Barendrecht - AFC voorbeschouwing

AFC wil zich in Barendrecht in veiligheid spelen

Zaterdag aanstaande gaat de 96 kilometer lange reis naar Barendrecht, een 48.000 inwoners tellende stad tussen Rotterdam en Dordrecht.  Op het schitterende Sportpark de Bongerd ontmoeten we BVV Barendrecht, een club die qua omvang te vergelijken is met AFC. De Bongerd kennen we van de bekerwedstrijd in 2007, die door de Reds gewonnen werd met 0-2. Sjoerd Jens en Yama Hashemi tekenden toen voor de Amsterdamse doelpunten. Sindsdien hebben we nooit meer gespeeld tegen Barendrecht. Tot dit seizoen. In de Tweede Divisie werd de eerste competitiewedstrijd gespeeld op 3 december 2016. Hoewel het een duel was met veel kansen over en weer boekte ons eerste een ruime 3-0 overwinning op Sportpark Goed Genoeg. De doelpunten waren toen van Koen Bosma, captain Magid Jansen en Matthijs Jesse. Een ietwat geflatteerde, maar wel verdiende zege. Door dit resultaat steeg AFC na zestien wedstrijden naar een derde plaats met 28 punten. Barendrecht zakte naar een vijfde plaats, drie punten achter de Reds, maar wel met een wedstrijd minder gespeeld. Inmiddels zijn we 16 resp. 17 wedstrijden verder en staat Barendrecht met 46 punten op een veilige zevende plaats. AFC is door een zeer slechte reeks in 2017 in de gevarenzone terecht gekomen en staat nu veertiende met 29 punten.

Met nog twee wedstrijden te gaan is het onderaan langzamerhand bijzonder spannend. HHC, Spakenburg en Jong Vitesse staan resp. maar vier, vijf en zes punten achter op AFC. Zelfs UNA, dat tegen een veel sterker Jong Sparta, toch heel goede zaken deed, is met 41 punten nog niet helemaal veilig. Maar dan moet het wel bijzonder tegen zitten voor de strijdlustige geel-zwarten uit Zeelst. Er zijn heel wat scenario’s denkbaar. Ook voor AFC. Winst in Barendrecht  of in Amsterdam tegen Excelsior Maassluis is in ieder geval voldoende. Maar ook twee gelijke spelen kunnen voldoende zijn om directe degradatie dan wel het spelen van p/d-wedstrijden te voorkomen. Net als AFC hebben UNA (uit tegen Kozakken Boys en thuis tegen HHC), HHC (thuis tegen VVSB en uit tegen UNA), Spakenburg (uit tegen Jong Sparta en thuis tegen Katwijk ) en Jong Vitesse (uit tegen Excelsior en thuis tegen De Treffers) nog pittige wedstrijden voor de boeg. Veel spanning dus op de verschillende velden, te  beginnen aanstaande zaterdag tussen 18.00 en 20.00 uur. Hopelijk kunnen we om een uur of acht op Sportpark de Bongerd het glas heffen en opgelucht adem halen. 

Barendrecht kan, zoveel is duidelijk, in de laatste thuiswedstrijd vrijuit spelen. Er staat helemaal niets meer op het spel voor deze zaterdagvereniging. De kampioen (Jong AZ) is bekend, het beste amateurteam (Kozakken Boys) bijna ook. De ploeg van trainer Adrie Poldervaart, die onlangs is toegelaten tot de cursus betaald voetbal, is de laatste wedstrijden meestal goed op dreef. Achtereenvolgens werd thuis tegen FC Lienden gelijk gespeeld (2-2), in Zeelst werd knap van UNA gewonnen (2-3), in Haarlem van Kon. HFC flink verloren (4-1) en thuis van Jong Vitesse met 3-1 gewonnen. Afgelopen zaterdag werd ook in  Noordwijkerhout gewonnen (1-2) en dat is niet veel ploegen gegeven. Voor de rood-witten scoorden middenvelder Danny Monster na een combinatie met spits Ramy Salem en Dimitri Gomes Almeida na een pass van die andere  goede spits Daniël Esajas. Op Sportpark de Bongerd won Barendrecht dit seizoen tot nog toe vijf keer, vier keer werd verloren. De grootste thuiszege werd geboekt tegen TEC, dat toen nog niet versterkt was (5-0), de grootste thuisnederlaag was tegen Jong Sparta (1-6). In totaal staan tegenover twaalf zeges tien nederlagen. Tien keer speelde Barendrecht gelijk. Een echte middenmoter dus, met een geroutineerde ploeg die ongeveer even veel doelpunten maakt (54) als tegen krijgt (52). Een ploeg ook die het afgelopen seizoen heel weinig veranderingen onderging, ook niet tijdens de winterstop. Zo kan het kennelijk ook! 

In tegenstelling tot Barendrecht staat er voor AFC heel veel op het spel. Het degradatiespook kijkt immers om de hoek. Van de veertien wedstrijden na de winterstop werden er maar liefst tien verloren, twee gewonnen (Spakenburg en De Treffers) en werd het twee keer gelijk  (UNA en GVVV). Afgelopen zaterdag ging ook de belangrijke thuiswedstrijd tegen concurrent HHC met  2-3 verloren na een verdiende 2-1 voorsprong bij rust. Teleurstellend en ontzettend jammer, want zelfs een gelijkspel was waarschijnlijk genoeg geweest om ons te handhaven. Helaas ging een zeer strijdbaar HHC er uiteindelijk met de buit vandoor waardoor onze jongens nog alles uit de kast moeten halen om op dit niveau te kunnen blijven acteren. Maar we hebben wel meer voor hete vuren gestaan. Hopelijk gaat het nu wéér lukken en wordt een seizoen met hoge pieken en diepe dalen besloten met een ijzersterke eindsprint. Heel veel succes!

MvdW