Barendrecht - AFC verslag

AFC SLUIT 2017 TELERSTELLEND IN BARENDRECHT EN HOOPT OP BETERE TIJDEN

Anders dan op 6 mei van dit jaar verloor AFC afgelopen zaterdag in Barendrecht. Werd het aan het eind van de vorige competitie nog 1-4 voor The Reds, nu werd 2017 afgesloten met een 3-0 nederlaag. Door dit resultaat heeft ons eerste na 16 wedstrijden de rode lantaarn vast in handen en zal er in 2018 uit een totaal ander vaatje getapt moeten worden om degradatie te voorkomen. Vooral aanvallend moet het heel veel beter. AFC scoorde tot nog toe nog niet eens 0,7 doelpunt per wedstrijd, een ongekend laag gemiddelde. Over het hoe en waarom hiervan zal de komende weken ongetwijfeld nagedacht worden teneinde de productie in de tweede seizoenshelft drastisch op te voeren.

We reizen  vandaag weer af naar Sportpark de Bongerd waar de BVV Barendrecht zijn domicilie heeft.  Zes maanden geleden waren we op dit mooie complex reeds te gast om een langer verblijf in de Tweede Divisie veilig te stellen. Daar slaagden onze jongens  toen wonderwel in, misschien ook wel een beetje geholpen door het feit dat er voor Barendrecht toen niet veel meer op het spel stond. Matthijs Jesse was in deze wedstrijd met twee goals en  twee assists op Koen Bosma en Daan Sutorius ‘the man of the match’. De 1-4 winst leidde tot grote blijdschap én het voornemen om het niet nog een keer zo ver te laten komen. Inmiddels zit de competitie er dit seizoen bijna voor de helft op en zit ons eerste opnieuw in zeer zwaar weer. Een overwinning zou vandaag dan ook weer bijzonder welkom zijn. Niet alleen zouden we daardoor op gelijke hoogte kunnen komen met TEC en aansluiting kunnen vinden met andere clubs in het rechter rijtje, maar er zou op deze manier ook veel vertrouwen gewonnen kunnen worden voor de rest van het seizoen. Het is natuurlijk wel een beetje hopen op een klein wondertje, want ons eerste is al langere tijd zeer matig op dreef, terwijl Barendrecht het in deze competitie uitstekend doet getuige de vijfde plaats op de ranglijst. Maar er zijn heel wel gekker dingen gebeurd in de voetbalgeschiedenis en aan die wetenschap  houden we ons vandaag maar even vast.

Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Smit het kunstgras betreden zien we dat Melvin Grootfaam, Rob Rietveld  en Derre Kwee, terug van een schorsing, vandaag in de basis staan. Tom van den Brink, Milan Hoek, Johan Kulhan én Matthijs Jesse beginnen op de bank. Ilias Zaimi en Jonathan Richard zijn door blessures niet beschikbaar. Onze trainer André Wetzel kiest dus voor een versterkt defensief centrum en aanvallend ingestelde backs. De negentienjarige Dean Huisman begint weer in de basis. Ook Barendrecht telt een negentienjarige, Ali Khaldi. Bij de rood-witten blijkt keeper Marc van Splunter bij de warming up nog niet fit genoeg te zijn. Hij wordt vervangen door Lee-Quincy Cheuk-A-Lam. Deze ver voor zijn doel staande keeper wordt in de 6e minuut verrast door een schot van Dean, die het net als Koen Bosma tegen IJsselmeervogels van eigen helft probeert. Helaas gaat de bal dit keer een metertje naast. In de 18e minuut  mag AFC niet klagen na een fraaie voorzet van Tim Eekman, die door de vrijstaande Bas Maurits over wordt  gekopt. Niet veel later is Koen heel dicht bij de openingsgoal uit een corner van Marien, de kopbal verdwijnt net naast de verkeerde kant van de paal. Langzamerhand wordt de thuisploeg wat sterker, maar heel veel gevaar levert dit nog niet op. Dat wordt wel anders als Dean de bal veel te zacht terugspeelt en Maurits alleen door mag richting onze keeper. Gelukkig is Patrick Zonneveld in topvorm en weet hij ook deze 100% kans onschadelijk te maken. Voor rust krijgt Barendrecht nog een grote kans, maar de voorzet van Khaldi van links wordt van heel dichtbij over gekopt door de boomlange Melvin Winterberg.  De laatste kans in de eerste helft is voor Koen. Zijn vrije trap rand strafschopgebied verdwijnt helaas een paar meter naast het doel. Daarmee gaan de ploegen rusten met een o-o stand en is nog van alles mogelijk.

