AFC - VVSB voorbeschouwing

Gretig AFC wil eerste wedstrijd in 2017 winnen van VVSB

Zondag as. is de Voetbal Vereniging Sint Bavo te gast op sportpark Goed Genoeg. Voor AFC de eerste wedstrijd van het jaar, VVSB speelde al een wedstrijd tegen Kozakken Boys. In Werkendam werd het 2-2, mede door een snelle openingsgoal van Maikey Parami en de gelijkmaker van Tomas Tavilla, die in de punt van de paarsgele aanval speelde. Op deze positie speelde tot voor kort Giovialli Serbony, die in vijf seizoenen bij VVSB 39 doelpunten maakte. Serbony maakt midden in het seizoen de overstap naar Rijnsburgse Boys, een opmerkelijke gang van zaken. Eerder dit seizoen scoorde Serbony twee schitterende goals tegen AFC. Op sportpark De Boekhorst was het een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was de ervaren formatie van trainer Wilfred van Leeuwen, die onlangs zijn contract verlengde, de bovenliggende partij. In de tweede helft kwam ons eerste sterk terug en werd er echt alles aan gedaan om de 2-0 achterstand bij rust weg te werken. Ondanks scores van Melvin Grootfaam en Pieter Koopman lukte het net niet en hield VVSB enigszins gelukkig de drie punten in Noordwijkerhout. Dit omdat Serbony ook in de tweede helft wist te scoren en AFC na een handsbal van Peet van der Slot op de doellijn in de slotminuut een loepzuivere penalty werd onthouden.

Hoe dan ook zijn het door de jaren heen spannende wedstrijden tussen  AFC en VVSB. Het totaal resultaat is behoorlijk in evenwicht. In Noordwijkerhout wonnen The Reds drie keer, zes maal werd verloren en drie keer werd het gelijk. In Amsterdam won AFC vijf keer, drie keer werd verloren en drie maal werd het gelijk. Als onze jongens zondag winnen is het geheel dus helemaal in balans. Vorig seizoen werd twee keer gewonnen van VVSB. Op sportpark Goed Genoeg werd het op 29 november 2015 3-1 na een 0-1 achterstand. De goals waren van Daan Sutorius, na een wervelende slalom van Melvin, Pieter Koopman en weer Daan na een give-and-go met Koen Bosma.  Op 3 april 2016 werd in Noordwijkerhout met 2-3 gewonnen in een sensationeel duel met wisselende kansen. Ook in deze wedstrijd toonde ons eerste veel veerkracht nadat VVSB een 0-1 achterstand (een terecht betwiste goal van Peter Koopman) door goals van Serbony volledig had omgebogen. In de slotminuten maakten captain Magid Jansen en de net ingevallen Matthijs Jesse het onmogelijke waar en stapte AFC met een heel belangrijke zege richting Tweede Divisie van het veld.

Inmiddels zijn we in Tweede Divisie al weer een heel eind op weg en staat AFC na achttien wedstrijden op een mooie derde plaats met 32 punten, VVSB is na negentien wedstrijden zevende met 29 punten en dat is ook een uitstekende prestatie. Kijken we wat meer gedetailleerd naar de resultaten van de paarsgelen dan valt op dat  er thuis meer punten worden behaald dan buiten Noordwijkerhout (17/12). De grootste zege werd wel buitenhuis behaald. In Tiel wordt TEC met maar liefst 0-6 verslagen. Ook de 0-2 winst tegen FC Lienden in het begin van het seizoen mag er zijn. De grootste nederlaag werd op De Boekhorst geleden tegen Jong AZ (0-3). De mooiste overwinning thuis werd in het begin van het seizoen behaald tegen Jong Vitesse (3-1).  De laatste  drie wedstrijden voor de winterstop tegen HHC, TEC en Excelsior werden ook gewonnen. Samen met het al genoemde gelijke spel tegen de Kozakken Boys levert dat het beeld op van een ploeg in vorm, die de kaas niet makkelijk van het brood laat eten. Dit ondanks het 4-1 bekerverlies van FC Volendam op 13 december jl., dus dit keer geen heldenrol voor Hema-stagiare Maikey Parami en zijn ploeggenoten die vorig seizoen nog de halve finale haalden van de KNVB-beker.

Wat gaat het worden aanstaande zondag? Kan ons eerste 2017 beginnen met een zege tegen het altijd strijdbare VVSB? De laatste wedstrijden voor de winterstop laten zien dat de ploeg van Ton du Chatinier goed op dreef is en attractief speelt. Tijdens de trainingsstage in Barcelona konden de puntjes nog op i worden gezet. Wat betreft de doelcijfers doen AFC (38-29) en VVSB (34-29) ook dit seizoen niet veel voor elkaar onder. AFC beschikt over gevaarlijke spitsen, maar die kwaliteit heeft Sint Bavo ook in huis met Parami en Tommy Bekooy. Samen met spelers als Vladimir Jozic, Frans van Niel, Tim de Rijk en de snelle rechtsback Richelo Fecunda een sterk team, dat topspits Giovalli Serbony wel zal missen. Ons eerste zal er vanaf minuut één moeten staan. In dat geval kunnen we rekenen op een spannende wedstrijd en met een beetje geluk op een mooi resultaat. Succes!

MvdW