Barendrecht - AFC met verslag

Koploper AFC is ook Barendrecht de baas in enerverend duel
Op sportpark De Bongerd behaalde AFC de tiende zege van het seizoen. Wie had gerekend op een sprankelend duel kwam bedrogen uit. De rode kaart al vroeg in de wedstrijd had een verlammende werking op de wedstrijd. De tien van Barendrecht toonden zich strijdvaardig, maar waren op de lange duur niet opgewassen tegen The Reds. Twee goals van Yordi Teijsse brachten AFC in veilige haven. Raily Ignacio bepaalde de eindstand op 0-3. Door deze overwinning en het puntenverlies van de concurrentie staan The Reds na dertien wedstrijden fier bovenaan, vier punten voor op de nummers twee en drie Jong Sparta en IJsselmeervogels.

Het is koud en bewolkt als we de bus instappen. De reis gaat naar Barendrecht, in flink tempo. De gordels moeten om, de chauffeur heeft er zin in! Hopelijk geldt dat ook voor onze jongens, want over een uur of wat wacht een lastige klus. Tegen Barendrecht dat dit seizoen nog niet goed op gang is. Dat komt door het vertrek van enkele ‘sterkhouders’ (Joey Jongman naar Katwijk, Tim Eekman naar Quick Boys), het moeten inpassen van een flink aantal nieuwe spelers, enkele langdurige blessures en schorsingen van o.a. Danny Monster. En daarbij komt ook nog dat de topscorer Navajas Sanches vanmiddag niet beschikbaar is omdat hij actief is op de catwalk in Milaan. Toch lastig vanmiddag, want een kat in het nauw maakt rare sprongen. Zeker op het reusachtige kunstgrasveld, waar AFC afgelopen seizoen kansloos was en met 3-0 verloor.

Hoewel een aantal spelers van The Reds zeker ook op de catwalk uit de voeten kunnen kan trainer Uli Landvreugd vanmiddag toch over een redelijk complete selectie beschikken. Ook captain Magid Jansen is na een lange blessure weer (bijna) inzetbaar. In de ziekenboeg zitten alleen nog Sam Nijpels, wel weer actief op trainingsveld en Tom van den Brink. Koen Bosma is voor langere tijd voor zijn werk vertrokken naar het Midden-Oosten. In de bus mijmert uw scribent over de tactiek van de tegenstander. Wat heeft trainer Albert van der Dussen, de opvolger van de door Excelsior Rotterdam aangetrokken Adrie Poldervaart, voor ons in petto? Speelt hij afwachtend, zoals Frankrijk dat onlangs deed tegen Nederland, of zwaar op de aanval met zoals Nederland liet zien in de tweede helft tegen Frankrijk, óf een strijdbare mix van beiden, zoals het verjongde Duitsland vorige week praktiseerde tegen het de hemel in geprezen Nederlands elftal. Direct aanpakken, vooral de sleutelspelers op het middenveld niet in balbezit laten komen. Laatstgenoemde tactiek verdient natuurlijk de voorkeur, maar is ook niet zonder risico’s. Spelers gaan er flink in, soms te flink, en je houdt die enorme inzet maar gedurende bepekte tijd vol. De terugval daarna kan (te) groot zijn.

We gaan het allemaal zien als de spelers onder leiding van scheidsrechter Joey Kooij het veld betreden waar de zee aan herfstblaadjes nog maar net voor het grootste deel van het veld zijn verwijderd. Bij Barendrecht drie wijzigingen ten opzichte van het team dat vorige week met 4-0 verloor van in Werkendam van Kozakken Boys. Marouane Bakour, Jeffrey Aarts en Burak Dogan nemen de plaatsten in van Yorik van Deelen, Ali Kahldi en Anthony Biekman. Een erg jonge ploeg volgens Van der Dussen, maar dat valt wel mee met een gemiddelde leeftijd van 25,5 jaar. Uli Landvreugd start met dezelfde, dit keer in het groen-wit (!) gehulde basis als tegen HHC Hardenberg, die een gemiddelde leeftijd kent van 26,7 jaar. Met Yordi Teijsse als schaduwspits achter Raily Ignacio en twee ‘echte’ buitenspelers, Melvin Grootfaam en Fouad Belarbi. Een aanval die dit seizoen al 37 keer heeft gescoord, een hoge score mede door dat Kenny Teijsse, die afwisselend vooral op het middenveld en in de achterhoede te vinden is en toch negenmaal scoorde. Super de luxe!

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Kooij wordt al heel snel duidelijk voor welke tactiek Barendrecht vandaag gekozen heeft. Vanaf minuut één zit men er bovenop en wordt onze spelers geen meter ruimte gegund. De eerste aanvallen zijn dan ook voor de thuisclub, de eerste gele kaart ook na drie minuten na een forse overtreding van Bas Mourits. In de tiende minuut krijgt ook Yordi geel, de scheidsrechter laat niet met zich spotten. De spelers zijn gewaarschuwd, maar Ilias Oulad Ali kennelijk niet, want in de twaalfde minuut torpedeert hij Yordi op het middenveld en kan na de rode kaart het veld verlaten. Op de rand spelen brengt risico’s met zich mee en dat breekt Barendrecht nu behoorlijk op. In het opstootje hierna krijgt Kenny geel omdat hij zich in de ogen van de scheids te veel opwindt over de zware overtreding op zijn broer. Als de kruitdampen zijn opgetrokken pakt AFC het initiatief en is via Derre Kwee en vervolgens via Melvin Grootfaam gevaarlijk. Jeffrey Aarts en keeper Nick van der Ploeg weten echter een openingstreffer te voorkomen. Maar ook Barendrecht laat zich ondanks het ondertal in deze fase niet onbetuigd. Marouane is er aan de linkerkant vandoor, maar tot ons geluk draait hij weer terug en kan onze defensie ingrijpen.

