Barendrecht - AFC voorbeschouwing

AFC wil dit seizoen goed afsluiten in Barendrecht

IJs en weder dienende gaat de 92 km lange reis aanstaande zaterdag naar Barendrecht, gelegen tussen Rotterdam en Dordrecht. Op Sportpark de Bongerd treffen we de Barendrechtse Voetbalvereniging (BVV) Barendrecht voor de derde keer in de geschiedenis. Op 25 augustus 2007 waren we op De Bongerd te gast in het kader van de KNVB-beker. Door een 0-2 zege (goals van Sjoerd Jens en Yama Hashemi) plaatste AFC zich toen voor de volgende ronde. Op 6 mei van dit jaar werd met 1-4 gewonnen (doelpunten van Matthijs Jesse (2x), Koen Bosma en Daan Sutorius). Een resultaat dat in de strijd tegen degradatie met groot gejuich ontvangen werd. Het werd een helemaal Super Saturday voor onze club omdat Zaterdag 1 op deze dag voor de tweede keer in successie kampioen werd en daardoor promoveerde naar de Hoofdklasse. Vorig seizoen werd thuis op 3 december 2016 met 3-0 gewonnen van Barendrecht. Een terechte, maar wel wat geflatteerde zege, want de rood-witte formatie van trainer Adrie Poldervaart miste de nodige kansen. Voor AFC waren Koen, captain Magid Jansen en Matthijs wél succesvol. Al met al een 100% resultaat tegen deze sympathieke vereniging die met meer dan 2000 leden de grootste is van de regio. Barendrecht speelt net als AFC al heel lang op het hoogste amateurniveau en beschikt over een prachtig complex met vijf kunstgrasvelden, vier natuurvelden en een recreatieveld. Met uitzondering van het hoofdveld is het sportpark voor iedereen toegankelijk, zeer bijzonder.

De vraag is of we die 100% score zaterdag as. in stand kunnen houden. Gelet op de ranglijst is dat harde noodzaak voor AFC, maar ook een lastig karwei. Ons aller eerste staat laatste met elf punten, vijf punten achter Jong Sparta, dat zich door een tussensprint inmiddels net boven de degradatiestreep heeft geklasseerd. Nog steeds is het maken van doelpunten dit seizoen het grote euvel. De elf goals van AFC steken schril af tegen het totaal van alle andere verenigingen. In de laatste wedstrijd tegen GVVV had ook onze defensie het zwaar te verduren gelet op de vier goals van de runner up en de vele saves van onze keeper Patrick Zonneveld. De gewenste ommekeer is er dus nog steeds niet, maar wat niet is kan natuurlijk wel snel komen!

Makkelijk zal het zeker niet worden aanstaande zaterdag want Barendrecht draait dit seizoen tot nog toe uitstekend getuige de vijfde plaats op de ranglijst. Opvallend daarbij is dat niet alleen zeven keer werd gewonnen, maar ook zes keer werd verloren met in totaal een negatief doelsaldo (-2). Met zo’n efficiënte score kan je dus ver komen. AFC verloor tot op heden tien keer en heeft 12 punten minder dan de ploeg van trainer Adrie Poldervaart. Met de vorm van Barendrecht zit het ook wel goed. Weliswaar werd afgelopen zaterdag in Werkendam met 3-0 verloren, de vier wedstrijden daarvoor tegen Achilles’29 in Groesbeek (1-2), FC Lisse (3-0), GVVV in Veenendaal (2-3) en Excelsior Maassluis (2-1) werden gewonnen. De grootste zege thuis was, zoals al gemeld, tegen FC Lisse met 3-0, de grootste nederlaag op De Bongerd was dit seizoen tegen onze stadgenoot De Dijk, 1-3. Goed voorbeeld doet goed volgen! Wanneer we iets verder kijken naar de recente prestaties van Barendrecht valt op dat de basis vrijwel steeds dezelfde spelers telt waaronder de van Deltasport afkomstige keeper Lee-Quincy Cheuk-A-Lam en de veel scorende  Ramy Salem (5), Joey Jongman (5) en Ali Khaldi (4). Op de keeper na speelt Barendrecht ongeveer met dezelfde basis als vorig seizoen en dat sorteert kennelijk succes.

Wat gaat het worden in de laatste wedstrijd van 2017? Barendrecht start gelet op de ranglijst én de resultaten van de laatste tijd als favoriet. Helemaal kansloos is een bezoek aan de De Bongerd echter zeker niet gelet op het feit dat Barendrecht in deze competitie naast drie zeges (TEC, Excelsior en FC Lisse), ook twee keer thuis gelijk speelde tegen VVSB en HHC en ook twee maal verloor van FC Lienden en De Dijk. AFC won tot nog toe twee keer uit. In Spakenburg werd het 0-1 tegen IJsselmeervogels en in Schellingwoude 1-2 tegen De Dijk. Hopelijk kunnen we een derde zege aan dit overzichtelijke totaal toevoegen. Het zou een mooie afsluiting zijn van een teleurstellende periode en een mooie opmaat betekenen voor een geslaagde tweede competitiehelft in 2018. Veel succes.

MvdW