AFC wint op miraculeuze wijze in blessuretijd van Jong FC Twente

Zie samenvatting van Fox Sports: klik hier

In Hengelo is AFC de competitie begonnen met een overwinning op de beloftes van FC Twente.  Lange tijd hadden de jonge Tukkers zicht op een verdiende zege, maar in de extra tijd  sloegen The Reds onverwacht hard toe. Een 1-0 achterstand werd omgebogen in een 1-2 voorsprong. De fletste prestatie van AFC gedurende een groot deel wedstrijd kreeg daarmee toch nog een ‘happy end’. 

Vandaag gaat de lange reis naar Hengelo voor het eerste duel in de veel besproken Tweede Divisie. Jong FC Twente, getraind door de sympathieke oud-international Paul Bosvelt, is de tegenstander. De wedstrijd vindt plaats op het uitgestrekte, zonovergoten Trainingscentrum van FC Twente, vlak naast het fraaie Fanny Blankers-Koen stadion,  waarin helaas niet gespeeld kan worden door de beperkte afmetingen van de grasmat. Een gemiste kans. Nu moet worden gespeeld op een trainingsveld zonder tribune, qua statuur niet erg passend bij de Tweede Divisie en bezwaarlijk voor de oudere toeschouwers, die niet de gehele wedstrijd kunnen staan. Als je niet beter zou weten gaat het vandaag om de zoveelste oefenwedstrijd, niet om de belangrijke ouverture van een lang en ongetwijfeld zwaar seizoen. Hengelo/Enschede is bepaald niet uitgelopen voor deze wedstrijd. Een deel van de ruim honderd toeschouwers is afkomstig uit Amsterdam. Wel zijn er, opmerkelijk genoeg, veel stewards.

Als de teams de fraaie grasmat betreden zien we dat aan de kant van Jong  FC Twente enkele selectiespelers niet met de hoofdmacht zijn meegereisd naar De Kuip in Rotterdam. Keeper Joel Drommel en spits Torgein Borven, met 24 jaar veruit de oudste speler aan Twente-kant,  starten in de basis van de beloften, de onlangs van FC Brugge gehuurde Dylen Seys begint in Hengelo op de bank. Aan AFC-zijde zijn Tom van den Brink, Tim Wulffraat , Mark van den Boogaart en Teun van Zweeden om uiteenlopende reden niet inzetbaar. Gelukkig beschikt AFC-trainer Ton du Chatinier over een brede selectie en lijken alle posities goed bezet. Maar de ‘proof of the pudding is in the eating’  en dat eten gebeurt als scheidsrechter Ruperti voor het eerst fluit. Worden de ‘jonkies’ van FC Twente weggepowerd of gaat AFC, dat in de aanloop naar dit seizoen nog niet verloor, ten onder aan de snelheid van de technische vaardige spelers van Paul Bosvelt?

Als het eerste fluitsignaal geklonken heeft wordt al snel duidelijk dat Jong FC Twente over een bewegelijke ploeg beschikt die het AFC knap lastig kan maken. Al na 5 minuten moet onze nieuwe keeper Patrick Zonneveld, afkomstig van IJsselmeervogels, gestrekt naar de hoek na een schuiver van Borven.  AFC moet terug, maar is  via Marien Willemsen in deze fase over de rechtervleugel gevaarlijk in de omschakeling.
In de 15e minuut is het bijna raak als Pieter Koopman een voorzet van Marien op de lat schiet. Pal hierna is het wel raak, maar helaas wel aan de andere kant, als Ruben de Jager een fout van onze keeper handig afstraft. Niet veel later revancheert Patrick zich knap, door een schot van Revelino Junte, dit seizoen overgekomen van Almere City, fraai te stoppen. Geen 2-0 dus, maar ook geen gelijkmaker, omdat onze ploeg weinig raad weet met de enorme ruimte achter de defensie van Jong FC Twente.
Vlak voor rust is Jonathan Richard nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar op de rand van het strafschopgebied wordt hij afgetroefd door de nog steeds jonge Drommel, die vorig seizoen bij de hoofdmacht van FC Twente onder de lat stond.

Na de thee wordt de geblesseerde Sam Nijpels bijna direct gewisseld voor Guido Moelee, die op zijn vertrouwde linksbackplaats gaat spelen. Captain Magid Jansen verhuist daarmee naar het hart van de AFC-defensie. Heel veel verandert er echter niet in het spelbeeld. Jong FC Twente is sterker en drukt dat uit in gevaar voor het doel van Patrick Zonneveld. Said Mousslih, De Jager en Bob Vakan benutten de kansen echter niet. Pas in de 63e minuut doet AFC weer wat terug. Na een pass van Pieter Koopman schiet Koen Bosma net naast. Niet veel later schiet Koen een vrije trap rand strafschopgebied na een overtreding op Edip Biberoglu ruim over de lat.
De laatste 20 minuten wordt AFC iets dreigender onder impuls van de komst van Danny Goedkoop, die de geblesseerde Jordi van Gelderen vervangt, en Matthijs Jesse, die in het veld komt voor Melvin Grootfaam. Het is nu spannend voor beide doelen. De Belg Seys is in de 85e minuut dicht bij de ongetwijfeld beslissende tweede goal voor Jong FC Twente, maar Patrick Zonneveld redt wederom fraai en Danny en Guido grijpen nog 2 keer resoluut in bij een gevaarlijke situaties.

Het is nu langzamerhand echt tijd voor een slotoffensief van AFC en dat komt er ook.  Pieter gaat in deze fase neer in het strafschopgebied maar scheidsrechter Ruperti ziet er geen penalty in.
In de 89e minuut volgen 2 corners op het doel van de Tukkers, waarbij heel AFC voor het doel van Drommel te vinden is. Helaas blijven ook deze pogingen zonder resultaat.
De 90 minuten zijn voorbij, de wedstrijd is bijna verloren. Maar wonderen bestaan, zoals we weten in het voetbal, en deze middag doet zich een wonder voor in Hengelo.  Eerst is Matthijs Jesse – weer hij –  er aan de linkerkant door en wordt zijn voorzet door Danny, die heel goed ingevallen is, in de 92e minuut in het net gewerkt.
2 Minuten later wordt Pieter na een afgeslagen aanval van Jong FC Twente in de diepte weggestuurd en met heel veel wilskracht stoomt hij, onvermoeibaar als hij is, door tot in het strafschopgebied waar hij wordt neergelegd door laatste man Ibrahim Soumaoro, één van de beste spelers op het veld. De speler van Jong Twente krijgt rood (dat is nu eenmaal de (te) zware regel) en AFC een penalty. Iedereen houdt z’n adem in als captain Magid Jansen z’n aanloop neemt. Wat een spanning. De bal vliegt onhoudbaar in de touwen, Drommel is volkomen kansloos, en het is 1-2 in de 94e minuut.
Nog heel even wordt er door gevoetbald en is het spannend voor ons doel, maar dan fluit de scheidsrechter echt voor het laatst en heeft AFC de eerste competitie wedstrijd in de Tweede Divisie op miraculeuze wijze toch nog gewonnen. De blijdschap is uiteraard groot. Zo winnen doe je niet vaak. Wel erg zuur voor de jonge ploeg van Paul Bosvelt die vandaag beslist meer had verdiend.  

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Jordi van Gelderen (70’ Danny Goedkoop), Sam Nijpels (46. Guido Moelee), Magid Jansen, Johan Kulhan, Jonathan Ritchard, Koen Bosma, Edip Biberoglu, Pieter Koopman, Melvin Grootfaam (70’ Matthijs Jesse).

Foto's staan in ons AFC Fotoalbum of klik hier.