AFC - VVSB met verslag

Sterk spelend AFC boekt tegen VVSB zesde thuiszege

Tegen het één punt hoger geklasseerde VVSB liet AFC zich op Sportpark Goed Genoeg van zijn beste kant zien. In een zeer aantrekkelijke wedstrijd viel de beslissing in het laatste kwartier. De net in het veld gekomen Pieter Koopman bracht The Reds met een fantastische knal op voorsprong, waarna Daan Sutorius AFC vlak voor tijd in veilige haven wist te schieten. Aldus werd weer eens gewonnen van het altijd lastige VVSB. Door deze zesde thuiszege passeerde AFC de paarsgelen op de ranglijst en staat nu derde achter koploper WKE en De Treffers.

Het is negen uur ’s ochtends en is er nog niets bekend over het al dan niet door gaan van de wedstrijd. Het zal erom spannen. Kan ons mooie hoofdveld de overvloedige regenval van de laatste dagen aan? Om 10.00 uur is er het verlossende bericht van Bob Duis: de wedstrijd gaat door. Eénmaal op AFC is het duidelijk waarom: het veld ligt er prima bij. Klaar voor een fantastische wedstrijd tussen de nummers drie en vier van de ranglijst. Logchies cs. zijn gewaarschuwd voor de kracht van de mannen uit Noordwijkerhout. AFC heeft de laatste jaren immers niet kunnen winnen van de Voetbalvereniging Sint Bavo. Ook dit seizoen beschikt trainer Wilfred van Leeuwen over een sterke ploeg, die FC Emmen op gedecideerde wijze uit de KNVB-beker stootte en die na wisselende uitslagen langzamerhand goed op stoom lijkt te zijn gekomen. Een bijzonder wedstrijd ook voor Koen Bosma, die in het VVSB-shirt twee jaar geleden nog tegen AFC scoorde. Nu dus in het rode shirt met de zwarte V tegen zijn oude makkers. Hoe zal dat aflopen? Eén ding is zeker vandaag. Onze jongens staan voor een zware opdracht, die met hartstocht, gogme en een beetje geluk moet worden uitgevoerd. Als dat allemaal lukt dan is de zesde thuiszege nabij.    

Als scheidsrechter Van den Elzen de wedstrijd op gang fluit blijkt dat Mitchell Theuns als rechtsachter staat geposteerd. Marien Willemsen kan door nekklachten niet spelen. Verder heeft Bart Logchies Randel Shakison aan de gevaarlijke spits Giovialli Serbony gekoppeld. Met Koen in de punt en Melvin Grootfaam en Edip Biberoglu op de flanken komt AFC goed uit de startblokken. Dat levert direct een paar gevaarlijke corners op, maar meer dan een knal hoog over van captain Magid Jansen levert dit niet op. Even later is de snelle Serbony er bijna door, maar onze keeper László Sándor is bij de les. Wat je beslist niet wil tegen een counterploeg als VVSB gebeurt in de 10e minuut toch. Slap verdedigen van onze defensie levert een voorzet op van Tommy Bekooy, die door de topscorer van VVSB Frans van Niel uiterst efficiënt in de verste hoek wordt gedeponeerd. AFC appelleert nog voor hands, maar Van den Elzen denkt daar anders over. 0-1, een behoorlijke tegenslag. Toch laten onze jongens zich niet intimideren. Met het nodige elan en veel inzet van o.a. Mark van den Boogaart wordt de aanval gezocht en is Koen al snel dicht bij de gelijkmaker. Keeper Ronald van der Meer redt en is even later weer paraat na een mooie combinatie van Edip, Koen en Daan. Ook Jonathan Ritchard laat zich in deze fase gelden en laat zien dat hij na een lange blessuretijd steeds meer de oude vorm te pakken heeft. Tegen zijn oude club loopt Koen het vuur uit zijn sloffen, maar stuit in de 25e minuut op Van der Meer, die zo op het oog zwaar geblesseerd blijft liggen. Pal daarna staat deze keeper weer volkomen genezen in het doel. Zo zou het dus niet moeten. Het is nog steeds 0-1 en bijna is het 0-2 als Serbony met een fraaie hakbal Malkey Parami aan het werk zet. De reddende sliding van Guido Moelee in het strafschopgebied is in de ogen van Van den Elzen geoorloofd, maar voor hetzelfde geld was de bal op de stip gegaan. In plaats van 0-2 wordt het in de 30e minuut 1-1. Een mooie treffer na een wervelende actie van Melvin Grootfaam die twee tegenstanders passeert en vanaf de achterlijn Daan de kans biedt om de bal in te tikken. Dat doet onze vice-captain met verve en met een gelijke stand wordt de rust bereikt. Maar niet nadat VVSB in de 43e minuut bijna de gelegenheid had gekregen om vanaf elf meter weer op voorsprong te komen. Bijna, want na de evidente overtreding van Melvin op Bekooij rand strafschopgebied wijst de scheidsrechter resoluut naar de stip. Na consultatie van zijn assistent op aandringen van Magid wordt deze beslissing echter herzien en omgezet in een vrije trap. Uiteraard zijn de rapen aan VVSB-zijde gaar, ook na afloop. Uit het beeldverslag van RTVNH blijkt later dat de assistent het goed heeft gezien, gerechtigheid, maar AFC komt voor de tweede keer deze wedstrijd goed weg.

