AFC zat. 1 swingend naar volgende ronde in districtsbeker

Dinsdag 25 februari: AFC zat. 1 swingend naar volgende ronde in de districtsbeker (6-1)
Soms speel je een wedstrijd waarin alles lijkt te kloppen.
De Zaterdag 1 speelde op dinsdagavond zo’n wedstrijd in de strijd om de beker tegen hoofdklasser Volendam.
Al voor rust scoorde Zep vanuit een penalty na een overtreding op Mike en Daryl verdubbelde de voorsprong tot de ruststand.
Door blessures waren er al twee wissels voor de rust en eentje kort na de rust, maar het spel werd daar zeker niet minder door. De breedte van de selectie betaalde zich uit.
In de tweede helft tekende Mauritsio, die dit keer op het middenveld was beland, de belangrijke 3-0 aan. 
Maar het ervaren Volendam gaf zich nog niet gewonnen en na de 3-1 leken ze zelfs even op weg te zijn naar de aansluiting.
Die gedachte was van korte duur.
Vanaf de aftrap zorgde een fraaie aanval meteen weer voor de 4-1, Syrano trof doel in de korte hoek. Daarna waren nog geen tien minuten nodig om de set winnend af te sluiten: 6-1 door goals van Gijs en Tom.
Voor scheidsrechter Bas de Haan was dit zijn laatste wedstrijd na een mooie carrière van tien jaar op de amateurvelden. Hij sloot deze op karakteristieke wijze af op sportpark Goed Genoeg.
Na de knappe overwinning van de Zondag 2 tegen AFC‘34, heeft AFC nu twee teams in de koker zitten voor de achtste finales. Het kan slechter.

Opstelling AFC zat. 1: Gijs van Zetten (k), Danny Goedkoop, Rob Rietveld, Daryl Gerritsen (Nicolas Parqui), Wessel Westerhof (Syrano Morrison), Mauritsio Helstone, Michael Mol, Tom van den Brink, Dean van Zwieten, Zep Swijghuisen Rijgersberg, Mike van den Steenhoven (Gijs Niehe)
Trainer/coach: Benno Nihom, assistent-trainers: Maarten van der Schaaf en Joey Singels, keeperstrainer: John de Lange, teammanager: Tim de Groot, fysio: Bas Ris, verzorger: Dennis Schröder

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Rectificatie uitslag AFC Zaterdag 1 – Volendam
Een paar dagen geleden plaatsten wij een verslag met de uitslag van bovenstaande wedstrijd. Op zich was die juist, maar met het oog op het beleid dat wordt uitgedragen door directeur amateurvoetbal Van der Zee, hadden we de uitslag beter niet kunnen melden. Het spelplezier bij de spelers van Volendam gaat er zo vanaf.
Van der Zee heeft namelijk aangekondigd dat we het beleid in de jeugd waarbij geen uitslagen en standen meer worden bijgehouden, moeten uitbreiden. Voor het spelplezier. Om te beginnen tot de competities Onder 12 jaar. De achtergrond is nobel: het indammen van het fanatisme van met name ouders en ook wel bij trainers en leiders. En dat alles ook als gevolg van het ambitieuze KNVB plan van een paar jaar geleden, Winnaars van morgen. Los van het feit hoe je winnaars ontdekt als je niet bijhoudt wie er wint, komt de vraag of dit zinnig is. Als je twaalf bent ga je naar de middelbare school. Er komt toch echt een tijd dat je als kind er wel tegen moet kunnen dat je een keer wint en een keer verliest in het leven.

Maar misschien is de aanleiding wel heel anders. Het plan van de Winnaars van Morgen is een aantal jaren geleden bedacht omdat het Nederlands Elftal een paar eindtoernooien miste en in het Europees voetbal deden we ook niet echt mee. Het moest beter. Kort na de introductie van het plan werd Nederland wel weer succesvol met voetballers die nooit last hebben gehad van alle wijzigingen die in het jeugdvoetbal nu zijn ingevoerd.
Met andere woorden: was het allemaal wel zo nodig. Misschien wordt de jeugd nu wel veel minder goed opgeleid met alle nieuwe spelvormen en regelaanpassingen. En dan hebben we over een jaar of tien ons eigen probleem gecreëerd. Tenzij je bijstuurt of…..niemand er achter komt. En dat laatste bereik je natuurlijk als je niet meer bijhoudt wie er wint of verliest. De generatie die nu Onder 10 is weet niet wat het betekent om kampioen te worden met na afloop patatje in de kantine, want dat houden we voor hen al een paar jaar niet meer bij. En daar komen nu weer twee jaar bij als Van der Zee in April zijn zin krijgt. Als we dat beleid nou in de toekomst gewoon gelijk laten lopen met deze leeftijdsgroep, dus over twee jaar bepalen dat we bij Onder 14 ook niet meer de standen bijhouden, kom je er nooit meer achter, winnen en verliezen verdwijnt volledig naar de achtergrond. Briljant bedacht.

In de praktijk merken we dat spelers vanaf een bepaalde leeftijd wel degelijk willen strijden voor iets, een prijs. Gaat gepaard aan leren omgaan met winnen en verliezen.
Helemaal juist dat bij de allerjongsten dat volledig ondergeschikt moet zijn, maar hoe lang wil je dat volhouden. Ik vrees inmiddels dat dat heel lang gaat worden. Nogmaals, het doel is nobel en noodzakelijk. Het vaak overdreven prestatiegerichte gedrag indammen is prima, omdat veel spelertjes daar niet op zitten te wachten. Niet ieder jongetje of meisje is nu eenmaal op weg naar een betaalde voetbalcarrière. Maar dat gedrag dwing je zo niet af. Durf dan als KNVB de discussie over de effecten van scouting op (te) jonge leeftijd door BVO’s eens aan te gaan. Zomaar een voorbeeld.

Om vast een idee te geven hoe de toekomst er na een aantal jaren uit kan zien, volgt onderstaand een aangepast verslag van AFC Zaterdag 1 – Volendam:
“In de strijd om de KNVB-districtsbeker, waarvan de stand er natuurlijk niet echt toe doet aan het eind van de rit, speelden AFC en Volendam tegen elkaar. We speelden elf tegen elf op dinsdagavond. En er werden ook wissels ingebracht. Sommige spelers maakten een doelpunt en anderen niet”.

Zondag 23 februari:  AFC 2  tegen  AFC'34 1 2 – 0.
In de 4e ronde werd gespeeld tegen een oude bekende uit Alkmaar, nl. AFC 34.
Nu niet AFC 1, maar ons tweede zondag elftal
Het weer was heel slecht, maar desondanks speelde AFC 2 een goede wedstrijd en was de overwinning verdiend.
Voor de rust scoorde Emre Dalkiran de 1- 0 en na de pauze vonde Kiki Uiterloo het net, 2 – 0.
AFC 2 plaatste zich met deze uitslag bij de laatste zestien.
Mooi was te vernemen dat Matthijs Jesse na zeker een half jaar blessureleed weer kon spelen. 

Opstelling AFC 2: Sharique Hovenkamp (k), Kiki Uiterloo, Simon Roozendaal, Sammy Gemmel, Emre Dalkiran (Filippo Bompiedi), Niroel Kanhai, Milan Egberts, Matthijs Jesse (Raman Ramkhelawan), Daily Groenewegen, Dino Janssen (Noah Beukeboom), Maxwell Frimpong
Reserves: Tiuri Jansen, Sem Witteveen, Hasian Konuk,
Trainer/coach: Donovan van Dam, ass. trainer Kelvin Jansen, verzorger Floor Monas