AFC - VVSB voorbeschouwing

Kampioen AFC ontvangt gemotiveerd VVSB in laatste thuiswedstrijd

Zaterdag  komt VVSB op bezoek. De wedstrijd begint om 18.00 uur en het is volstrekt onduidelijk waarom dat zo is. Veel mensen doen wat anders om die tijd (eten bijvoorbeeld), maar daar heeft onze bond kennelijk niet aan gedacht. Onze gasten zijn overigens wél aan dit tijdstip gewend, want de thuiswedstrijden op Sportpark De Boekhorst beginnen op zaterdag om 18.00 uur. Waarschijnlijk houdt men er in Noordwijkerhout andere eetgewoonten op na.
Hopelijk wordt het duel aanstaande toch goed bezocht, want AFC en VVSB spelen door de jaren heen spannende wedstrijden tegen elkaar. Sinds het seizoen 2005-2006 kwamen The Reds en de paarsgelen 25 keer tegen elkaar uit. De clubs bleken volkomen aan elkaar gewaagd. AFC won tien keer, VVSB ook, vijf keer werd het gelijk. In Amsterdam heeft men de indruk dat Sint Bavo in eigen huis bijna niet te kloppen is, maar dat valt eigenlijk wel mee als je naar de cijfers kijkt. Ook op Sportpark De Boekhorst ging het gelijk op: AFC won vijf keer, VVSB ook en drie keer werd het een gelijkspel.
De laatste twee wedstrijden in Noordwijkerhout werden door The Reds gewonnen. Op 31 maart 2018 werd het 0-2 door doelpunten van Matthijs Jesse en Raily Ignacio. Onder regie van interim-trainer André Wetzel werden belangrijke punten binnen gehaald en wist AFC zich ten slotte te handhaven na een rampzalig verlopen eerste helft van het seizoen waarin nauwelijks werd gescoord.
Op de koudste 22 september ooit gemeten won AFC met 2-4 in Noordwijkerhout. Het was een bijzonder spectaculaire wedstrijd, vooral na rust toen alle doelpunten werden gescoord. De paarsgelen namen na de thee met 2-0 de leiding door scores van Patrick Batist en Lulinho Martins. Daarna kwamen de The Reds opzetten en schoot Jonathan Richard een penalty binnen na een overtreding op Yordi Teijsse. Tweelingbroer Kenny kopte vervolgens de gelijkmaker in na een voorzet van Melvin Grootfaam. AFC ging in de slotfase door. Raily kopte een voorzet van Fouad Belarbi binnen en Koen Bosma, alweer een tijdje aan het werk in Qatar, maakte tegen zijn oude club de beslissende vierde goal. Door dit eclatante resultaat stond AFC na vijf wedstrijden ongedeeld tweede, één punt achter IJsselmeervogels. Een goede start dus in een seizoen waarin AFC zich overtuigend kroonde tot kampioen van de Tweede Divisie en daarmee tot de beste van de 3070 amateurverenigingen die Nederland op dit moment rijk is.

 

Hoe anders is dit seizoen van VVSB verlopen. Trainer Jack Honsbeek zal ongetwijfeld met goede verwachtingen gestart zijn. Maar na elf wedstrijden had zijn ploeg nog maar twee punten en stond stijf onderaan. Exit Jack Honsbeek in oktober, want zo gaat het in de wereld van het voetbal. In november werd Eric Meijers aangesteld, die na zijn vertrek bij Achilles’29 tien maanden aan de lijn stond maar door een documentaire over de Groesbeekse club ook in die periode niet onopgemerkt door het leven ging. Vooral zijn uitspraken ‘kutkeeper’ en ‘kutkrant’ kregen heel veel aandacht, uitspraken waarvan deze aimabele én succesvolle trainer achteraf natuurlijk spijt van heeft. Meijers was als trainer o.a. actief bij Achilles’29, waarmee hij in 2012 algeheel kampioen werd, bekersuccessen behaalde en de Rinus Michels Award ontving. Hij werkte ook bij Helmond Sport, JVC Cuijk en weer Achilles’29 dat inmiddels de overstap had gemaakt naar het betaalde voetbal, in 2017 degradeerde naar de Tweede Divisie en vervolgens in zwaar faillissementsweer terecht kwam. November jl. dus naar VVSB om het onmogelijke toch mogelijk te maken. Hoewel Meijers startte met een 2-0 zege op Scheveningen heeft het toch nog een tijdje geduurd voordat de paarsgelen een aantal wedstrijden achterelkaar gingen winnen. Zowel in de eerste als in de tweede periode eindigde VVSB onderaan en pakte vanaf de 3-1 thuiswinst op Excelsior Maassluis op 9 maart 2019 de winnende draad op. Inmiddels staat Sint Bavo in derde periode op de vijfde plaats en heeft het zich voorlopig gered met een play off plaats. De nacompetitie is ongetwijfeld zwaar, maar in Noordwijkerhout is men zeer optimistisch om op het hoogste amateurniveau te kunnen blijven voetballen.