Na de thee gaat AFC met de wind in de rug nog meer in de aanval. De eerste grote kans is voor Jonathan die na een mooi balletje tussendoor van Mitchell dwars door de defensie van VVSB vliegt. Vrij voor Van der Meer verdwijnt zijn schuiver net aan de verkeerde kant van de paal.  Verschillende keren is onze aanval in de buurt van het VVSB-doel, maar de precisie ontbreekt om het veldoverwicht in een voorsprong om te zetten. VVSB loert in deze fase op die ene mogelijkheid en in de 62e minuut is het bijna raak voor de paarsgelen, die vandaag overigens in een blauwwit uittenue spelen. (Waarom moet dat toch). Gelukkig weet László de inzet van captain Vladimir Jozic te keren. Een minuutje later is Koen op de helft van VVSB er helemaal door. Gaat uitgerekend hij de wedstrijd beslissen? Misschien heeft Koen wel te veel tijd om Van der Meer te omspelen. In ieder komt de keeper uit Noordwijkerhout, geholpen door een teruggekeerde medespeler, als winnaar uit dit duel. Dan gaat het laatste kwartier in en Bart Logchies brengt de weer blessurevrije Pieter Koopman in voor Edip. Een gouden wissel, want twee minuten later doet Pieter waar hij als rechtgeaarde spits goed in is. Staande op de rand van het strafschopgebied rond hij een pass van Magid dwars door het midden af met een striemend schot dat halfhoog volkomen onhoudbaar in de touwen verdwijnt. Een geweldige goal, die AFC nog meer vleugels geeft. In de 86e maakt Daan zijn tweede, in totaal negende doelpunt na een mooi give-and-go met Koen en is er met een 3-1 stand op het scoreboard geen vuiltje meer aan de lucht. De laatste minuten worden nog opgevrolijkt door een fantastisch slotakkoord in de vorm van een rush van uitblinker Randel over het gehele veld, die helaas in schoonheid sterft. Als scheidsrechter Van den Elzen in de 93e minuut voor het laatst fluit is de verdiende 3-1 overwinning een feit. Het enthousiaste applaus van het publiek onderstreept de mooie prestatie van ons allereerste.

Eindelijk is het dus weer eens gelukt om van VVSB te winnen. Met veel hartstocht, gogme en een tikje geluk dat je ook nodig hebt om dit soort zware wedstrijden in je voordeel te beslissen. Maar de winst is er natuurlijk ook door de kwaliteit van de selectie die zich niet laat verloochenen. Door de overwinning op VVSB staat AFC na 13 wedstrijden op een derde plaats, vier punten achter WKE dat nog wel in Haarlem moet inhalen tegen Kon. HFC en één punt achter De Treffers. Een mooie plek bovenin, die zeker kan worden gesteld als we ook in de uitwedstrijden wat meer succesvol zijn. Te beginnen as. zondag tegen Hercules in Utrecht en een week later tegen SWZ Boso Sneek. Heel veel succes! 

MvdW

Opstelling AFC: László Sándor, Mittchel Theuns, Magid Jansen, Randel Shakison, Guido Moelee, Mark van den Boogaart, Jonathan Ritchard, Daan Sutorius, Edip Biberoglu (‘79 Pieter Koopman), Koen Bosma en Melvin Grootfaam.

Zie ook verslag van Hennie van de Weerd in Topklasse nieuws: Gouden wissel Logchies levert AFC de winst op 3-1

Foto's zijn te zien in ons AFC Foto album of klik hier

Zie de samenvatting en interviews van RTV NH

En interview met Melvin Grootfaam

En interview met Bart Logchies