AFC - VVSB met verslag

RAILY IGNACIO BEZORGT AFC IN LAATSTE THUISWEDSTRIJD DE OVERWINNING

Kampioen AFC won de laatste thuiswedstrijd met 2-0 van VVSB. In een weinig opwindend duel sloegen The Reds in de slotfase toe tegen de ploeg van trainer Eric Meijers, die het vizier al gericht had op de play off wedstrijden na afloop van de competitie. Vooraf aan de wedstrijd werd captain Magid Jansen, die na een recordaantal wedstrijden in AFC 1 stopt met voetbal op dit niveau, gehuldigd en werd ook Matthijs Jesse in het zonnetje gezet in verband met de 100 wedstrijden die hij in het eerste speelde.

Het is bijna 18.00 uur als het arbitrale trio en de spelers van AFC en VVSB de fraaie grasmat van sportpark Goed Genoeg betreden, begeleid door vuurwerk, de voetbalmars en junioren die enthousiast met AFC-vlaggen zwaaien. Wel een rare, ongemakkelijke tijd, vooraf aan het seizoen zo afgesproken. Niet meer doen zou je zeggen, want het bevordert de publieke belangstelling bepaalt niet. Het is ook heerlijk weer en dan is de keus voor een terras of het strand snel gemaakt, juist ook omdat er vandaag niets meer op het spel staat. AFC is al weer een tijdje kampioen, VVSB, sinds het seizoen 2005-2006 uitkomend op het hoogste amateurniveau, moet play off wedstrijden spelen. De paarsgelen hebben zich dit seizoen na twee bijzonder zwakke periodes opgericht, maar kwamen uiteindelijk tien punten te kort om het ook ontketende Scheveningen nog in te halen en zo de nacompetitie te ontlopen. De wedstrijd van vandaag is dus om des keizers baard.

Tijd genoeg dus om voor eigen publiek afscheid te nemen van captain Magid Jansen, die na 10 seizoenen en 258 wedstrijden in ons aller eerste, stopt met voetbal op dit niveau. Voorzitter Ad Westerhof spreekt de 35-jarige Magid toe en brengt nog eens in herinnering hoe Magid ook al in de AFC-jeugd zeer succesvol was. Als speler van AFC 1 werd Magid in 2010, 2014 en 2019 kampioen, een ongekende prestatie.
Hierna is het de beurt aan Matthijs Jesse, die wordt toegesproken door de voorzitter, omdat hij inmiddels 100 wedstrijden in het eerste heeft gespeeld. Matthijs, die tot vandaag in vier seizoenen 26 keer scoorde, vaak op belangrijke momenten, komt ook volgend seizoen voor AFC uit en daar zijn we blij mee. Vervolgens poort Gijs Abma, pupil van de week, VVSB-keeper Ruben Valk en de wedstrijd kan onder leiding van scheidsrechter Daan Schaper beginnen. Met twee elftallen die niet in de sterkste opstelling starten. Bij Sint Bavo missen we Tim de Rijk, Richelo Fecunda, Wesley Goeman en topscorer Tommy Bekooy. Bij AFC treffen we o.a. Patrick Zonneveld, Raily Ignacio en Dalian Maatsen op de bank aan. Magid en Matthijs staan uiteraard in de basis, waarin ook keeper Joey Potveer en Tom van den Brink een plaats hebben gekregen. Thomas van den Houten keert na een langdurige blessure weer terug in de basis, Cody Claver start derhalve op de bank. Melvin Grootfaam is geblesseerd, net als Tim Linthorst die er hopelijk bij de start van het volgende seizoen weer gezond en wel bij is.

