AFC zat. 4 - Spakenburg 2 : hoe liep dit af?

Zaterdag 13 november 2021 – de dag van de drie grote belevenissen: de nieuwe Covid-maatregelen gaan in, Oranje met Louis kan zich kwalificeren voor het WK in Qatar en AFC zat4 (3e klasse) ontvangt Spakenburg 2 (hoofdklasse zaterdag) op Sportpark Goed Genoeg. Een wedstrijd in de knock-out fase van het bekertoernooi – de snelste weg naar Europa!

Ook voor deze wedstrijd waren er onzekerheden in de selectie. Onze keeper Manus speelde met een breuk(je) in de pols, captain SvB7 had last van z’n heup, Roog heeft onlangs z’n kruisband gescheurd, Bram nog herstellende van een schouderkwetsuur en Geert hinkelt nog maar op één been.

Spakenburg arriveerde met de bus. Geen OV-bus maar een spelersbus met groot hun naam in blauw en wit op de zijkanten. Het had er alle schijn van dat Spakenburg verwachtte dat de AFC-bus geparkeerd stond voor het doel. Niets bleek minder waar te zijn! AFC speelde gewoon volgens de Hollandsche school: 1-4-3-3 en was fel op de bal. Ondanks het goede combinatiespel was er na 15 minuten spelen een slippertje van Banki. Hij gleed uit bij het uitverdedigen, waardoor de linksbuiten vrij kon doorlopen en de bal breed gaf op de spits. 0-1 Spakenburg. Overigens dient gelijk gezegd te worden dat Banki zijn slippertje ruimschoots heeft goed gemaakt. De rots in de branding – samen met Gerry – hield het in het vervolg van de wedstrijd potdicht achterin.

Aan onze kant kwamen er meerdere goede kansen via onze buitenspelers. Onze linksbuiten Taar kreeg een paar flinke tikken te verwerken, omdat z’n mandekker hem niet kon volgen. Al snel kreeg laatstgenoemde de gele prent.

Ook wij kwamen een aantal keer gevaarlijk in hun zestien en Niels maakte daar dankbaar gebruik van. De schwalbes die hij op de training elke keer liet zien kwam nu wel heel erg van pas. Een pingel werd versierd, welke hij vervolgens zelf koelbloedig in de hoek schoot: 1-1.

Rust

Spakenburg hoopte de pot op conditie naar zich toe te kunnen trekken. Maar AFC4 was vooral mentaal klaar voor de tweede helft. Spakenburg probeerde te combineren maar het lukte keer op keer niet om het stugge middenveld van AFC te passeren. Na de zoveelste passeerbeweging van Taar en de zoveelste overtreding van z’n mandekker kreeg deze eindelijk z’n tweede gele kaart. Spakenburg ging tactisch wisselen en AFC kreeg iets meer ruimte om te voetballen. Na onnavolgbaar tikkie-takka voetbal van AFC werd de bal vervolgens diep gespeeld op Eloy. Net buiten de zestien werd hij onderuitgehaald en rolde de bal in de handen van de keeper. Gelukkig had de scheidsrechter z’n fluit al in de mond en kregen we de vrije trap. Helaas kwam eruit het borstzakje niet de juiste kleur en bleef Spakenburg met 10 man op de mat staan. Het kanon van AFC4, Wout-Jan, legt de bal neer en ziet de muur net te dichtbij staan. Het deert hem niet, want hij heeft z’n plan al uitgestippeld: hard langs de muur. Na vijf ferme passen vuurt hij de bal tegen het net: 2-1 in de 78ste minuut!!!

Zie hier de besliising

Spakenburg moet nu komen en geeft extra gas. AFC krijgt het zwaarder en Manus moet flink aan de bak. Ook ons middenveld krijgt het zwaar, maar blijft fel. Eloy krijgt na een discutabele eerste gele kaart, z’n tweede na een licht vergrijp. Nu is het 10 tegen 10. Ondanks een bloedstollende slotfase, wordt het laatste kwartier zakelijk en professioneel uitgespeeld. AFC 4 bekert door!

De blijdschap bij het team, maar ook van de toeschouwers en tevens AFC-legendes als Marian en Jeroen Brussee zullen we niet snel vergeten. Wij willen langs deze weg dan ook de zaterdag-commissie bedanken voor de pitchers bier en hopen snel weer gezamenlijk succes te zullen behalen.

Tot slot dan nog een kleine oproep: vier jaar geleden hebben we met kienen ‘de spelersbus voor een wedstrijd’ gewonnen. Onze voorstellen kwamen toen elke keer niet goed uit. Deze tegoedbon zouden we graag bij de volgende bekerwedstrijd willen inzetten, mits we natuurlijk elders voetballes moeten geven!