ASWH - AFC 3 - 3 met verslag en TV samenvatting

WISSELVALLIG AFC GEEFT 3-0 VOORSPRONG WEG

AFC heeft in Hendrik-Ido-Ambacht niet kunnen winnen van rode lantaarndrager ASWH. Op basis van een groot deel van de eerste helft was dat haast niet te geloven. De Reds waren heer en meester, speelden uitstekend en scoorden ‘maar’ drie goals. Een uit de lucht gevallen goal van de Ambachters zette de onderhoudende wedstrijd op zijn kop, die na een spannende tweede helft eindigde in een 3-3 gelijkspel. AFC zakte door dit resultaat naar de zevende plaats op de ranglijst, ASWH is door het verlies van GVVV nog steeds niet gedegradeerd.

Vandaag gaat de reis naar Hendrik-Ido-Ambacht waar we op Sportpark Schildman ASWH ontmoeten. Bijzonder, want we speelden hier nog nooit tegen Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht, dat in 2005 Algeheel Amateurkampioen werd. De ploeg van trainer Rogier Veenstra bungelt na dertig wedstrijden helemaal alleen onder aan de ranglijst en kan vandaag degraderen naar de Derde Divisie met negen punten achterstand op GVVV. Voor AFC staat er al een tijdje niet veel meer op het spel, meer dan de huidige zesde plaats op de ranglijst zit er dit seizoen niet in. Waarschijnlijk zijn we om 17.00 uur na lange tijd regerend kampioen af, want het ziet er naar uit dat Katwijk vanmiddag de kampioensvlag mag hijsen. Volgend seizoen zijn er weer nieuwe kansen. Eerst vanmiddag tegen ASWH, dat de laatste 12 (!) wedstrijden heeft verloren, vorige week zaterdag tegen naaste concurrent GVVV met 6-0. Wat doet dat allemaal met de tegenstander van vandaag?

Als we de spelers het kunstgrasveld zien betreden onder aanvoering van scheidsrechter Stijn van Zuilichem zien we dat bij ASWH acht spelers in de basis staan die volgend seizoen bij een andere club spelen. Drie spelers vertrekken naar Derde Divisionist Barenrecht, twee naar Kozakken Boys, en drie spelers resp. naar SC Feyenoord, Smitshoek en kampioen in spe Katwijk. Een andere basisspeler, topscorer Daniël Wissel, heeft vorig week al afscheid genomen van ASWH, hij gaat terug naar zijn oude club GOES. DE vraag dringt zich op hoe het kan dat de spelers van ASHW zo gewild zijn. De ploeg staat immers stijf onderaan en heeft in de laatste acht wedstrijden slechts één keer gescoord. Onbegrijpelijk dus, misschien kunnen we het raadsel vanmiddag oplossen. Bij AFC is keeper Patrick Zonneveld weer terug na een blessure en valt de basisplaats van Djuric Ascension op. Hij is verkozen boven Derre Kwee, voormalig speler van het jaar bij AFC, Derre begint op de bank. Oussama Siali is er vanmiddag vanaf het begin bij. Bij de selectie missen we om uiteenlopende redenen Thomas Verhaar, Melvin Grootfaam, Robbert Schilder en Mohamed Betti .

Het is erg mooi weer, veel publiek heeft voor een andere bestemming gekozen. Enkele AFC’ers hebben de moeite genomen om hun eerste in Hendrik-Ido-Ambacht aan te moedigen. Hopelijk zien ze een stralend goed AFC aan het werk, wat er lekker op los scoort. Gelukkig spelen onze jongens in het mooie rode shirt met de zwarte V, maar helaas ook met een witte broek. Geen gezicht! Alles is zo’n beetje hiermee vooraf wel gezegd.  We moeten na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van Zuilichem direct opletten want al na tien seconden krijgt AFC een corner. De bal wordt weggewerkt door de ASWH-defensie, maar de toon is gezet. Een voorzet van Djuric op Oussama eindigt hierna in de zeer grote handen van Bryan Janssen die volgend seizoen bij Kozakken Boys tussen de palen staat. De eerste kans voor de thuisploeg ontstaat na een counter, maar de groot en sterk ogende spits Lester Pires is veel te bescheiden: in plaats van te schieten geeft hij de bal af en kan de AFC-defensie alsnog ingrijpen.