Als scheidsrechter Schaper voor het eerst gefloten heeft zoekt AFC vooral over rechts de aanval. Derre Kwee stormt een paar keer naar voren, combineert met Fouad Belarbi in de buurt van het strafschopgebied maar echt gevaarlijk wordt het nog niet. Het eerste gevaar is er aan de andere kant van het veld als de goed spelende Lulinho Martins Frank Tervoert dicht bij het AFC-doel bereikt. Het schot van Tervoert wordt prima gestopt door Joey Potveer. Er is ruim een kwartier verstreken en de wedstrijd beantwoordt geheel aan de eisen van een potje zomeravondvoetbal. De bal gaat traag rond en er is veel slordig balverlies. Ondanks een paar sprintjes van Matthijs is AFC totaal niet gevaarlijk en mag de kampioen van geluk spreken dat de paarsgelen, dit keer in het wit gehuld,  in de eerste helft niet tot scoren komt. Zo kopt de boomlange Tervoert een corner van Danny Bakker achter Joey, maar weet Kenny Teijsse op de doellijn te redden. Een andere kopbal van Tervoert, die in de winterstop overkwam van Rijnsburgse Boys, gaat maar net naast.

In de tweede helft maken Raily Ignacio en Dalian Maatsen hun opwachting. Fouad Belarbi en Derre Kwee zijn gewisseld. Dalian Maatsen speelt rechtsback, Johan Kulhan blijft gepositioneerd in het centrum van de defensie. De komst van Raily zorgt voor wat meer gevaar en dat is natuurlijk geen verassing als je weet dat hij dit seizoen al 25 doelpunten heeft gemaakt. Magid en Matthijs brengen Raily in stelling, maar het lukt hem nog niet om te scoren. Een schitterende voorzet van Raily wordt door Tom van den Brink helaas gemist. In de 76e minuut krijgt Thomas van den Houten een 100% kans, maar hij schiet met zijn rechterbeen de bal over. Het is allemaal niet te opwindend, zeker niet van VVSB-kant dat in de tweede helft nauwelijks meer gevaarlijk is.
Een 0-0 eindstand ligt voor de hand, maar in de laatste tien minuten loopt het toch anders. In de 82e minuut is het raak als Milan Hoek op het middenveld een bal verovert, die vervolgens via Yordi Teijsse bij Raily belandt. Onze topscorer begint vervolgens aan een slalom met veel gekap en gedraai, besloten met een puntgave schuiver in de hoek. Keeper Valk is kansloos en AFC staat met 1-0 voor door de 26e goal van Raily. Chapeau! Na dit doelpunt begint het bij The Reds plotseling te lopen en hoeven we niet lang te wachten op de 2-0. Bij dit doelpunt van Matthijs Jesse gaat keeper Valk niet vrijuit. Bijna is het 3-0 als een voorzet van Milan doorgekopt wordt door Yordi en Raily de bal met een prachtige omhaal verlengt. Helaas gaat de bal over. 3-0 zou overigens wel wat te veel van het goede zijn geweest want zo briljant was AFC vandaag ook weer niet. Het had in de laatste minuten ook zo maar 2-1 kunnen worden als een voorzet van Martins niet door de volkomen vrijstaande Guido Pauw naast was gekopt of als Joey Potveer, later uitgeroepen tot ‘man of the match’, een schuiver van Martins niet klemvast had gepakt.

Het blijft dus 2-0 in de laatste thuiswedstrijd. Dit seizoen werd op sportpark Goed Genoeg dertien keer gewonnen, drie keer gelijk gespeeld en één keer verloren. Mooie cijfers. Nog één wedstrijd te gaan en dan is dit fantastische seizoen geschiedenis. Weer een duel om des keizers baard, maar wel een duel tegen IJsselmeervogels, dit seizoen lange tijd onze grootste concurrent. Hopelijk kunnen we ons in Spakenburg nog één keer van onze beste kampioenskant laten zien. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Derre Kwee (46’ Dalian Maatsen), Johan Kulhan, © Magid Jansen, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Tom van den Brink (70’ Vincent Weijl), Fouad Belarbi (46’ Raily Ignacio) en Matthijs Jesse.   

Voor de samenvatting zie AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier