ASWH - AFC voorbeschouwing

OP NAAR HENDRIK-IDO-AMBACHCHT: HET MOOISTE DORP VAN HET LAND

Zaterdag aanstaande gaan we op bezoek bij ASWH in Hendrik-Ido-Ambacht, zuidoostelijk gelegen van Rotterdam. Op Sportpark Schildman speelde AFC nog nooit, alleen daarom is de 95 kilometer lange rit de moeite waard. Volgend seizoen speelt ASWH (Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht) zeer waarschijnlijk een divisie lager, dus dat maakt de uitwedstrijd tegen de wit-zwarten helemaal bijzonder. De Algeheel Amateurkampioen van 2005 maakt een heel lastig seizoen door. Voor de winterstop ging het nog wel met negen punten uit twaalf wedstrijden. En toen in februari 2022 de competitie werd voortgezet leek het er op dat trainer Rogier Veenstra het lek boven had met drie zeges op GVVV, Excelsior Maassluis en Jong Sparta. Maar daarna werd in veertien wedstrijden nog maar één punt gehaald.  Afgelopen zaterdag viel definitief het doek in Veenendaal waar ASWH met maar liefst 6-0 van concurrent GVVV verloor. Met nog vier wedstrijden te gaan is de achterstand op de Blauwen negen punten en is ook het doelsaldo duidelijk in het nadeel van de Ambachters. Rekenkundig is ASWH nog niet gedegradeerd, feitelijk natuurlijk wel. In het seizoen 2019-2020 debuteerden de wit-zwarten onverwacht in de Tweede Divisie en eindigden ze na 24 wedstrijden stijf onderaan. Het voortijdig stoppen met de competitie vanwege Corona redde toen de Ambachters. Die reddingsboei is er dit keer niet.

ASWH en AFC ontmoetten elkaar drie keer in de Tweede Divisie, steeds op sportpark Goed Genoeg. Op 12 oktober 2019 werd het 4-0 na een 1-0 ruststand. Yordi Teijsse en Raily Ignacio maakten er ieder twee, met assists van Foud Belarbi (2x), Kenny Teijsse en Johan Kulhan. Op 3 oktober 2020 won AFC met de hakken over de sloot. Sam van de Kreeke opende de score voor de Ambachters, waarna Gévèro Markiet een voorzet van Cody Claver in de touwen kopte. Jesper van der Bosch schoot ASWH vervolgens naar een 1-2 voorsprong. De ploeg van Rogier Veenstra leek af te stevenen op een verrassende zege, maar een ongelukkige handsbal gooide roet in het eten. Joêl Tillema maakte van elf meter in de slotfase weer gelijk. En tot overmaat van ramp  tikte de net ingevallen Yordi Teijsse een voorzet van Cody in de ‘dying seconds’ binnen. Op 9 maart jl. was ASWH weer te gast in Amsterdam en hoopte de goede start na de winterstop voort te zetten tegen de Reds. Maar de Ambachters waren vooral in de eerste helft onmachtig. Een veel sterker AFC scoorde echter maar één keer in de eerste helft via Splinter de Mooij, waarna het in een gelijk opgaande tweede helft nog even spannend werd. Tien minuten voor tijd besliste Joël Tillema de wedstrijd in het voordeel van AFC, dat dus tegen ASWH nog de maximale score heeft.

Bovenin de Tweede Divisie lijken de kaarten inmiddels wel geschud. Katwijk wordt waarschijnlijk komende zaterdag kampioen en is dit seizoen met uitzondering van een dip na de winterstop ongenaakbaar. Regerend kampioen AFC kwam er dit keer beslist niet aan te pas. Kijkend naar de resultaten van ons aller eerste valt vooral het grote verval op gedurende het seizoen. In de eerste periode stond AFC na twaalf wedstrijden met 23 punten tweede, in de tweede periode na elf wedstrijden met achttien punten zevende en in de derde periode na zeven wedstrijden zestiende met maar negen punten. Ook de doelcijfers spreken boekdelen. Eerste periode: 26-15, tweede periode 17-12 en derde periode: 9-16. Nog vier wedstrijden de kans om het seizoen 2021-2022 goed af te sluiten, te beginnen op Sportpark Schildman in Hendrik-Ido-Ambacht.