Alles en dat omvat ook het weer, want direct na rust worden de spelers én Kees en Edwin achter het doel getrakteerd op een enorme hagelbui.  In een mum van tijd is het kunstgras voorzien van een witte spekgladde toplaag. De veranderde condities missen hun uitwerking niet op de wedstrijd. Een schuiver van Thomas van den Houten glibbert in de 48e minuut uit de handen van keeper Cheuk A-Lam. Koen probeert de rebound in het net te schieten maar wordt daarbij zwaar gehinderd door een speler van Barendrecht. De bal gaat er weer niet in en de scheidsrechter ziet ook er geen penalty in.  Op z’n minst een twijfelgeval, maar we moeten het er maar mee doen. Drie minuten later is het aan de andere kant wél raak als Magid Jansen zich aan de zijlijn verslikt in de snelheid van uitblinker Ramy Salem. Sam Nijpels probeert Salem nog af te stoppen in het strafschopgebied maar dit gaat wel ten koste van een penalty, omdat de rechterspits over het uitgestoken been van Sam duikelt. Captain Tim Eekman schiet Barendrecht vanaf elf meter vervolgens onberispelijk naar 1-0.  Niet veel later verdubbelt Barendrecht deze voorsprong na een razendsnelle counter via Monster  die met een verre bal de snelle Salem aan de rechterkant bereikt. Ondanks storend werk van Sam weet hij van buiten naar binnen in een vol strafschopgebied met links de korte hoek te vinden. Een mooie goal, onhoudbaar voor Patrick, maar onze defensie ziet er weer niet al te best uit.

AFC is na die twee goals binnen drie minuten het even helemaal kwijt en de kansen stapelen zich op voor de rood-witte formatie van trainer Adrie Poldervaart, die zich gedurende hele wedstrijd goed laat horen. Achtereenvolgens zijn Mourits, Salem, Eekman en Winterberg dicht bij een derde goal. Wetzel wisselt in de 71e minuut en brengt twee middenvelders (Milan Hoek en Johan Kulhan) voor twee andere middenvelders (Dean en Mark). Opmerkelijk. Het helpt wel een beetje want in de slotfase krijgt AFC ook enkele mogelijkheden om nog wat aan de stand te doen. Koen, weer hij, is twee keer gevaarlijk en Derre Kwee ziet een schot via het been van zijn tegenstander naast het doel verdwijnen. De beloning is er aan het eind van de wedstrijd voor de ploeg die daar het meest recht op heeft en dat is Barendrecht. Khaldi kan in blessuretijd een voorzet van Jeffrey Aarts bij de tweede paal ongehinderd inschieten en bepaalt hiermee de eindstand op 3-0.  De eerste nederlaag tegen Barendrecht is een feit. Hoe anders was het eerder dit jaar, toen de rood-witten het op snelheid en slagkracht ruim moesten afleggen tegen The Reds. Er kan kennelijk in een half jaar veel gebeuren.

Na de 0-4 nederlaag vorige week tegen GVVV dus weer een dikke nederlaag aan het eind van dit jaar en dat is pijnlijk. Niet alleen scoren we niet, ook onze defensie vertoont inmiddels wat haarscheurtjes. In de korte winterstop meer dan voldoende ‘input’ om over na te denken. Een andere aanpak is echt nodig om uit de gevarenzone te komen. AFC verloor elf van de zestien wedstrijden, won er maar drie en maakte in totaal elf goals. Cijfers waar je niet trots op kan zijn en die bij de start van dit seizoen ook absoluut niet voorzien waren. Aanvallend valt het met name erg tegen en dat terwijl er toch heel wat spitsen in onze selectie zitten. Tijd om het roer om te gooien. Hopelijk vinden staf en spelers een goed recept voor de 18 wedstrijden na de winterstop. De trainingsstage in Valencia biedt naar verwachting voldoende inspiratie om in 2018 een flinke sprong  op de ranglijst te kunnen maken. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Rob Rietveld (’81 Tom van den Brink), Sam Nijpels,  © Magid Jansen, Thomas van den Houten,  Dean Huisman (’71 Milan Hoek), Mark van den Boogaart (’71 Johan Kulhan), Derre Kwee, Melvin Grootfaam en Koen Bosma.

Voor foto's zie ons AFC – Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting: