AFC - VVSB voorbeschouwing

AFC gaat in paasweekend voor klinkende zege op VVSB

Zaterdag aanstaande is de Voetbal Vereniging Sint Bavo te gast op sportpark Goed Genoeg. Een inhaalwedstrijd, want dit duel was eerder vastgesteld op zondag 29 januari 2017.  Op dat moment stond AFC na 18 wedstrijden op een mooie derde plaats met 32 punten, VVSB zevende met 29 punten na 19 wedstrijden. Er is sindsdien het nodige gebeurd. AFC zakte door een zeer negatieve reeks én een punt aftrek naar een twaalfde plaats en heeft nu na 28 wedstrijden 36 punten, VVSB is nog steeds zevende met 42 punten. De consequentie is dat de Reds nog flink aan de bak moeten om zich veilig te spelen. De paarsgelen zijn al wel veilig en kunnen achter promovendus Jong AZ met een flinke eindsprint nog de ongekroonde amateurkampioen worden van Nederland.

De terugval van AFC na de winterstop  heeft verschillende oorzaken. Allereerst werd het ritme danig verstoord omdat een flink aantal wedstrijden op natuurgras werden afgelast. Verder werd trainer Ton du Chatinier voortdurend geconfronteerd met een uitgebreide ziekenboeg en ten slotte zat het in deze periode vaak niet mee, waar we Vrouwe Fortuna in de eerste competitiehelft nog wel eens dankbaar konden zijn. Overigens niet op zaterdag 17 september 2016, toen onze jongens na een zwakke eerste helft in Noordwijkerhout sterk terug kwamen en een gelijkspel verdiend was geweest. Vlak voor tijd stopte invaller Peet van de Slot bij een 3-2 stand een schot van Pieter Koopman op de doellijn met de hand, een overtreding die de scheidsrechter van dienst helaas pas na het zien van de Fox-beelden op waarde schatte. Twee van de drie paars-gele goals werden in deze wedstrijd gemaakt door Giovially Serbony, die na 16 wedstrijden en negen goals midden in het seizoen de overstap maakte naar Rijnsburgse Boys.

Ondanks het onverwachte vertrek van de gevaarlijke spits Serbony bleef VVSB onder regie van trainer Wilfred van Leeuwen na de winterstop goed presteren. Van de tien wedstrijden werden er drie gewonnen (Kon. HFC, Jong Twente en Jong Vitesse), vijf keer werd het gelijk (Kozakken Boys, Spakenburg, De Treffers, GVVV en Katwijk) en twee maal werd verloren. In Zeelst werd het 3-1 voor UNA en in Wijde Wormer maar liefst 7-0 voor Jong AZ. Al met al heeft VVSB een sterke ploeg, die met veel routine én fighting spirit vooral op thuisbasis De Boekhorst moeilijk te kloppen is. Naast topscorers Tom Bekooy (14 doelpunten) en Maikey Parami (7), spelen Vladimir Jozic, Frans van Niel , Bas Ruigrok, Tim de Rijk, Stefan Kraayvanger, Peet van der Slot, Jelmer Vijlbrief en Jordy Zwart al jaren in Noordwijkerhout. Een andere basisspeler is Richello Fecunda, vorig seizoen nog actief bij HBS, die als opkomende back nogal eens de aandacht op zich vestigt.

In 2006 promoveerde VVSB naar de Hoofdklasse en hebben de Reds en de paarsgelen sindsdien regelmatig de sportieve degens gekruist. Door de jaren heen waren het meestal zeer spannende wedstrijden. Het totaal resultaat is redelijk in evenwicht. In Noordwijkerhout won AFC drie keer, zes maal werd verloren en drie keer werd het gelijk. In Amsterdam was AFC vijf keer de sterkste, drie maal trok VVSB aan het langste eind en drie keer werd het gelijk. Als onze jongens aanstaande zaterdag winnen is het geheel dus helemaal in balans. Vorig seizoen werd twee keer gewonnen van BAVO. Op sportpark Goed Genoeg werd het op 29 november 2015 3-1 na een 0-1 achterstand door een doelpunt van Tim Bekooy. De AFC-goals waren van Daan Sutorius, na een wervelende slalom van Melvin, Pieter Koopman en weer Daan, na een give-and-go uit het boekje met Koen Bosma. Op 3 april 2016 werd in Noordwijkerhout met 2-3 gewonnen in een sensationeel duel met wisselende kansen. In deze wedstrijd toonde ons eerste veel veerkracht nadat VVSB een 0-1 achterstand (een terecht betwiste goal van Pieter) door doelpunten van Serbony volledig had omgebogen. In de slotminuten maakten captain Magid Jansen en de net ingevallen Matthijs Jesse het onmogelijke waar en stapte AFC met een heel belangrijke zege richting Tweede Divisie.

Hopelijk is aanstaande zaterdag sprake van een soortgelijk scenario. In dat geval is het paasweekend heel erg goed begonnen. Het wordt een wedstrijd tussen ploegen die elkaar door en door kennen. Dat geldt zeker voor Koen Bosma die eerder succesvol was in het shirt van VVSB. Pieter maakt binnenkort een omgekeerde reis en komt volgend seizoen uit voor VVSB. Een extra bijzondere wedstrijd dus voor onze altijd keihard werkende spits. Gelet op de ranglijst is het vooral voor AFC een zeer belangrijke wedstrijd. De punten zijn heel hard nodig om in de Tweede Divisie te kunnen blijven voetballen, zoveel is wel duidelijk. Er is ondanks alle tegenslag in 2017 toch alle vertrouwen dat ons aller eerste zich weet te handhaven. Het zou ook wel een beetje passen bij de status van AFC, want onlangs werd onze mooie club uit een veld van 200 verenigingen door het Vakblad De Voetbaltrainer voor de vierde keer in successie uitgeroepen tot de hoogst spelende amateurclub van Nederland, gemeten aan het niveau van het eerste en de jeugdselecties. Een prachtig predicaat voor een 122 jaar oude, traditierijke amateurclub, die van de KNVB ‘als beloning’ een punt aftrek kreeg voor het gevoerde beleid. Het is een knotsgekke voetbalwereld waarin we ons moeten zien te handhaven. Hopelijk wordt aanstaande zaterdag een flinke stap gezet.

MvdW

De wedstrijdbal is aangeboden door Apresa
De pupil van de week is Jamian Hartog

Wij hopen dat heel veel AFC'ers bij deze, voor AFC belangrijke wedstrijd, aanwezig zijn om ons team aan te moedigen. Zie de stand.