Onze jongens combineren er inmiddels lekker op los. Een voorzet van Djuric vanaf de achterlijn bereikt de goed spelende Guus van Weerdenburg die de bal in de 12e minuut prachtig in de kruising schiet. 0-1, en AFC gaat door. Een voorzet van Joël Tillema wordt vervolgens door Raily Ignacio op magnifieke wijze met een boogbal in het net gedeponeerd. Een fantastische goal (zie de TV-samenvatting), zijn negentiende van dit seizoen. Een kwartiertje gespeeld, en even later is het weer bijna raak, maar Splinter wacht net iets te lang met schieten. Splinter, Guus en Oussama zijn daarna keer op keer gevaarlijk voor het doel van keeper Janssen, maar met enig kunst en vliegwerk lukt het hem de stand op 0-2 te houden. Tot de 34e minuut, want tegen de knal Dalian Maatsen van buiten het strafschopgebied is geen kruid gewassen. 0-3, wedstrijd gespeeld, zou je zeggen. Maar een fout van Djuric wordt in de 36e minuut genadeloos afgestraft door Fabian Korporaal. De wedstrijd is nu va beide kanten ‘on fire’ en om dat te onderstrepen schiet Cody Claver de bal op de late na een steekpass van Guus en koppen de witzwarten de bal ook op de lat na een corner vlak voor rust. Maakt AFC de klus na de thee af of komen de Ambachters nog helemaal terug?

Als de ongewijzigde teams aan de tweede helft zijn begonnen hebben we al snel het antwoord op deze vraag. Via goals in de 48e en 53e minuut van Sam van de Kreeke en Pires staat het al snel gelijk en is de 1-3 voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. Hoe is dit mogelijk? Tegen een ploeg die in acht wedstrijden één doelpunt heeft geproduceerd, en waarvan de topscorer niet meer meedoet. Het antwoord is simpel, onze defensie staat twee keer niet op te letten, grijpt niet resoluut in. Anderzijds is ook een groot compliment voor ASWH op zijn plaats. Na alle malheur van de laatste tijd wordt de rug gerecht en wordt alles op alles gezet om de vanmiddag de volle buit binnen te halen. Vooral Pires is moeilijk in toom te houden. Langzamerhand komt ook AFC weer wat beter in de wedstrijd en zijn Joel met een schot net over en Splinter met een kopbal net naast dicht bij een treffer. Het wachten is op tweede goal van Raily, maar die wordt met alle geoorloofde en niet geoorloofde middelen verdedigd. Wat betreft het laatste:  onze spits zou toch wel wat meer mogen rekenen op de scheidsrechter. Het gesjor en getrek neemt af en toe groteske vormen aan. Wat moet er dan gebeuren om een vrije bal te krijgen? Rogier Veenstra (volgend seizoen hoofd van de jeugdopleiding bij Excelsior Rotterdam) en Ulrich Landvreugd (volgend seizoen lid van de technische staf van Telstar) wisselen er inmiddels op los. Bij AFC is Matthijs Jesse in het veld gekomen. Enkele rushes van hem leiden tot gevaar, maar niet tot doelpunten. De AFC-koek is wat dat betreft wel op. Aan de andere kant moet Patrick al zijn keeperkwaliteiten aanwenden om Pires van het winnende doelpunt af te houden. Je had het ASWH bijna gegund. Maar het blijft bij 3-3 en daar is men in Hendrik-Ido-Ambacht ook gelukkig mee.

Na afloop is het nog gezellig in het clubhuis van ASWH. Hoewel er nog een sprankje hoop is toont het gastvrije bestuur zich ook realistisch: volgend jaar spelen de Ambachters weer gewoon in de Derde divisie, met een nieuwe, sterk verjongde ploeg en een nieuwe hoofdtrainer. We wensen ASWH het allerbeste. En wie weet spelen we over enkele seizoenen weer een competitiewedstrijd in Hendrik-Ido-Ambacht. Wat betreft de afronding van dit seizoen: hopelijk kunnen onze jongens thuis tegen Excelsior Maassluis (aanstaande dinsdag), uit tegen TEC (aanstaande zaterdag na het Jaardiner op vrijdag) en op 4 juni thuis  tegen IJsselmeervogels laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Aanvallend, met fraaie doelpunten zoals we die vandaag hebben bewonderd, maar ook verdedigend. Dat laatste kan echt veel beter. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Djuric Ascension, Dalian Maatsen, Tim Linthorst (58’Gévèro Markiet), Cody Claver, © Milan Hoek, Guus van Weerdenburg, Splinter de Mooij (’87 Segün Owobowale),Joël Tillema, Raily Ignacio en Oussama Siali (74’ Matthijs Jesse).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier