AFC - VVSB voorbeschouwing

AFC gaat tegen VVSB voor zesde thuiszege

Zondag aanstaande komt de Voetbal Vereniging Sint Bavo op bezoek. Een belangrijke wedstrijd tussen de nummers twee (VVSB) en vier (AFC) van de ranglijst. De ambitieuze vereniging uit Noordwijkerhout startte de competitie voortvarend, maar viel daarna iets terug. De laatste 2 weken weten de paarsgelen weer wat winnen is. In Utrecht werd met 3-0 gewonnen van Hercules, thuis op Sportpark de Boekhorst werd 2 weken geleden in de 93e minuut met 2-1 gewonnen van SWZ Boso Sneek door een doelpunt van Frans van Niel.
In een competitie waar iedereen van elkaar kan winnen en de verschillen op de ranglijst (dus) klein zijn schiet je met twee zeges omhoog en zo is het team van trainer Wilfried van Leeuwen, die onlangs zijn contract met VVSB verlengde, na twaalf wedstrijden de runner up in de Zondag Topklasse. AFC verloor afgelopen zondag in de Betuwe met 3-2 van FC Lienden in een niet al te beste wedstrijd. De regerend Algeheel Kampioen van Nederland deelde met de storm in de rug in de eerste helft de lakens uit. Na rust bleek de opgelopen averij voor The Reds niet meer te repareren. Door deze nederlaag passeerden VVSB en de Treffers AFC op de ranglijst en is er veel werk aan de winkel om in de top te blijven.

Als we wat scherper kijken naar de prestaties van VVSB dit seizoen valt vooral op dat de paarsgelen het uit heel goed doen. Van de zes uitwedstrijden werden er drie gewonnen met klinkende cijfers. Naast de al genoemde wedstrijd tegen Hercules werd HBS in de Bosjes van Pex  met 4-0 van het veld gespeeld. Meest imponerend is echter de 3-1 winst in Groesbeek op De Treffers. Op Sportpark de Boekhorst werd ook drie keer gewonnen, maar soms wel met de hakken over de sloot. Neemt niet weg dat het in Noordwijkerhout behoorlijk kan stormen, zoals wij maar al te goed weten. Inmiddels weet FC Emmen dat ook, want nadat de Drentse profs zich bij ons maar met grote moeite konden handhaven in de KNVB-beker, was VVSB op het professioneel verlichte veld van Quick Boys de BVO uit Emmen met 3-1 de baas. Voor BAVO scoorden Bas Ruigrok, Frans van Niel en Tommy Bekooij, die vorig seizoen nog voor Quick Boys uitkwam. Een prachtige prestatie van VVSB dat in de vierde ronde uitkomt tegen Zaterdag Topklasser Capelle in het stadion van eredivisionist Excelsior.                   

In tegenstelling tot VVSB is AFC tot dusverre in de uitwedstrijden nog niet erg succesvol. De mooie 4-1 overwinning in Emmen op koploper WKE kreeg geen vervolg. De daaropvolgende uitwedstrijden tegen HBS, Magreb’90 en FC Lienden gingen verloren en onverdiend waren deze nederlagen niet. Ongetwijfeld zal een en ander onderwerp van gesprek zijn in de technische staf en in de spelersgroep. Hoe kan je thuis zo goed presteren en uit niet? Wie het weet mag het zeggen. En ook hier geldt dat na regen de zonneschijn zich weer gaat aandienen. Aan de kwaliteit van de selectie ligt het volgens de kenners niet. Thuis gaat het, zoals gezegd, tot nog toe op rolletjes en we hebben op Sportpark Goed genoeg al heel wat prima wedstrijden van ons eerste gezien. Van de sprankelende duels tegen TEC, De Treffers en UNA heeft het publiek met volle teugen van kunnen genieten. In totaal werd vijf keer thuis gewonnen en eindigde het duel tegen EVV haast onvermijdelijk in een 0-0 gelijkspel. Zondag dus de mogelijkheid om voor de zesde keer thuis te winnen. Het zou wat zijn.

AFC en VVSB speelden in de afgelopen jaren 20 keer tegen elkaar. Uit de cijfers blijkt dat de The Reds het regelmatig moeilijk hadden tegen de paarsgelen. Vooral in Noordwijkerhout werd nog al eens  verloren. Thuis slaat de balans nipt door naar de Amsterdamse kant. In de Topklasse werd de wedstrijd AFC-VVSB vijf keer gespeeld. Alleen op 10 april 2011 won AFC en wel met 3-0 via doelpunten van Patrick Krop, Ronnie van Es en Lutzen Brink. Daarna werd het op Sportpark Goed Genoeg twee maal 0-0. De laatste twee thuiswedstrijden tegen VVSB gingen verloren. Op 1 december 2013 werd het 1-3. Opvallend in deze wedstrijd was het doelpunt van Pepijn Kluin de 2e minuut én de gelijkmaker van … Koen Bosma in de 9e minuut. Koen, die zich na een geweldig voetbalavontuur in Azië en Australië gedurende dit seizoen aansloot bij onze selectie en daarvoor enkele jaren in Noordwijkerhout speelde, gaat zondag dus een bijzondere wedstrijd tegemoet. Vorig seizoen won VVSB ook, dit maal met 1-2 door scores van Frans van Niel en Tomas Tavilla. Het was op 7 februari 2015 een zeer spannend duel, dat gelet op de verhoudingen op z’n minst een gelijkspel had verdiend. Maar onder grote druk bleef VVSB bovendrijven en dat is ook een kunst.

Wat gaat het aanstaande zondag worden? Wint AFC onder regie van Bart Logchies ook deze thuiswedstrijd, wordt het een al dan niet bloedeloos gelijkspel of boekt VVSB de derde zege op rij? Wie het weet mag het zeggen. In ieder geval komt er een goed ingespeeld team op bezoek met de nodige kwaliteit. Met een flink aantal spelers ook die het verschil kunnen maken. Captain Vladimir Jozic en Giovialli Serbony, die wij ook nog kennen als de veel scorende spits van Haaglandia, timmeren met o.a. Frans van Niel en Tommy Bekooy, dit seizoen regelmatig aan de voetbalweg. Maar in onze selectie is voldoende talent en daadkracht aanwezig om te komen tot een prachtig resultaat. Eerdere thuiswedstrijden leveren het afdoende bewijs. Hopelijk zijn wij na dit duel weer de runner up of, als de Treffers in Rosmalen weet te winnen, de nieuwe nummer drie. Op die plek stonden we nog niet dit seizoen. Heel veel succes!

MvdW

De pupil van de week is Valentijn van Ast. Wie is Valentijn? Klik hier

De wedstrijdbal is aangeboden door Nice Teleservice, ‘altijd telefonisch bereikbaar’