Het is nog steeds 0-0, een echte vuist kan AFC nog niet maken. Daarvoor verloopt de opbouw te langzaam, zijn de passes van de groen-witte The Reds te onnauwkeurig. Na een minuut of dertig komt daar verbetering in. Raily rond een prachtige aanval goed af, maar keeper Van der Ploeg ligt adequaat in de weg, niet veel later schiet Melvin net naast. AFC drukt en Kenny mag in de 33e minuut van een meter of dertig een vrije trap nemen. De bal stuitert voor de voeten van Thomas van den Houten die met een schuiver in de verste hoek de keeper kansloos maakt. 0-1, maar tot verbazing van iedereen steekt de grensrechter zijn vlag omhoog wegens hinderlijk buitenspel van Melvin. De beelden laten later zien dat de heer Ossewijer niet voor niets zijn vlag heeft opgestoken. In de 42e minuut is het voor rust toch nog raak na een voorzet van Fouad die door Raily wordt ingekopt. Keeper Van der Ploeg kan er met de vingertoppen nog net bij maar heeft geen kans als Yordi de rebound van dichtbij in schiet.

0-1, een verdiende ruststand op basis van de kansen, maar niet op grond van het vertoonde spel want onze jongens toonden zich in de eerste helft niet op hun best. Aan de andere kant is er nauwelijks gevaar te duchten van het tiental van Barendrecht, maar je weet het natuurlijk nooit met zo’n tussenstand. Ook in de tweede helft krijgen de rood-witten enkele corners en een paar vrije trappen die er zo maar in kunnen vliegen. Gelukkig staat onze defensie na de thee goed en bokst Patrick Zonneveld de hoge ballen vakkundig weg. Eén keer lukt dat niet, maar invaller Qjel Krolis kopt de bal na een corner naast. AFC gaat op zoek naar het verlossende tweede doelpunt en scoort na een aanval over veel schijven, maar ook dit zaalvoetbaldoelpunt gaat wegens buitenspel niet door. Barendrecht heeft inmiddels drie keer gewisseld. Chriastiaan Dabaghian noodgedwongen door een ongelukkige botsing bij een luchtduel.

Uli Landvreugd laat zijn basis nog even staan en ziet zijn keus gerechtvaardigd door een goal in de 77e minuut die met een aanval via Melvin begint. Zijn lepe pass op Fouad eindigt uiteindelijk in een puntgave corner van Milan Hoek die door Yordi bij de tweede paal prachtig in de verste hoek wordt gekopt. Een klasse doelpunt dat de wedstrijd beslist. De aanvallen van AFC komen nu wel regelmatig door en Raily is heel dicht bij zijn twaalfde goal in deze competitie. Aarts redt ten koste van een overtreding en mag blij zijn dat de scheidsrechter de bal niet op de stip legt. Het is uitstel van executie want Raily scoort niet veel later met het hoofd uit een afgemeten voorzet van Fouad. De score kan nog verder oplopen, maar Fouad straft een foutieve terugspeel een op een met Van der Ploeg niet af. Matthijs Jesse, ingevallen voor Melvin, knalt hoog over. In de slotminuten is er ook plek voor Johan Kulhan en Tiemen van Hezel die Yordi en Kenny komen vervangen. Wat AFC betreft is de koek hiermee op. Voor Barendrecht nog niet, maar Milan Hoek, net als Kenny overal op het veld te vinden, weet in blessuretijd een kopbal van Bas Mourits na een corner op de doellijn te pareren. Niet veel later is ook deze wedstrijd geschiedenis.

Een strijdbaar Barendrecht redde de eer dus net niet en moest na Kozakken Boys weer een flinke nederlaag slikken. Hoewel Van der Dussen Barendrecht op camera de morele winnaar noemde was op de 3-0 zege van The Reds weinig af te dingen. AFC was mede door het numerieke overwicht de baas op De Bongerd, maar had wel veel tijd nodig om dit tot uitdrukking te brengen in de score. Anderzijds moeten we de lat ook weer niet buitensporig hoog leggen. Tien van de dertien wedstrijden winnen is bijzonder knap, veertig doelpunten maken natuurlijk ook. We kunnen er erg blij mee zijn, net als met de positie op kop die door het puntenverlies van IJsselmeervogels en Jong Sparta nog meer kleur kreeg. Nog 21 duels te gaan, te beginnen volgende week zondag thuis om 14:00 uur tegen Jong Vitesse. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, Tim Linthorst, Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse (’84 Tiemen van Hezel), Milan Hoek, Yordi Teijsse (’84 Johan Kulhan), Fouad Belarbi, Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (’82 Matthijs Jesse).

Voor het beeldverslag en interviews klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier