AFC - VVSB voorbeschouwing

AFC  GAAT TEGEN VVSB  GRETIG OP ZOEK NAAR DOELPUNTEN

Zondag aanstaande komt VVSB op bezoek. De Voetbal Vereniging Sint Bavo vinden we na zeven wedstrijden op een twaalfde plek met zeven punten. Eén keer werd gewonnen, twee maal werd verloren en drie keer speelden de paars-gelen gelijk. De enige winst van de trots van Noordwijkerhout werd in Rijnsburg geboekt. De Boys waanden zich na 70 minuten met een 2-0 voorsprong veilig, maar BAVO kwam in de slotfase genadeloos terug en wist door doelpunten van Mohamed El Osrouti, Tommy Bekooy (penalty) en Lloyd van der Wilden de wedstrijd met 2-3 te winnen. Afgelopen zondag was het omgekeerd. VVSB stond twintig minuten voor tijd thuis met 2-0 voor (goals van Frans van Niel en El Osrouti) en kon de drie punten nauwelijks mislopen, mede omdat  IJsselmeervogels inmiddels met 10 man in het veld stond. Toch werd het nog 2-2,  juist ook door een goed uitpakkende wissel van de ons welbekende trainer Willem Leushuis. Het kan dus stormen op Sportpark De Boekhorst, ook voor VVSB zelf. Meestal is het echter de bezoekende vereniging die hier over de knie gaat, menige reputatie is in Noordwijkerhout gesneuveld. Zo verloor Telstar hier onlangs nog met 4-1 in de eerste ronde van de KNVB-beker, de beker waarin VVSB nog niet zo lang geleden furore maakte door de halve finale te halen.

Ook AFC heeft het door de jaren heen lastig op Sportpark De Boekhorst. Sinds de promotie van VVSB naar de Hoofdklasse in 2006 verloor AFC zes keer in Noordwijkerhout. Drie keer werd gewonnen en drie maal werd het gelijk. Op Sportpark Goed Genoeg was er sprake van een positieve score: The Reds waren hier vijf keer het sterkste, viermaal trokken de paars-gelen aan het langste eind en drie maal werd het in Amsterdam gelijk. Vorig seizoen werd het in de hoofdstad op 15 april 2017 1-3. VVSB nam een 3-0 voorsprong door goals van Peet van der Slot, Tommy Bekooy en Maikey Parami, waarna Matthijs Jesse zijn invalbeurt bekroonde met het enige doelpunt van AFC. De situatie zag er na deze nederlaag niet best uit voor het team van Ton du Chatinier, maar door een sterke eindsprint eindigde AFC toch nog op een veilige 11e plaats, maar twee punten achter VVSB dat ten slotte op een 9e plaats eindigde. ‘Over all’ ontlopen VVSB en AFC elkaar dus niet veel in de afgelopen twaalf seizoenen, ook dus niet in het eerste jaar van de Tweede Divisie. Wel is er gemeten overal die jaren  sprake van een thuisvoordeel. Hopelijk kan AFC daar zondag van profiteren.

Een overwinning zou bijzonder welkom zijn voor ons aller eerste. Na zes wedstrijden staat het vlaggenschip op een 17e plaats met maar vier punten, drie punten minder dus dan VVSB. Wel moet AFC nog een wedstrijd inhalen tegen Rijnsburgse Boys. De ploeg van Du Chatiner verloor de laatste drie wedstrijden. In Hardenberg werd het 2-0 voor HHC, op Sportpark Goed Genoeg tegen De Treffers 1-4 en  in Tiel tegen TEC 2-0.  De enige winstpartij was thuis tegen Jong Sparta (2-0), dat 18e staat met drie punten. AFC opende het seizoen met een 0-3 nederlaag tegen Achilles’29, waarna knap 1-1 gelijk werd gespeeld tegen Kozakken Boys in Werkendam. Al met al een weinig florissante start van de competitie, die vooral te wijten is aan een schrijnende improductiviteit. Vier goals uit zes wedstrijden is natuurlijk veel te weinig. AFC scoorde tot nog toe het minst van alle teams in de Tweede Divisie.  Defensief zijn er minder zorgen.  AFC kreeg in de afgelopen wedstrijden ‘slechts’ twaalf doelpunten tegen. Maar zes teams incasseerden minder goals. Het wordt dus tijd dat we de kansen beter gaan benutten. Die kansen zijn er beslist geweest. Dat was vooral het geval in de eerste wedstrijd tegen Achilles’29,  maar de mooiste kansen waren toen niet goed genoeg om de wedstrijd al in de eerste helft te beslissen. Ook in de laatste drie wedstrijden tegen HHC, De Treffers en TEC waren onze jongens in de eerste helft overwegend sterker, met goede mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar bleef de openingsgoal uit. Met alle gevolgen van dien later in de wedstrijd. 

