdklasser en mist de promotie naar de nieuwe Topklasse in 2009 en 2010 op een haar. Afgelopen seizoen wordt Be Quick kampioen in  de Hoofdklasse C en is promotie naar de Topklasse een feit.  

 

Be Quick debuteert dit seizoen dus in de Topklasse en dat met een selectie die maar liefst 37 veldspelers en vier keepers telt. Dit komt vooral omdat de complete A 1 van vorig seizoen aan  de selectie is toegevoegd.  Verder werden enkele spelers van buiten aangetrokken, waaronder doelman Hendrik Snijders (Nieuw Buiten), middenvelder Petrit Hoxhaj (WKE) en de verdedigers Bjorn Adams (Nieuw Buinen) en Jesse Renken (FC Groningen).  Het meest opvallend is echter de nieuwe trainer van Be Quick. Mischa Visser maakt zijn debuut als hoofdtrainer op het hoogste amateurniveau en is met 27 jaar ook verreweg de jongste trainer van de Topklasse.

 

De start van Be Quick in de Topklasse was heel behoorlijk. In de openingswedstrijd werd thuis met 3-3 gelijk gespeeld tegen HBS. De formatie van Mischa Visser stond na 90 minuten nog met 3-1 voor, maar zag in de slotminuten twee keer Jean Paul Saeijs over het hoofd. Een week later werd in Noordwijkerhout een gelijkspel (1-1) uit het vuur gesleept. Een mooie prestatie want VVSB is, zoals wij maar al te goed weten, thuis een zeer lastige tegenstander. Tussen beide wedstrijden door werd in Werkendam nipt met 2-1 verloren voor de beker van de sterke Zaterdag Topklaseer Kozakken Boys. 

 

AFC begon de competitie met een 3-2 nederlaag in Groesbeek, waar De Treffers in de allerlaatste minuut de drie punten binnen haalde. Afgelopen zondag werd thuis met 2-0 van FC Lienden gewonnen na een sterke eerste en een wat mindere tweede helft. De ploeg van trainer Willem Leushuis  won in Oud-Beijerland de bekerwedstrijd tegen Eerste Klasser SHO en mag het binnenkort in de tweede bekerronde thuis opnemen tegen FC Groningen (dat afgelopen woensdag de stadsderby tegen Be Quick met 3-0 wist te winnen). Al met al een  redelijk goede start van de Reds, dat zeker perspectief biedt voor het vervolg va de competitie.

 

Wie gaat er aanstaande zondag met de buit vandoor? Het is moeilijk te voorspellen. Zeker is dat beide ploegen op grond van de recente ervaringen tegen HBS en De Treffers in de slotminuten extra alert zullen zijn. Het is zuur om een mooi resultaat in ‘the dying seconds’ te verspelen. Het wordt, als de voortekenen niet bedriegen, een heel spannende wedstrijd tussen 2 stokoude verenigingen, die  mede door een grote en sterke jeugdafdeling springlevend zijn en die de ambitie hebben om op het hoogste amateurniveau goed voor de dag te komen.  Een wedstrijd dus om naar uit zien, met o.a. topkeepers als Hendrik Snijders en Youssef Abdallaoui, en topschutters als Rob van der Leij en Tim Wulfraat.
Een wedstrijd die ook voor onze supporters een 200 km lange reis zeker waard is.

 

MvdW