 

De ervaring en spirit van Eric Meijers zullen ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het succes van VVSB in de derde periode, maar ook de komst van spits Frank Tervoert en middenvelder Wesley Goeman van Rijnsburgse Boys na de winterstop zal ook hebben geholpen. De zeven goals van Tervoert waren voor Sint Bavo belangrijk. Voor zijn oude club maakte hij er dit seizoen al acht. Bij elkaar dus 15 goals voor Tervoert. Topscorer van VVSB is Tommy Bekooy, die er tot op heden 16 in schoot. Volgend seizoen speelt hij bij Quick Boys. De rest van de paarsgele doelpunten kwamen o.a. voor rekening van Lulinho Martins (6) en Danny Bakker (5). In totaal maakte VVSB 51 doelpunten. Het aantal tegendoelpunten bedraagt 78. AFC maakte er in 32 wedstrijden 82 en moest 41 tegentreffers incasseren. Mooie cijfers voor het kampioensteam van trainer Ulrich Landvreugd, dat zich ook in de KNVB-beker onderscheidde met fraaie zeges op Telstar en TOP Oss. Nieuwe spelers als Kenny en Yordi Teijsse, Fouad Belarbi en Tim Linthorst bleken serieuze versterkingen en konden goed ingepast worden in het basisteam. Jammer genoeg raakte Tim in december geblesseerd en was voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Raily Ignacio, halverwege het vorig seizoen met veel succes van Kozakken Boys naar AFC vertrokken, deed ook dit seizoen waar hij heel goed in is: scoren. Inmiddels staat de teller op 25 en daarmee is hij topscorer van de Tweede Divisie. Chapeau!

 

Wat gaat het zaterdag worden? Wie het weet mag het zeggen. Vorig seizoen was VVSB AFC in Amsterdam de baas met 0-1, toen de vijfde nederlaag op rij voor The Reds. Maar heel veel zegt dit niet, want AFC speelde toen met een totaal ander elftal dan dit seizoen. Alleen Melvin Grootfaam kan nu nog rekenen op een basis plaats. Voor AFC is de race helemaal gelopen en dat was vorige week tegen Excelsior te merken. Ons allereerste miste scherpte, samenhang en verschillende basisspelers, bij elkaar te veel om een echte vuist te maken in Maassluis. Hopelijk kunnen onze jongens in de laatste thuiswedstrijd tegen Sint Bavo laten zien waarom ze dit seizoen op overtuigende manier kampioen zijn geworden.
Voor VVSB staat een play off plaats inmiddels vast, voor FC Lienden ook. Wel moet nog door deze twee clubs worden bepaald tegen wie ze gaan spelen in de loodzware nacompetitie. Dat kan zaterdag bekend zijn, maar ook in de laatste competitieronde als VVSB en FC Lienden elkaar ontmoeten in Noordwijkerhout. Vorige week won de ploeg van Eric Meijers thuis met 2-0 van de beloften van Almere City. Danny Bakker speelde hierbij een belangrijke rol. Eerst stuurde hij na rust Frank Tervoert weg, die met een lage schuiver de openingsgoal scoorde, vervolgens nam hij een corner die werd binnengekopt door invaller Lovette Felicia. Door deze zege werd het lot van Barendrecht bezegeld. De roodwitten komen het volgend seizoen in de Derde Divisie uit. VVSB put uit de goede resultaten van de laatste tijd ongetwijfeld veel vertrouwen dat het in play offs gaat lukken om in de Tweede divisie te blijven. Een overwinning op kampioen AFC zou dat vertrouwen nog meer kunnen versterken. We gaan het zaterdag vanaf 18.00 uur zien of dat gaat lukken. Veel plezier!

MvdW