Mogelijk heeft de moeizame start van AFC ook te maken met het komen en gaan van  van veel spelers, waardoor de juiste balans nog niet is gevonden. Zo vertrokken o.a. keeper Lászlo Sandor (Ter Leede), Guido Moelee, (Swift), Teun van Zweeden (Swift), Daan Sutorius (naar AFC zaterdag), Edip Biberoglu (OFC), Tim Wulffraat (Swift) en Pieter Koopman (VVSB).  De A-selectie werd aangevuld met de volgende spelers: Joey Potveer van Zwaluwen’30, Derre Kwee (HHC), Rob Rietveld (Hercules), Thomas van den Houten (Telstar), Milan Hoek (Quick Boys), Ilias Zaimi (JVC Cuijk), Eelke de Graaf (Odin’59) en Malcolm Esajas (FC Den Bosch).  Per saldo lijkt AFC dit seizoen niet in kracht te hebben ingeboet, maar dat is nog niet terug te zien in de resultaten, ook omdat de ziekenboeg steeds goed gevuld is. Werk aan de winkel dus voor Ton du Chatinier, zijn staf én spelers om te komen tot een winnend elftal.

Ook bij VVSB zijn er dit seizoen  veel mutaties in de selectie. Enkele belangrijke spelers stopten of vertrokken naar een andere club. Ronald van der Meer, Stefan Kraaijvanger, en Bas Ruigrok hingen hun voetbalschoenen aan de wilgen, spits en bekerheld Maikey Parami (naar Rijnsburgse Boys) en Tomas Tavilla (FC Lisse) wisselden van club. Superspits Giovalli Serbony vertrok vorig seizoen al eerder naar Rijnsburgse Boys. Daarvoor in de plaats kwamen o.a. Sven Verlaan van Rijnsburgse Boys, Niels van Pelt (HBS), Mohamed El Osramni (Quick Boys), David Levecchio (Almere City FC), Pieter Koopman (AFC) en Mitchell Theuns (FC Rijnvogels en daarvoor AFC).  Voor de nieuwe trainer Mark Schenning, die de naar FC Eindhoven vertrokken Wilfred van Leeuwen opvolgde, natuurlijk ook een puzzel om een goed en hecht elftal in het veld te brengen. De oud-UNA trainer zal daar ongetwijfeld in slagen want VVSB heeft o.a. met Frans van Niel, Vladimir Jozic Tim de Rijk, Jelmer Vijlbrief en Tommy Bekooy genoeg ervaren spelers in huis die het verschil kunnen maken.

Wat gaat het zondag worden? Gelet op het geringe krachtsverschil tussen de ploegen en de uitslagen tot nog toe laat deze vraag zich moeilijk beantwoorden. Zijn onze jongens dit keer op schot en worden de kansen in deze ongetwijfeld spannende wedstrijd benut? Het moet er toch en keer van komen. De situatie is er in ieder geval urgent genoeg voor.  Na drie nederlagen op rij wordt het weer eens tijd voor een klinkende overwinning, net als op 29 november 2015 toen AFC met 3-1 wist te winnen van VVSB op thuisbasis Goed Genoeg. Eén van de doelpuntenmakers was toen onze gretige spits Pieter Koopman. Hopelijk kunnen we Pieter, nu spelend in het paars-geel, dit keer van scoren afhouden  Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door Troostwijk
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Desmond Sabelis