ASWH maakte dit seizoen tot nu dertig doelpunten en loopt dus precies één op één. Met vijf doelpunten is Daniël Wissel topscorer bij de Ambachters. Maar hij zal het slot van de competitie niet meer meemaken. Afgelopen weekend is voortijdig een eind gekomen aan de samenwerking met trainer Rogier Veenstra die Wissel meenam uit Zeeland, waar beiden actief waren bij Goes en Zeelandia Middelburg. Wissel gaat terug naar oude vereniging Goes. Sam van de Kreeke maakte dit seizoen vier doelpunten en is regelmatig de gevaarlijkste spits van ASWH. Ook Van de Kreeke gaat aan het eind van dit seizoen vertrekken en voetbalt volgend seizoen bij Barendrecht. De technische leiding van ASWH zal op zoek moeten naar een nieuwe selectie want naast de twee genoemde spitsen gaan nog veel meer spelers vetrekken uit Hendrik-Ido Amacht. Ook centrale verdediger Gilmaro van de Werp vertrekt naar Barendrecht. Drie spelers spelen volgend seizoen bij Kozakken Boys: keeper Bryan Janssen, middenvelder Fabian Korperaal en linksbuiten Diego Snepvangers. De vaak uitblinkende rechtsback Clarence Bijl stapt over naar SC Feyenoord en centrale verdediger Levi Bouwense naar kampioen Katwijk. Ondanks de rode lantaarn van ASWH zijn de spelers kennelijk wel in trek. Opvallend! Dat geldt ook voor trainer Rogier Veenstra die hoofd van de jeugdopleiding wordt bij BVO Excelsior Rotterdam.

Bij AFC zijn ook al verschillende veranderingen aangekondigd met betrekking tot het eerste elftal. Zo vertrekken trainer/coach Ulrich Landvreugd, assistent-trainer Said Moumane en teammanager Jeroen Brussee. Zij maken plaats voor de technische leiding van AFC Zaterdag 1 onder leiding van trainer/coach Benno Nihom. Wat betreft de ‘va et vient’ van de spelers: Koen Wesdorp, die in 2021 van ASWH naar AFC kwam, speelt volgend seizoen bij Spakenburg, Thomas Verhaar gaat met zijn broers voetballen bij VOC en Melvin Grootfaam maakt de overstap naar AMVJ. Inmiddels is ook bekend dat vleugelaanvaller Darren Maatsen (nu Quick Boys) en middenvelder Kevin Visser (nu FC Volendam) volgend jaar voor AFC spelen. Dat geldt ook voor middenvelder Noa Benninga die nu nog bij Hoofdklasser Swift acteert. De aandacht gaat in deze fase dus al weer uitdrukkelijk uit naar het volgend seizoen, zeker, zoals in het geval van AFC en ASWH, er dit seizoen nog maar weinig eer te behalen is.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden op Sportpark Schildman? Op papier is AFC natuurlijk de favoriet. Een blik op de ranglijst laat dat overduidelijk zien. Anderzijds zijn onze jongens de laatste tijd beslist niet in grootse vorm, hoewel er jl. zaterdag in de tweede helft tegen Noordwijk behoorlijk gespeeld werd ondanks de afwezigheid van Raily. Onze topspits speelt tegen ASWH wél mee en dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel. ASWH heeft het thuisvoordeel. Maar het is de vraag of de Ambachters de dreun te boven zijn van de 6-0 nederlaag in Veenendaal tegen concurrent GVVV. De spreekwoordelijk strohalm was hiermee definitief verdwenen. We gaan het zaterdag zien in Henrik-Ido-Ambacht

Waar de Waal stroomt en nog tuinders in hun kassen vaardig zijn

Waar een oude dorpskerk torent en de mensen aardig zijn

Daar ligt Ambacht dat ons lief is als een parel in het land

Voor ons is dat toch onbetwist het mooiste dorp van Nederland.*

MvdW

* Eerste couplet van lied in 1982 geschreven ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van Hendrik-Ido-Ambacht